Estrena
Sèries26/07/2022

'Por mandato del cielo', posar llum sobre un crim religiós

Una nova sèrie sobre assassinats entre membres de l'Església mormona es podrà veure a partir del 27 de juliol a Disney+

Rory Elliott Armstrong
i Rory Elliott Armstrong

BarcelonaEls set capítols de Por mandato del cielo, la creació més recent de Dustin Lance Black, estaran disponibles des d'aquest dimecres a la plataforma Disney+. En la minisèrie, que es va estrenar als Estats Units a l'abril, la fe del detectiu mormó Jeb Pyre serà posada a prova en el moment que li toca investigar el brutal assassinat d'una mare i una filla que són membres de la mateixa església que ell. Quan el marit de la víctima apareix ple de sang a l'escena del crim, el detenen com a principal sospitós. Però les explicacions que dona, les pistes que amolla sobre els anomenats "homes barbuts" i les creences profundes del policia fan que la investigació comenci a qüestionar l'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies (o LDS en anglès) de la qual tots formen part.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La ficció té lloc al camp de Utah i als suburbis de Salt Lake City, on es troba la seu de l'església mormona. Explica la història dels Lafferty, participants extremistes de la LDS que fan servir un sistema patriarcal per dur a terme les "missions de Déu". Però les divergències entre la família causen que alguns s'independitzin i adoptin el seu propi camí, cosa que no agrada a alguns altres membres de la família.

Cargando
No hay anuncios

La sèrie està dirigida per David Mackenzie i escrita per Black des d'un punt de vista molt personal. El guionista va créixer en una família mormona, on el seu pare va abandonar la mare i els tres fills per casar-se amb la seva pròpia cosina. I quan el nou padrastre va començar a posar-se violent amb la mare, uns homes de l'església els van amenaçar perquè no anessin a la policia. Tot això va fer que Black, igual que el detectiu Pyre, tingués dubtes sobre la doctrina i l'acabés abandonant durant l'adolescència. Por el mandato del cielo s'inspira en el llibre de l'escriptor i periodista Jon Krauker, autor també d'Hacia rutas salvajes: una biografia d'un jove universitari que decideix emprendre un viatge en solitari pel terreny salvatge d'Alaska. Krauker, com Black, va formar part de l'església LDS i va rebre amenaces arran de la publicació del treball. El productor de televisió va dir en una entrevista per al New York Times que "si quan escrius no és una qüestió de vida o mort, llavors per què ho fas?".

Els temes que toca el programa són el racisme, el sexisme, el feminisme i la poligàmia, una pràctica que el mateix fundador de l’església mormona practicava i que els seus actuals membres es van negar a reconèixer fins al 2014. Black diu que les experiències que reflecteix la sèrie no les va viure exclusivament ell. Va veure com la seva mare i les seves germanes van ser tractades com a ciutadanes de segona classe només pel fet de ser dones, però aquestes situacions es donaven en moltes cases i no passava res. El guionista afirma que el missatge central és que el gènere no ha de determinar el destí de ningú.

Cargando
No hay anuncios

La producció està dividida en tres diferents cronologies que es van explicant en paral·lel. Una és la dels detectius Pyre i el seu company, que intenten resoldre el cas de l’homicidi. Una altra es trasllada uns quants anys enrere, a la casa de la família del marit de la víctima, suposadament implicat en l’assassinat. I l’última viatja a l'any 1800, a l’origen de l’església LDS fundada per Joseph Smith, i intenta connectar el passat amb el present.

El policia mormó és interpretat per Andrew Garfield. El protagonista de Spider Man ha rebut bones crítiques pel seu paper, igual que l’actriu de Normal People, Daisy Edgar-Jones, que fa de Brenda Lafferty, la dona mormona assassinada. La producció també inclou Gil Birmingham, que fa de Bill Taba, l’altre detectiu encarregat del cas. Taba representa la veu contrària a la religió i és l’únic home negre en tot el poblat nord-americà.

Cargando
No hay anuncios

Amb un ambient totalment creepy de l’estil de True detective, es juga molt amb la llum i les ombres. El set està preparat d’una manera que els protagonistes van apareixent i desapareixent de la foscor amb tota naturalitat. Això va ser un tema important per al dissenyador de producció, Renee Read, perquè està relacionat amb la història, que no era clar el que havia passat, i ara a la fi surt a la llum.

En resposta al llibre, l’església va dir que era "una visió decididament unilateral i negativa de la història mormona". Pel que fa al programa de televisió, el guionista intenta donar una versió el més semblant a la realitat possible. Durant el projecte Black va treballar amb els mateixos membres de la LDS, alguns dels quals estan agraïts que algú expliqui exactament el que va passar i també certs aspectes de la seva religió. A mesura que va avançant la història, l’espectador va caient cada vegada més al fons del pou de l’obscuritat. Però, en paraules del creador: "Volíem deixar entrar la llum, i potser al final del dia hi hauria algun tros d'aquesta fe que valgués la pena salvar". La conclusió tant del llibre com la sèrie és clara: hi ha institucions que prefereixen posar per davant la seva reputació que la protecció de la seva pròpia gent, i no només és el cas de l'església mormona.