Plataformes

'The Buccaneers' i tres sèries 'de tassetes' més per veure a les plataformes

AppleTV+ estrena l'adaptació de la novel·la inacabada d'Edith Wharton

BarcelonaLes denominades sèries de tassetes –ficcions d'època sovint ambientades a Anglaterra i protagonitzades per dones– són imprescindibles en una plataforma: no són el gènere de moda, però tot bon servei de streaming necessita almenys un títol o dos que saciï les necessitats de les militants de les cotilles (per norma general, el seu públic és majoritàriament femení). La casualitat del calendari d'estrenes fa que després de mesos sense cap novetat en aquest gènere, amb pocs dies de diferència hagin arribat tot de títols que encaixen a la perfecció en el motlle de les sèries de tassetes.

1.
'The Buccaneers'

AppleTV+

Una temàtica habitual en aquest tipus de sèries és la fricció entre la societat anglesa i la societat nord-americana, molt explotada en els llibres de Henry James i Edith Wharton. Precisament d'aquesta última autora neix la nova proposta d'època d'AppleTV+, que adapta la novel·la inacabada de l'escriptora nord-americana i que s'estrena aquest dimecres a la plataforma. Donant-li un toc modern a base cançons de Taylor Swift, Olivia Rodrigo i Sharon Van Etten, la sèrie explica la història de cinc noies nord-americanes que el 1870 es traslladen amb tot l'ímpetu de la joventut a Londres. Ho fan per acompanyar una d'elles, la Conchita, que s'acaba de casar amb un lord i que amaga un embaràs incipient. Mentre intenten acomplir la missió de trobar uns bons marits –tal com els han encomanat els seus progenitors–, les noies experimenten en la pròpia pell el menyspreu que els anglesos senten pels americans i el masclisme inherent als balls de debutants, autèntics mercats de carn. Trobar parella és una prioritat per a les protagonistes, però l'amor que es professen les unes a les altres estarà per sobre de qualsevol aventura romàntica.

Cargando
No hay anuncios

A banda de l'ús de música actual –majoritàriament temes interpretats per dones–, The Buccaneers és l'últim exemple de sèrie d'època que aposta pel càsting inclusiu, una política seguida per Los Bridgerton i La reina Carlota, i també Dickinson, d'AppleTV+, que incloïa anacronismes com un personatge que feia twerking.

2.
'La edad dorada'

HBO Max

Fa poc més d'una setmana HBO Max va estrenar la segona temporada del drama de Julian Fellowes (Downton Abbey) sobre els conflictes de baixa intensitat de les dues faccions de l'alta societat de la Nova York de finals del segle XIX. Les famílies de grans fortunes veuen amb preocupació com els nou-rics els guanyen terreny i el conflicte derivarà en una guerra oberta entre l'Acadèmia de Música de Nova York i la Metropolitan Opera, projecte al qual dona suport Bertha Russell (Carrie Coon), principal representant de les fortunes acabades d'arribar.

Cargando
No hay anuncios

Mentre moltes de les noves sèries d'època intenten modernitzar-se formalment, La edad dorada no es mou ni un mil·límetre dels paràmetres clàssics del gènere.

3.
'Sanditon'

Filmin (tres temporades) i Movistar+ (una temporada)

Una de les autores predilectes del gènere de tassetes és Jane Austen. No hi ha llibre de l'escriptora britànica que no hagi estat adaptat al cinema o a la televisió. Un dels darrers exemples és Sanditon, que transforma en sèrie de tres temporades la novel·la inacabada d'Austen. La protagonista és la Charlotte, una noia de família humil que visita una població de costa que aspira a convertir-se en el resort vacacional de moda entre les classes adinerades d'Anglaterra. El fet de partir d'un text inacabat li permet a Andrew Davies, guionista de la cèlebre adaptació televisiva de l'Orgull i prejudici que Colin Firth va protagonitzar per a la BBC, fer de més i de menys amb la història. Així, mentre que la sèrie comença com una història típicament austeniana, a mesura que avança incorpora elements i estructures més properes a les germanes Brönte.

Cargando
No hay anuncios
4.
'Los leones de Sicilia'

Disney+

Tot i que l'etiqueta de sèries de tassetes se sol vincular a produccions i històries anglosaxones, una visió més laxa del concepte, que inclou tota mena de produccions d'època, permet incloure-hi sèries d'altres orígens. Així, l'última estrena italiana de Disney+, Los leones de Sicilia, també cap en una selecció d'aquesta mena de ficcions. El drama de vuit episodis es basa en la novel·la homònima de Stefania Auci centrada en la família Florio. Els germans Paolo i Ignazio, dos comerciants d'espècies, abandonen Calàbria i s'instal·len a Sicília per tenir una nova vida. Junts s'encarregaran d'una botiga en hores baixes que, al cap dels anys, el fill del Paolo, el Vicenzo, convertirà en un imperi. La vida de l'empresari es capgirarà quan aparegui en escena la Giulia, una dona independent i amb idees pròpies que xoca amb les rígides normes de l'època. La saga familiar de Los leones de Sicilia s'estén des del 1800 fins a la proclamació del regne d'Itàlia, el 1861.