Digue’m quina plataforma tens i et dic quines sèries mirar
Us oferim una guia d'imprescindibles per alleugerir la tasca de triar per quina sèrie començar quan us subscriviu a una plataforma nova
BarcelonaL'estiu és sinònim de tenir més temps d'oci, sobretot si gaudim d'uns dies vacances. També és un bon moment per recuperar aquelles sèries que no hem pogut veure o treure més rendiment de les subscripcions a plataformes de streaming que tenim. Per això, tal com fem cíclicament, us recomanem què mirar segons quin servei tingueu (les recomanacions anteriors les trobareu al final de l'apartat de cada plataforma).
Netflix
Malgrat totes les crítiques que se li puguin fer, Netflix continua sent la referència del sector i, a vegades, sorprèn amb productes que marquen tendència o que permeten descobrir nous talents.
Sense cap mena de dubte, una de les sèries del 2024. Un relat punyent i molt personal d’una víctima d’assetjament i abús sexual. Richard Gadd, que ja té nou projecte signat amb Max, s’obre en canal i escriu i protagonitza aquesta història, que és la seva, sobre un aspirant a còmic que es converteix en l’obsessió d’una dona. L’autor esquiva l’autocomplaença i qüestiona el seu paper en tota la situació. Una ficció angoixant nascuda d’un espectacle de Fringe, com Fleabag, que ha propulsat una nova veu i que té molts números per rascar nominacions als Emmy d’aquest any.
Guy Ritchie, en canvi, no seria precisament un debutant. El britànic té un segell ben reconeixeble que torna a posar en acció en aquesta sèrie en la qual bàsicament recupera l’univers que ja explicava a la pel·lícula homònima. Aristòcrates anglesos que en realitat són uns pelacanyes, mafioses que van de fines però que tenen esperit xoni i marihuana per tot arreu. Aquesta barreja de comèdia i acció no s’aguantaria sense uns actors entregats als seus personatges i Theo James i Kaya Scodelario posen tota la carn a la graella.
Una de les tendències més esteses de l'streaming actual és l'adaptació de novel·les destinades al públic juvenil, o com diuen en anglès, young adult. Geek girl és un dels darrers exemples d'aquest corrent i val a dir que és una proposta prou decent dins del gènere. Emily Carey, a qui havíem descobert a La casa del dragón, és la Harriet, una estudiant introvertida i acostumada al bullying que una mica per casualitat acaba convertint-se en model. Els personatges són entranyables i el discurs és menys conservador i carca del que es podria esperar.
Recomanacions anteriors: La diplomática, Bronca, Makanai,Sex education, Gambito de dama, El juego del calamar
AppleTV+
Hi ha qui diu que AppleTV+ és la nova HBO, una afirmació arriscada tenint en compte que de la segona n'han sortit icones com Los Soprano. Sigui cert o no, AppleTV+ té un bon catàleg que mereix una repassada.
Una de les sorpreses inesperades de la plataforma és aquest homenatge a les pel·lícules clàssiques de detectius amb un Colin Farrell fascinant, que es mou entre la màscara de l’home dur i la tendresa. Una sèrie addictiva que segueix John Sugar, un detectiu expert a trobar persones desaparegudes. La seva nova missió és localitzar la neta d’un llegendari productor de Hollywood, el patriarca d’una família plena d’esquelets a l’armari.
Una noia francesa amb molts daddy issues que té una capacitat extraordinària per identificar vins, tot i que quan en tasta un el més probable és que perdi el coneixement o acabi sagnant pel nas. Un noi japonès fascinat pels vins malgrat les reticències familiars. Aquests són els dos pols d’un duel per aconseguir una de les millors col·leccions de vins del món. Basada en un manga, Las gotas de Dios és una sèrie molt disfrutable i a la qual se li acaben perdonant els desviaments una mica de fulletó.
La ciència-ficció i les sèries que fan una mica de mal rotllo són una de les especialitats d'AppleTV+. L'última raresa que ha arribat al seu catàleg és aquesta dramèdia protagonitzada per Rashida Jones, que interpreta una dona nord-americana que viu a Kyoto i que intenta recuperar-se de la pèrdua del marit i el fill, desapareguts arran d'un accident d'avió. Per poder superar la pena, l'empresa del seu marit li fa arribar el robot Sunny, la darrera creació del seu espòs. El problema és que ella no suporta els robots i desconeixia que el seu marit es dedicava a crear-ne, ja que sempre li va dir que construïa neveres.
Recomanacions anteriors: Severance, Pachinko, For all mankind,Ted Lasso, The morning show, Mythic Quest.
Filmin
Si el que us agraden són sèries europees de qualitat i sense gaire fanfàrria, aquesta plataforma catalana és la vostra opció. Hi trobareu petites joies, moltes europees, que no tenen cabuda en altres plataformes que busquen un vessant més comercial.
