Una vida inspiradora

Cartell del documental 'Sidney', d'Apple TV+.
2 min

La plataforma Apple TV+ acaba d’estrenar el documental Sidney, produït per Oprah Winfrey, que relata d’una manera completíssima la vida i la trajectòria professional de l’actor Sidney Poitier. I t’atrapa des del primer minut. És el mateix Poitier qui comença explicant la seva vida en primera persona. I és impossible deixar-lo d’escoltar. Les gairebé dues hores de documental t’arrosseguen.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La mateixa Oprah Winfrey contribueix a completar la història del protagonista juntament amb Denzel Washington, Spike Lee, Morgan Freeman i Halle Berry. També hi ha el testimoni de les seves filles, la seva primera esposa i la seva dona. Però el fil conductor sempre va de bracet del mateix Poitier, que t’explica la seva vida com si fos un conte. Anècdotes, records, sensacions, detalls i vivències plenes de matisos que més enllà de relatar uns fets transmeten una manera d’entendre la vida.

El documental és completíssim perquè alterna l’evolució personal i professional de l’actor amb el desenvolupament de la lluita pels drets civils i els canvis que es van produint a Hollywood i en la indústria del cinema. El guió és excel·lent perquè entenem la trajectòria individual i emocional de l’actor també a través del significat de les seves pel·lícules i l’elecció dels personatges que interpretava. I a la vegada, tots aquests films i les accions dels protagonistes tenien a veure amb els canvis socials, polítics i econòmics, amb les lluites que es produïen al carrer i amb els missatges que ell volia transmetre al públic.

La història de Poitier és una història de coherència i integritat. I en cap cas és una història naïf o fàcil pel fet d’haver-se convertit en una mena d’heroi i defensor de referència dels drets dels afroamericans. “La meva integritat era més important que jugar a la política”, diu en una ocasió. Però la seva integritat va resultar ser també la de tota una comunitat que necessitava referents. Tot i la clara voluntat d’homenatge que té el documental, no és una hagiografia: inclou també etapes crítiques de Poitier en l'àmbit personal o algunes decisions qüestionables en la seva trajectòria.

Algunes de les vivències que explica són impactants, com el dia que va ser perseguit en cotxe pel Ku Klux Klan. Intentaven evitar que ell i Harry Belafonte portessin uns diners per al moviment pels drets civils de Mississipí. 

Sidney és un documental emocionant, molt treballat documentalment, que aporta contingut més enllà de la cronologia vital del protagonista, amb una realització moderna i un ritme perfecte. “És molt costós carregar els somnis dels altres, així que hauràs d’aferrar-te als teus propis somnis”, va dir l’actor a Oprah Winfrey. La trajectòria de Poitier és inspiradora i deixa, en l’espectador, el benestar d’una bona pel·lícula.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats