Ficció

Michelle Monaghan: "Formar part de 'Missió: Impossible' em va canviar la vida"

Actriu. Participa a la sèrie 'Bad Monkey'

3 min
L'actriu Michelle Monaghan, a la sèrie 'Bad Monkey'.

BarcelonaMolts deuen recordar-la com la Julia Meade-Hunt de Missió: Impossible. Potser també com la Maggie Hart de la sèrie True Detective (2014). Alguns deuen haver-la vist en pel·lícules com Kiss Kiss, Bang Bang (2005), Mr. & Mrs. Smith (2005) o Gone Baby Gone (2007). Darrerament, ha tingut papers destacats a Messiah (2020), Nanny (2022) i Echoes (2022). Sense fer gaire soroll, l'actriu nord-americana Michelle Monaghan (Iowa, 1976) s'ha guanyat un lloc a Hollywood, sobretot en pel·lícules d'acció, però també en comèdies i melodrames. El seu últim projecte és la sèrie Bad Monkey (Apple TV+), inspirada en la novel·la homònima de Carl Hiaasen. Malgrat que és una sèrie policíaca amb escenes d'alta tensió, el pretext que motiva l'acció és més aviat còmic: Andrew Yancy, un investigador privat de Miami, intenta treure l'entrellat d'un cas fosc i estrambòtic, que arrenca quan uns turistes pesquen un braç humà que havia quedat enfonsat dins l'aigua.

"Els personatges de la sèrie són graciosos, sarcàstics o satírics i, al mateix temps, es mostren increïblement sincers i vulnerables –explica Monaghan–. El mèrit és sobretot del guionista i director, Bill Lawrence, que és molt bon escriptor i sap com jugar amb els actors, com si fóssim instruments musicals, fins que trobem plegats el to idoni per a cada escena". Monaghan encarna el personatge de Bonnie Witt, una dona sensual i lúcida a parts iguals, que viu una relació sentimental amb Yance mentre intenta deixar enrere el seu marit, Cliff. Fa parella amb l'actor Vince Vaughn, que interpreta el rol protagonista. "El que m'interessa del meu personatge és que amaga molts secrets –diu Monaghan–. Al principi sembla molt juganera i segura d'ella mateixa, però a mesura que l'anem coneixent, veiem que en realitat és una dona amb moltes ferides. I també descobrim que és una persona astuta, amb una certa picardia. Va ser molt estimulant interpretar totes les cares del personatge". Segons l'actriu, el que uneix Witt i Yance és que "són un misteri l'un per l'altra". "Tenen una química meravellosa i, encara que tinguin una relació intermitent, per a Bonnie és un espai molt segur", afegeix Monaghan.

La mona Crystal, l'estrella del repartiment

El repartiment de la sèrie inclou Jodie Turner-Smith, Meredith Hagner, Natalie Martinez, Ronald Peet, John Ortiz i L. Scott Caldwell. La veritable estrella del xou, però, és la mona Crystal, un primat que ha aparegut a George of the Jungle, Night at the Museum, The Fabelmans de Steven Spielberg i moltes altres pel·lícules de Hollywood. "Pot semblar una bogeria, però aquesta mona és una gran intèrpret, molt professional", explica Monaghan. "Com a actriu, té un currículum més llarg que jo", afegeix tot rient. Crystal no és l'únic animal que participa en la sèrie, que precisament destaca perquè incorpora amb molta sensibilitat la fauna salvatge de Florida. "Hem treballat amb tortugues, amb cérvols en perill d'extinció... En un episodi vaig tenir ocasió de nedar amb un grup de manatís, que són una espècie protegida", explica l'actriu. De fet, les novel·les de Hiaasen parteixen de l'estima que sent l'autor pel territori i aborden els reptes mediambientals derivats de la construcció massiva.

A part de Bad Monkey, enguany Monaghan també ha participat al film MaXXXine, la conclusió de la trilogia dirigida per Ti West, en què interpreta el personatge de la detectiva Williams. Tot i que tots dos títols involucren assassins i detectius, l'actriu assegura que és "simplement una coincidència". "M'agrada fer incursions en qualsevol gènere o treballar amb qualsevol director de cinema que em desperti curiositat", aclareix. Tot i que ha actuat en un gran nombre de produccions, Monaghan té clar quines són les tres fites més remarcables de la seva carrera. "Kiss Kiss, Bang Bang va ser el meu primer rol, vaig treure'n molts coneixements i sens dubte és una experiència que em va marcar", explica. "Formar part de Missió: Impossible em va canviar la vida –afegeix–. Hi he estat vinculada durant els últims 14 anys i m'ha impactat molt professionalment". Finalment, es decanta per True Detective, que li va permetre treballar "amb gent increïblement talentosa, com Cary Joji Fukunaga, Nic Pizzolatto, Matthew McConaughey, Woody Harrelson". Monaghan confessa que, si hagués de treballar amb un actor amb qui encara no ha coincidit professionalment, triaria Pedro Pascal. "És un gran actor, m'encantaria treballar amb ell", explica Monaghan.

stats