És una de les comèdies més entranyables que s'han estrenat recentment, tot i que toca temes foscos i difícils, com el dol, la salut mental o les relacions familiars defectuoses. Big boys parla de l'amistat aparentment improbable del Jack, un noi gai que encara no ha sortit de l'armari, i el Danny, un noi heterosexual que fa veure que és un seductor. Junts construiran un cercle d'amistats que els salvarà la vida.
El quinto mandamiento és un true crime que s'escapa dels tòpics del gènere perquè està fet amb molta sensibilitat. La minisèrie explica les morts de dues persones: el professor Peter Farquhar i la directora d'escola jubilada Ann Moore-Martin, veïns però sense més relació entre ells. El quinto mandamiento tracta qüestions com la soledat en la tercera edat o el pes de la religió.
Comèdia romàntica sueca amb un punt fantàstic. Només posant la mà sobre el pit d'una persona l'Ava pot saber detalls de la seva vida sentimental. Aquest do ha fet que sigui una reputada terapeuta de parelles, però també que esquivi les relacions. Això comença a trontollar quan arriba un nou company de feina i, després de tocar-lo per error, descobreix que en un futur es casaran.
Recomanacions anteriors: Doctor en Alaska, Stonehouse, Selftape,Halt and catch fire, Parlament, Totes les bèsties petites i grosses.
Max (abans HBO Max)
Tot i els seus diversos canvis de nom, totalment inexplicables per als consumidors, continua sent una de les plataformes de referència per a molts espectadors. Ara que Max ha cedit alguns dels seus grans títols a altres serveis, és el moment de veure aquelles sèries que encara són exclusives de la seva marca.
Una de les millors comèdies dels darrers anys, i amb dues protagonistes que funcionen a la perfecció juntes. A Hacks, una còmica madura i que es creu per sobre del bé i del mal s'associa amb una humorista jove que representa tots els tics de la cultura woke. Per a sorpresa de totes dues, el resultat còmic és boníssim, tot i que la relació personal ja és una altra cosa.
Semblava que True detective ja no li interessava a ningú. Però llavors van arribar la mexicana Issa López i Jodie Foster i en van fer una versió totalment femenina que ha rebut tantes crítiques com lloances. La nova temporada funciona com un revers de la primera: aquí tot és fred, fosc i gelat. I també hi passen coses sense explicació. En definitiva, és l'entrega que s'acosta més a l'esperit original de la sèrie, tot i que el creador original no hi estigui d'acord.
Molts esperaven un nou Downton Abbey, però The Gilded Age no és exactament això. El seu ritme és una mica més pausat i té menys dosi de telenovel·la. El conflicte entre les velles fortunes de la Nova York de finals del segle XIX i els nou-rics de la ciutat ha anat agafant pes a mesura que passaven els episodis. Repartiment de luxe i una ambientació exuberant són dos dels motius per veure la sèrie.
Recomanacions anteriors: La casa del dragón, Somebody Somewhere, Love and Death, Succession, Podría destruirte, Mare of Easttown.
Amazon
Si fa uns anys semblava que Amazon no sabia ben bé cap a on anava, el 2024 serà recordat com el dels seus hits inesperats.
Donald Glover no és un creador fàcil, bàsicament perquè fa el que li dona la gana. En aquesta ocasió s’ha unit amb Francesa Sloane per fer una nova versió de la pel·lícula que va unir Brad Pitt i Angelina Jolie. El resultat té poc a veure amb aquella cinta i és força més estimulant. Glover i Maya Erksine són la versió hipster d’aquella parella glamurosa i la seva història transita per tota mena de gèneres, de la comèdia romàntica al drama sentimental, un autèntic estudi de la vida matrimonial.
Aquesta comèdia històrica és la resposta a totes les pregàries dels fans de Los Bridgerton decebuts per una tercera temporada descafeïnada. My Lady Jane, que reinventa la història de lady Jane Grey, que va ser reina d’Anglaterra durant nou dies i va morir decapitada, és divertida, sexi i, en alguns moments, desvergonyidament absurda. És un relat històric, sí, però també una comèdia fantàstica. El responsable de càsting que va triar Emily Bader i Edward Bluemel per fer de Jane Grey i Guilford Duldey es mereix un monument: aquesta és la parella amb química a cabassos que Los Bridgerton ens ha escatimat.
És probable que aquesta sèrie alemanya no aparegui en cap rànquing del millor de l’any, però és de lluny un dels grans èxits de la plataforma. La història no té res de nou, de fet és una més de les moltes històries romàntiques plena d’estereotips dirigides a un públic juvenil. Noia humil que estudia becada en una escola d'èxit entra en conflicte amb un noi ric insuportable però de qui s'acabarà enamorant.
