Ficció

La memòria de l’Holocaust s'instal·la a les sèries

'El tatuador de Auschwitz' i 'Fuimos los afortunados' són dues de les novetats sobre la Segona Guerra Mundial que arriben a l''streaming'

Barcelona"Mai més". Aquestes dues paraules resumeixen una de les lluites dels supervivents de l’Holocaust: que aquella infàmia no caigui en l’oblit. En la conservació de la memòria del trauma col·lectiu hi juguen un paper molt important les representacions culturals, ja sigui a través de la literatura, el cinema o la televisió. En aquest àmbit, a les plataformes acaben de coincidir dues minisèries que relaten els patiments dels jueus durant la Segona Guerra Mundial: El tatuador de Auschwitz, que s'estrena aquest dimarts a Movistar+, i Fuimos los afortunados, ja disponible a Disney+. A banda de la seva temàtica, totes dues ficcions estan lligades pel fet de ser adaptacions de llibres, el primer de l'autora neozelandesa Heather Morris i el segon de la nord-americana Georgia Hunter.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Harvey Keitel, Melanie Lynskey i Barbra Streisand són tres dels noms que donen llustre a El tatuador de Auschwitz, basada en una història real. Keitel dona vida a la versió anciana de Lali Sokoto, un jueu eslovac a qui l'any 1942 porten a Auschwitz i obliguen a tatuar amb números d'identificació la resta d'empresonats. És així com coneix la Gita, de qui s'enamora i amb qui s'uneix per sobreviure costi el que costi. Sis dècades després, quan ja té 80 anys, el Lali explica la seva història a l'aspirant a escriptora Heather Morris, interpretada per Melanie Lynskey. "M'honora que gràcies a la nostra sèrie el testimoni del Lali surti a la llum i continuï sent rellevant, perquè cada cop hi ha menys supervivents vius de l'Holocaust per explicar les seves pròpies històries –remarca Keitel sobre la importància del projecte–. Aquestes dues persones van aconseguir sobreviure entre sis milions de jueus que van ser assassinats. Van haver de carregar tot el que havien vist, van haver de prendre decisions que ningú mai hauria de prendre. Les circumstàncies eren inhumanes, incomprensibles per a nosaltres ara. És una pel·lícula de terror, però va passar", afegeix. Lynskey coincideix amb el seu company de repartiment i remarca que "vivim en uns temps molt foscos en què hi ha gent que nega que l'Holocaust tingués lloc".

Cargando
No hay anuncios

La història d'amor i supervivència dels Sokolov va acompanyada per la primera cançó per a televisió que ha fet Barbra Streisand, una de les jueves més influents de Hollywood. La cantant i actriu ha enregistrat Love will survive, cançó composta per Hans Zimmer per a la sèrie.

Un relat èpic familiar

L'amor també és un dels motors de Fuimos los afortunados, l'èpic relat de supervivència de la resilient família Kurc, jueus polonesos que es veuen obligats a separar-se i disseminar-se arreu del món amb l'auge de l'antisemitisme i l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Malgrat els patiments, l'esperança de tots ells, especialment de les dones del clan, és retrobar-se. Tot i ser una producció nord-americana, el repartiment és internacional i està majoritàriament format per actors jueus d'arreu del món. És el cas de Joey King, molt coneguda per la comèdia romàntica adolescent Mi primer beso però també amb una important carrera dramàtica, o els israelians Hadas Yaron i Michael Aloni, que tornen a interpretar un matrimoni com ja van fer a Shtisel.

Cargando
No hay anuncios

Georgia Hunter va escriure el llibre en què es basa la sèrie inspirant-se en la seva pròpia història. L'escriptora tenia 15 anys quan va descobrir que el seu avi, que feia un any que havia mort, era jueu i que, per tant, ella era descendent d'una família supervivent de l'Holocaust. Com el protagonista de la sèrie, el músic Addy Kurc, l'avi de Hunter formava part d'una família de cinc germans i provenia de la ciutat polonesa de Radom.

El tatuador de Auschwitz i Fuimos los afortunados són els dos exemples més recents dels relats sobre l'Holocaust que han arribat a les plataformes, però en els últims mesos hi ha hagut altres minisèries que han tractat la qüestió. Una pequeña luz, també a Disney+ i amb diverses nominacions als Critics Choice, explica la història de Miep Gies, la dona que va amagar Anne Frank i la seva família. El 2023 Netflix va estrenar La luz que no puedes ver, sobre una noia jueva francesa cega i la seva connexió amb un soldat alemany, i Transatlantic, centrada en les figures de Varian Fry i Mary Jayne Gold, que van crear una xarxa de rescat per a jueus i intel·lectuals durant la guerra. Fins i tot Amazon té la seva pròpia sèrie relacionada amb l'Holocaust: a Hunters, protagonitzada per Al Pacino, un grup d'homes es dedica a caçar nazis que estan planejant la creació del Quart Reich als Estats Units dels anys 70.