Què és 'Maxton Hall', la sèrie viral que miren les adolescents?
La ficció alemanya s'ha convertit en la producció internacional de més èxit d'Amazon
BarcelonaUna noia de família humil i molt treballadora, un noi ric acostumat a tenir-ho tot i una escola d'alt nivell com a rerefons. Aquests són, a grans trets, els principals elements de l'últim fenomen viral de les plataformes, Maxton Hall, una sèrie alemanya que triomfa a Amazon i que ja és la producció internacional de més èxit del servei de streaming. Curiosament, malgrat que es tracta d'un producte alemany, l'acció passa a Anglaterra i la protagonista té com a objectiu vital estudiar a la Universitat d'Oxford. Aquesta vinculació entre produccions germàniques i escenaris anglesos no és nova: molts dels telefilms alemanys de sobretaula tenen lloc en paratges britànics com ara Cornualla (un exemple són totes les adaptacions dels llibres romàntics de Rosamunde Pilcher).
Com alguns dels altres grans fenòmens seriòfils actuals, com ara Los Bridgerton o El verano en que me enamoré, Maxton Hall també és l'adaptació d'una saga de novel·les romàntiques, en aquest cas dirigides al públic juvenil. A la trilogia Save, l'autora Mona Kasten, de 32 anys, explica la història de Ruby Bell, a la sèrie interpretada per Harriet Herbig-Matten, una estudiant que intenta passar desapercebuda entre els seus elitistes companys i que estudia de valent per obtenir una plaça a Oxford. Quan és testimoni d'un fet irregular que té lloc a l'escola, es converteix en objectiu de l'arrogant i ric James Beaufort (Damian Hardung), que vol evitar que ella expliqui res del que ha passat. Fent ús d'uns dels tòpics més suats del gènere, de l'odi es passarà a l'amor, i es perpetua així la idea que fins i tot els homes que poden semblar més abjectes són redimibles.
Segona temporada en marxa
Segons Amazon, la sèrie ha entrat en la llista del més vist a la plataforma en 120 països i s'ha situat en el top 3 en 50, com ara els Estats Units, Mèxic, el Canadà o el Regne Unit. Les dades o xifres d'audiència dels serveis de streaming sempre s'han de posar en quarantena perquè no hi ha cap organisme extern que les mesuri, però a Amazon han tret pit assegurant que Maxton Hall "ha aconseguit la màxima audiència global en una primera setmana des de l'estrena per a un original internacional a la història de Prime Video". En el mateix comunicat, anunciaven que ja havien donat llum verda a la segona temporada. Tenint en compte que es tracta d'una trilogia, la tercera entrega és més que probable.
Independentment de la seva qualitat, la sèrie alemanya és un nou exemple d'èxit de la producció local en el mercat global de les plataformes. Maxton Hall és una producció de la històrica UFA, el principal estudi cinematogràfic d'Alemanya, i, de fet, inicialment el projecte estava pensat per al mercat local i no internacional. L'estudi va presentar la proposta a compradors alemanys, que en molts casos no hi acabaven de veure potencial: o els semblava un producte massa juvenil o volien fer canvis i ambientar la història a Alemanya.
Finalment, Amazon Prime Video es va interessar per la sèrie i el 2019 es va aliar amb UFA per fer-la realitat. Maxton Hall es va estrenar la primera setmana de maig amb un gran desplegament publicitari. A més de fer una presentació a Berlín, la seva parella protagonista ha viatjat fins a Los Angeles per fer promoció als Estats Units.
L'adaptació de novel·les o llibres populars ha sigut històricament un recurs habitual en la ficció televisiva i cinematogràfica. En els últims anys, amb l'esclat de l'streaming, la tendència s'ha accentuat. Els responsables de la producció d'Amazon reconeixen que abans de descobrir les novel·les de Kasten ja tenien al cap la idea de fer alguna adaptació d'algun bestseller. "Buscàvem novel·les de ficció que fossin molt populars i, sincerament, [les de Kasten] van tenir molt èxit en el mercat, però a la premsa convencional o a les seccions especialitzades no es parlava d'elles. Estaven fora de la seva òrbita. Les vam llegir i vam dir: «És una gran història»", explica el productor Markus Brunnemann a Deadline. De fet, per resseguir l'èxit de la trilogia calia endinsar-se a TikTok, on va generar furor entre els usuaris que participen de la tendència BookTok, els vídeos de recomanacions de llibres fets per lectors de la generació Z.
El salt de Save a la pantalla compta amb el vistiplau de l'autora, que va llegir els guions i va estar present en algunes jornades de rodatge. L'èxit de la sèrie ha fet que es multipliquin els articles sobre tots els petits detalls de la producció: des de llistes de localitzacions (atenció: l'escola anglesa on van els protagonistes és en realitat un castell a prop de Hannover) fins a les xafarderies sobre la possible relació amorosa a la vida real dels dos protagonistes.