Recomanacions anteriors: Todos quieren a Daisy Jones, Citadel, A league of their own, Fleabag, The boys, The marvelous Mrs. Maisel
Disney+
La plataforma familiar per excel·lència cada cop té més oferta per al públic adult. A més de comptar amb un extens fons d'armari, amb sèries com Anatomía de Grey o la imprescindible The Americans, les seves produccions pròpies estan demostrant un nivell molt alt.
Una de les millors sorpreses d'aquesta temporada. Basada en la novel·la de James Clavell, se centra en les trifulgues de poder del Japó feudal. Conflictes per honor, caps tallats, una història d'amor impossible i un entorn fascinant són alguns dels elements que han seduït els espectadors. Prova del seu èxit és que inicialment va ser pensada com a minisèrie i ara la plataforma ja ha confirmat que en farà una segona entrega.
Aquesta comèdia argentina ha anat sumant fans gràcies al boca-orella. El secret del seu èxit és el seu protagonista: el conserge d'un edifici benestant que darrere una afabilitat inicial amaga una personalitat sinistra disposada a tot per aconseguir els seus objectius. El 19 de juliol s'estrena la tercera temporada.
La sèrie de Jeremy Allen White ha passat de ser la sèrie del moment a començar a rebre crítiques, sobretot amb la tercera temporada que aquí arribarà a mitjans d'agost. Com que ens resistim a sumar-nos a linxaments, reivindiquem les seves dues primeres temporades, que retraten molt bé les angoixes de posar en marxa un restaurant i les conseqüències de les famílies disfuncionals.
Recomanacions anteriors: Andor, Up here, Fleishman está en apuros,The Mandalorian, Solo asesinatos en el edificio, WandaVision.
Movistar+
La plataforma de Telefónica es reparteix bona part del mercat amb Netflix. La seva oferta és interminable i consta tant de ficcions internacionals com de pròpies, tot i que a aquestes últimes cada cop els costa més sobresortir.
La millor alternativa per a aquells que troben a faltar Line of duty, malgrat que Blue Lights és una mica menys trepidant. Aquí seguim les vides de tres polícies novells de la policia de Belfast, que han de fer front a una població en situació precària i que encara està influenciada pels anys del conflicte armat.
Necessiteu una comèdia romàntica que sigui realment divertida? Aquesta proposta australiana donarà resposta a les vostres necessitats. Es tracta d'una història d'amor que comença de forma accidentada: el Gordon està conduint quan l'Ashley passa per davant seu i li ensenya un pit, una distracció que fa que ell atropelli un gos. Amb l'animal ferit i necessitat de cures intensives, els protagonistes decideixen col·laborar i fer-se responsables del gos, al qual bategen com a Colin. El 25 de juliol arriba la segona temporada.
Aquesta proposta francesa és d'aquelles que fa bullir la sang. El caso del Sambre deixa al descobert com el sistema falla a les dones tractant el cas d'un violador en sèrie que va estar actuant durant tres dècades a França sense que ningú fes res per aturar-lo.
Recomanacions anteriors: La unidad, Yellowjackets, Un espia entre nosotros, Hierro, Line of duty, The good fight.
SkyShowtime
L'última plataforma a arribar al mercat espanyol encara està construint el seu catàleg, però rasquem quines les sèries es mereixen ser preses en consideració.
Un Colombo femení que té la capacitat de saber de forma instintiva si algú menteix. Aquest és el punt de partida de Poker face, la sèrie de la sempre singular Natasha Lyonnei una de les propostes més estimulants de SkyShowtime. En aquesta espècie de road movie per l'Amèrica profunda cada episodi se centra en un cas diferent.
The lovers és una sèrie ideal per a qui troba a faltar Derry girls. El Seamus (Johnny Flynn, vist a Lovesick) és un periodista anglès una mica fatxenda que viatja fins a Belfast per fer un programa de televisió. Allà coneix per casualitat la Janet (Roisin Gallagher), una treballadora d’un supermercat que sembla no tenir ganes de viure, una dona sense pèls a la llengua que ràpidament li abaixa els fums al presentador. La connexió entre tots dos és tan forta que es plantegen tenir un afer, malgrat que saben que no tenen res en comú i que ell té parella.
La sèrie que haurien de veure tots els que es posen nerviosos per les celebracions de l'Orgull. Fellow travelers és una panoràmica de la història del col·lectiu queer a través de la història d'amor turbulenta entre els dos protagonistes, el Hawk, un alt funcionari de Washington, i el Tim, un noi idealista i amb unes fortes conviccions cristianes.
Recomanacions anteriors: Grease: The rise of the pink ladies, Frasier, Funny woman.