Plataformes

'The bear', el 'thriller' sobre un restaurant que va noquejar 'Stranger things'

La sèrie revelació de l'estiu als Estats Units arriba dimecres a Disney+

El protagonista de 'The bear', Jeremy Allen White
3 min

Aquest estiu totes les apostes deien que la quarta temporada de Stranger things seria la sèrie de la qual tothom parlaria. Als Estats Units, però, no va ser ben bé així perquè va aparèixer The bear, una ficció relativament petita amb què crítica i espectadors es van obsessionar. La sèrie, que arriba avui a Disney+, mostra l'estressant dia a dia d'una cuina d'un restaurant especialitzat en entrepans. Gairebé com si fos un thriller, The bear mostra les angoixes per tirar endavant un negoci ofegat de deutes sense deixar de servir els clients. Un mes després de l'estrena, la sèrie va rebre llum verda per a una segona temporada. "The bear ha superat les nostres millors expectatives creatives, comercials i de crítica", asseguraven des de FX, el segell que ha produït el drama.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El protagonista és Carmen Carmy Berzatto (Jeremy Allen White, vist a Shameless), un xef amb una gran disciplina professional que està acostumat a treballar als millors restaurants dels Estats Units. El suïcidi del seu germà farà que torni a la seva ciutat natal, Chicago, i que es faci càrrec del negoci familiar, The Original Beef of Chicagoland, un local especialitzat en entrepans de carn. El Carmy arriba amb la idea de salvar el restaurant, que fa aigües econòmicament, i d'establir un sistema de treball més eficient i que millori la qualitat del producte. En la seva missió es troba amb l'oposició de l'equip de la cuina, encapçalat pel Richie Ebon Moss-Bachrach, millor amic del seu germà i, de facto, mànager del restaurant. El seu únic suport és la Sydney (Ayo Edebiri), una jove xef que, moguda per l'admiració que sent pel Carmy i els records d'infància que l'uneixen al restaurant, s'ofereix com aprenent.

Allunyar-se del glamur

The bear no endolceix el món de la restauració, més aviat el contrari: tot passa de pressa, tot passa a crits, i la calor i la suor gairebé traspassen la pantalla. La sèrie, que està formada per vuit episodis de mitja hora cadascun, vol que l'espectador senti el mateix estrès que senten els personatges, i per això gairebé no hi ha temps de respirar. Creada per Christopher Storer, que ha dirigit capítols de Ramy i Dickinson, la nova ficció de Disney+ també vol ser un retrat de la vida a Chicago, no només mostrant alguns dels seus edificis més icònics sinó també acompanyant les escenes amb cançons com Via Chicago, de Wilco, grup nascut a la ciutat.

Storer volia ensenyar la duresa i els maldecaps que implica portar un restaurant. "[La sèrie] ha de mostrar que difícil que és això. No només pel que fa a les habilitats culinàries. És un sector molt complicat. Hi ha alguna cosa dels restaurants que, si t'ho mires des de fora, sembla insostenible. Fins i tot quan els va bé no puc evitar pensar: «Això sembla impossible. Això en qualsevol moment es col·lapsarà. I tu ets un geni, ets el millor en això, però això trontolla i és molt boig». Quan veig aquests restaurants que porten vint o trenta anys oberts em costa entendre com s'ho han fet", explicava el creador en una entrevista a Esquire.

El realisme que buscava el creador implica deixar de banda el glamur de plats perfectes i centrar-se en coses mundanes però essencials en la vida d'un restaurant. Les exigències de sanitat, els problemes amb els proveïdors, els impostos, les màquines que s'espatllen, la brutícia que s'acumula i els sous que s'han de pagar a final de mes són una part molt important d'aquest drama, en què també es parla de masculinitat tòxica, traumes i addiccions.

Altres sèries sobre cuina i restauració
  • ‘Sweetbitter’ (Starzplay) Força desconeguda pel gran públic, aquesta sèrie explica la història de la Tess (Ella Purnell), una noia que acabada d’arribar a Nova York és contractada com cambrera en un conegut restaurant del centre de la ciutat. La seva inexperiència i innocència s’hauran de sobreposar a l'exigència d’un negoci on l’alcohol, les drogues i l’amor tenen gairebé tant pes com el bon menjar. La sèrie, que té dues temporades, es basa en la novel·la del mateix títol de Stephanie Danler, que es va inspirar en les seves experiències mentre treballava al Union Square Cafe de Nova York.
  • ‘Julia’ (HBO Max) Julia Child mai va tenir un restaurant però va ensenyar com preparar tot tipus de plats a milers de persones a través dels seus llibres i del seu programa, un dels primers espais de cuina de la història de la televisió. La sèrie de la HBO, que funciona com un lloc feliç tot i tenir moments dramàtics, fa un repàs de la trajectòria de Child, interpretada per Sarah Lancashire, des del moment en què comença a valorar la idea de fer un programa fins que es fa realitat, passant per les crítiques del moviment feminista i les reticències que va trobar en alguns dels directius homes de la cadena de televisió on va treballar.
stats