L’ombra de Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein amb Ghislaine Maxwell.
2 min

Aquests dies s’està duent a terme en un tribunal de Nova York el judici contra Ghislaine Maxwell. El procés està previst que duri unes sis setmanes. Maxwell està acusada de participar en l’explotació i abús sexual que el magnat Jeffrey Epstein va exercir durant anys contra desenes de noies menors d’edat. Per entendre la dimensió d’aquest cas és clau veure la sèrie documental de Netflix Jeffrey Epstein: Filthy rich, en què s’explica com va crear una xarxa de tràfic de dones no només per abusar-ne ell sinó també per proporcionar menors a una elit de polítics, alts càrrecs, empresaris, artistes i altres celebritats. El príncep Andreu, per exemple, és una de les personalitats esquitxades per l’escàndol Epstein. El magnat, per cert, va morir a la presó, fet que va deixar tot de teories conspiratives sobre si va ser un suïcidi o un assassinat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per als que ja hagin vist aquest documental de Netflix i hagin quedat atrapats per la truculència i els misteris al voltant del cas, a Movistar+ han estrenat recentment una altra sèrie documental basada en Ghislaine Maxwell. Es titula Epstein’s shadow (La sombra de Epstein) i incideix en la figura que sempre va acompanyar aquest personatge sinistre, i que es va convertir en la seva ombra. Era una relació de codependència.

Ghislaine Maxwell era la filla d’un important empresari britànic dels mitjans de comunicació que també va morir en unes circumstàncies estranyes. Després de la mort d’aquest pare autoritari, Ghislaine es va refugiar a Nova York i es va convertir en la persona de confiança d’Epstein. Ella es considerava la seva parella i tots dos explicaven sovint que eren matrimoni per proporcionar una falsa aparença de seguretat i confiança a les seves víctimes. El documental, de tres capítols de cinquanta minuts, és excessivament llarg. Un sol episodi hauria sigut suficient per explicar el mateix. Epstein’s shadow aprofundeix en Ghislaine Maxwell per entendre les raons que la van portar a formar part d’aquesta xarxa de tràfic de dones i quina era la seva missió. La primera part se centra en els antecedents familiars i construeix el seu perfil psicològic a partir de les seves amistats. Es crea el dubte a l’espectador sobre si era una malvada còmplice d’un abusador o una víctima més d’Epstein. El segon capítol aprofundeix en el vincle que mantenia amb Epstein i les víctimes relaten el rol d’ella en els abusos i la captació de menors. I la tercera i última part exposa fins a quin punt Maxwell va ser qui va teixir, també, l’entramat de grans personalitats implicades en els abusos, i s’inclina per la seva capacitat de manipulació per considerar-la culpable.

Malgrat aquesta sèrie documental, però, els capítols més intrigants s’estan produint aquests dies durant el judici. El cas Epstein-Maxwell portarà cua, sortirà a les notícies i se’n faran moltes més produccions en el futur. Epstein enregistrava les orgies i festes amb càmeres de seguretat. La possibilitat que surti a la llum la llista de celebritats que participaven en els abusos és encara viable. Sobretot perquè l’ombra de Jeffrey Epstein va molt més enllà del paper de Maxwell.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats