BarcelonaExactament dos mesos després de la mort d'Elisabet II, la reina d'Anglaterra, The Crown torna a les pantalles amb la cinquena i penúltima temporada. Malgrat les queixes d'alguns usuaris –que consideraven l'estrena precipitada i demanaven a Netflix més distància temporal, com a mostra de respecte cap a la monarca–, la plataforma ha decidit tirar endavant i estrenar aquest dimecres els 10 nous episodis de la ficció, que se centraran en les aventures i desventures al palau britànic durant els anys 90. Aquesta serà la primera temporada de The Crown que s'estrena després de la mort d'Elisabet II i del príncep Felip, duc d'Edimburg i marit de la reina, que va morir el 9 d'abril del 2021.
Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi
El retorn de la sèrie arriba lligat a una renovació del repartiment de dalt a baix. L'actriu Imelda Stauton s'encarregarà de posar cara a la reina d'Anglaterra, mentre que Jonathan Pryce interpretarà el seu marit. Elizabeth Debicki serà la princesa Diana de Gal·les, Dominic West encarnarà el príncep Carles d'Anglaterra i Lesley Manville serà la princesa Margarida. A aquest pòquer de protagonistes s'hi afegeixen Olivia Williams com a Camilla Parker Bowles, Jonny Lee Miller interpretant el primer ministre John Major i Bertie Carvel com a Tony Blair. El príncep Guillem estarà encarnat per Senan West, James Murray serà el príncep Andreu, Claudia Harrison interpretarà la princesa Anna, Sam Wolf serà el príncep Eduard i Humayun Saeed donarà vida a Hasnat Khan. Entre les noves incorporacions també hi ha l'actriu Philippine Leroy-Beaulieu, coneguda pel seu paper a Emily in Paris. En aquesta ocasió, interpretarà Monique Ritz, la viuda del magnat dels hotels Ritz.
L'últim capítol de la quarta entrega de The Crown va deixar els Windsor durant el Nadal del 1989, quan el matrimoni entre Carles i Diana començava a fer aigües. La cinquena temporada s'endinsarà en alguns dels moments més foscos de la família reial britànica. La reina complirà 40 anys al tron, i l'efemèride li servirà per fer balanç del seu regnat fins al moment. La monarca no ho tindrà fàcil a l'hora de governar: el col·lapse de la Unió Soviètica i la transferència de la sobirania de Hong Kong complicaran les relacions internacionals del país mentre la monarquia viu temps convulsos en el seu àmbit més privat. Els anys 90 van estar marcats pel divorci del príncep Carles de Diana de Gal·les, una decisió que provocarà una crisi constitucional de la monarquia.
El moment més terrible arribarà el 1992 (la mateixa reina va batejar-lo com l'annus horribilis), quan es va publicar el llibre Diana: Her true story, una biografia escrita per Andrew Morton que va convertir-se en un bestseller i alhora en un títol molt controvertit per tot el que explicava de la monarquia. Les tensions van créixer encara més amb l'aparició a la vida pública de Diana de Mohamed Al Fayed (Salim Daw), disposat a fer que l'acceptin als cercles més exclusius i a utilitzar el seu poder com a empresari per aconseguir-ho. El 1992 també va ser l'any del divorci de la princesa Anna amb el capità Mark Phillips, el divorci del príncep Andreu amb Sarah Ferguson i de l'incendi al castell de Windsor, que va provocar grans desperfectes en l'edifici i va portar la reina a obrir-lo al públic per poder recaptar diners i pagar-ne així la renovació.
Una temporada envoltada de polèmica
El retorn de The Crown a les pantalles arriba envoltat de polèmiques. L'exprimer ministre britànic, John Major, va qualificar la sèrie de "bestieses malintencionades" a mitjans d'octubre, després d'haver vist una de les primeres escenes de la nova entrega, en què el polític conversa amb l'aleshores príncep Carles –ara rei d'Anglaterra– i aquest es queixa que haurà d'esperar massa per arribar al tron. Major va considerar aleshores que The Crown podia malmetre la reputació de Carles I d'Anglaterra poc temps després d'haver-se convertit en rei.
Major no ha estat l'únic que s'ha queixat. Uns dies més tard, l'actriu Judi Dench va qualificar la sèrie de "cruel i injusta" amb la Corona i va considerar que presentava "un relat feridor i inexacte de la història". En una carta publicada pel diari The Times, Dench va exigir a Netflix que advertís als espectadors que la sèrie és tota ficció. Aquesta petició, de fet, no és la primera vegada que arriba. El 2020 el govern britànic ja va demanar a la plataforma que inclogués un missatge clarificant que tot el que es veu a la pantalla està ficcionat. "Sense aquest avís, em temo que una generació d'espectadors que no va viure els esdeveniments considerarà, erròniament, que són reals", va dir aleshores el ministre de Cultura britànic, Oliver Dowden.
'The Crown' camina cap al final
Mentre la cinquena temporada de la sèrie tot just aterra a Netflix, l'equip de The Crown ja fa mesos que treballa en el seu final. La sisena temporada estava en ple rodatge quan va morir Elisabet II, i la plataforma va decidir paralitzar-la per respecte a la reina. Unes setmanes després la gravació es va reprendre i va arribar a Barcelona, on es va poder veure a finals d'octubre com una part del passeig de Gràcia es convertia en un escenari parisenc per a la ficció. Uns dies després, la plaça Francesc Macià acollia la recreació d'un dels últims moments de la vida de Lady Di, sortint per les portes giratòries de l'Hotel Ritz. L'escena va reunir desenes de fans de la sèrie, que esperaven poder assistir de lluny al rodatge i caçar-ne algun fragment amb el mòbil.
Però més enllà de l'anècdota, la sisena temporada de la sèrie està marcada per un moment molt delicat, el de la mort de Diana en un accident de cotxe a París el 31 d'agost del 1997. Conscients de la importància d'aquella escena, els responsables de The Crown van explicar fa unes setmanes que no tenen previst reproduir l'accident ni mostrar-lo a la pantalla. En principi, la sèrie només ensenyarà els moments previs a la tragèdia i les conseqüències que va tenir per a la monarquia i per a la societat britànica.