Netflix insisteix en els germans Menéndez

Després de l’èxit aclaparador de la sèrie Monstruos: La historia de Lyle y Erik Menendez, Netflix ha insistit en tornar a explicar el seu cas, aquesta vegada a través d’un documental. Los hermanos Menendez serveix per estirar el xiclet a partir del testimoni real dels dos germans condemnats a cadena perpètua que el 1989 van assassinar els seus pares a la mansió familiar de Beverly Hills. Una història sòrdida i una mica confusa que té un rerefons de polèmica: qüestionar una sentència que no va tenir en compte els abusos i violacions dels que van ser víctimes els dos nois per part del seu pare. Hi ha un rerefons de dubte sobre si la motivació d’aquell crim atroç va ser un egoisme cruel o un acte de venjança desesperat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Actualment, l’Erik i en Lyle Menendez tenen 53 i 56 anys respectivament i compleixen condemna a la presó de San Diego. Alejandro Hartmann, el director del documental, els va entrevistar telefònicament durant hores, per separat. Ha utilitzat els enregistraments perquè els germans puguin donar la seva versió dels fets, en un exercici periodístic força esbiaixat que també planteja un dilema ètic: ¿S’ha d’entrevistar els assassins confessos?. En el documental hi participen persones implicades en aquell judici, els familiars dels protagonistes i periodistes experts que van cobrir un dels primers judicis mediàtics dels EEUU. Los hermanos Menendez està molt lluny de tenir la intensitat de la sèrie. És llarg, molt monòton i més aviat feixuc. Tot el pes narratiu recau sobre la paraula. Les declaracions dels dos germans amb una qualitat de so força deficient  es van encadenant amb les intervencions de la resta de testimonis. 

Cargando
No hay anuncios

Pels que ja hagin vist Monstruos: La historia de Lyle y Erik Menendez, la primera hora del documental resultarà absolutament reiterativa. Serveix, això sí, per comprovar l’extrema meticulositat de Ryan Murphy i Ian Brennan en la recreació dels fets. A partir de la segona hora, el relat es fa més interessant perquè anem més enllà del que s’explica a la sèrie. Fins i tot se’ns mostren algunes fotografies que volen subratllar la transformació positiva dels protagonistes. El documental busca l’empatia de l’espectador. També es posa de manifest el paper de la pressió social en la recuperació d’aquest cas. Si el documental i la sèrie han arribat a Netflix és per la força de les xarxes a l’hora de fer viral la història. Les generacions més joves que ni tan sols havien nascut quan es va celebrar el judici han construït a Tik Tok un moviment de denúncia i solidaritat per demanar la revisió del cas. Fins i tot han aportat noves proves que beneficiarien judicialment els dos germans. De moment, el fiscal del comtat de Los Ángeles ja ha anunciat que està revisant el cas. No hi ha cap dubte que, si els Menendez aconsegueixen la seva llibertat, Netflix ens tornarà a explicar la seva història.