Urgències, al límit: així és el nou drama mèdic que arriba a les plataformes
'The Pitt' (Max), que segueix l'estela d''Urgencias', s'endinsa en un torn de quinze hores d'un hospital nord-americà
Cames fracturades i en carn viva. Pacients joves i suposadament sans que perden el coneixement sense motiu aparent. Pares angoixats perquè la seva criatura no es desperta. Totes aquestes casuístiques, i moltes més, apareixen al primer episodi de The Pitt, el nou drama mèdic que s'estrena aquest divendres a Max i que a molts espectadors els recordarà la celebrada Urgencias. No és del tot casualitat: l'actor principal, Noah Wyle, també era un dels protagonistes de la sèrie en la qual es va donar a conèixer George Clooney. Si en aquella ficció Wyle començava sent un estudiant de tercer de medicina, aquí puja de categoria i és el responsable del servei d'emergències sobresaturat i amb pocs recursos d'un hospital de Pittsburgh.
La participació de l'actor no és l'única connexió entre The Pitt i Urgencias, que també està disponible a Max. Darrere de la nova producció també hi ha John Wells, que va ser el màxim responsable de la sèrie original, i R. Scott Gemmill, que va ser-ne productor i guionista durant vuit anys. Tots aquests vincles entre totes dues ha degenerat en un conflicte judicial entre la viuda de Michael Crichton, creador d'Urgencias, i els responsables de la nova producció. L'agost del 2024 Sherri Crichton va denunciar Warner, grup propietari de Max, i els responsables de The Pitt argumentant que és una seqüela de la sèrie original sense tenir la seva aprovació com a responsable del llegat de l'escriptor. Mesos després, el novembre del 2024, els advocats de Warner van presentar una petició per desestimar la demanda de Crichton en la qual detallaven que "The Pitt és una sèrie totalment diferent d'Urgencias". La realitat és que, més enllà de l'equip creatiu, The Pitt i Urgencias no tenen personatges en comú ni el mateix escenari, ja que la sèrie original passava a Chicago.
Un univers propi
L'estructura de The Pitt també és diferent. Cada episodi segueix en temps real una hora del torn de quinze hores que fa el doctor Michael Robby Robinavitch. Així, la primera temporada de 15 episodis –un per hora de torn– se centra en una única jornada que comença a les set del matí i coincideix amb el primer dia d'un nou grup d'estudiants i metges residents. És també el dia en què se celebra l'aniversari de la mort del mentor del doctor Robby, el doctor Adamson.
El protagonista no només ha de gestionar uns estudiants de medicina que tot just surten de l'ou, sinó que també ha de lidiar amb unes infermeres descontentes amb els seus sous i una gerent de l'hospital que li recorda constantment que la ràtio de satisfacció dels pacients del seu servei és molt baixa. Wyle, que a més de ser-ne l'actor principal també és productor executiu de la sèrie, assegura que el que explica The Pitt està basat en la situació real que viu actualment el sector sanitari als Estats Units. L'actor resumia així l'estat dels hospitals del país en una entrevista al digital TV Line: "Hem exigit [a la comunitat mèdica] que continuï fent aquests torns de servei sense descans i sense cap gratitud real. Estan cremats, la seva moral està baixa, les plantilles cada cop són més minses. Quan intenten buscar personal per als serveis d'emergències, costa trobar candidats. Hi ha una escassetat d'infermeres, i l'efecte dominó per a l'atenció al pacient és tangible".