Ficció

Per què hauries de veure 'Shogun', la sèrie èpica de la qual parla tothom?

La ficció ambientada en el Japó feudal s'ha convertit en una de les sorpreses de la temporada

BarcelonaD'ençà que Joc de trons es va acabar, gairebé totes les plataformes han intentat trobar un relleu que ocupés el buit de ficció èpica que deixava l'adeu de la sèrie basada en les històries de George R.R. Martin. La mateixa HBO Max ho ha intentat amb l'spin-off de Joc de trons, La casa del dragón, que tot i que ha tingut una bona acollida no ha arribat al mateix nivell de popularitat. Per la seva banda, Amazon ha provat sort amb Els anells de poder, derivada de l'univers d'El senyor dels anells, i amb La rueda del tiempo. AppleTV+ va optar per adaptar Fundación, d'Isaac Asimov. Tot i els esforços publicitaris de les plataformes, cap d'aquestes sèries ha aconseguit el ressò que sí que ha assolit Shogun, estrenada sense gaire rebombori al febrer a Disney+ i que ha acabat convertint-se en el fenomen èpic de la temporada. Conflictes per honor, caps tallats, una història d'amor impossible i un entorn fascinant són alguns dels elements que han seduït els espectadors.

Cargando
No hay anuncios

Basada en la novel·la de James Clavell, la minisèrie arriba al seu final aquest dimarts, quan s'estrenarà a Disney+ l'episodi que ha de resoldre el daltabaix emocional del penúltim capítol. No és la primera vegada que la història de les trifulgues de poder del Japó feudal arriba a la televisió: el 1980 ja se'n va fer una adaptació que va ser premiada amb un Emmy a la millor minisèrie. Tot i la popularitat d'aquella ficció, la crítica especialitzada situa la nova versió molt per sobre. Allan Sepinwall, el crític de sèries de la Rolling Stone, afirma que la nova adaptació ofereix "una allau d'èpica, grans actuacions i un enfocament molt més ampli i interessant que la darrera vegada que la televisió va intentar adaptar la novel·la de James Clavell". L'entusiasme també es deixa veure en les opinions dels seguidors de la sèrie. A l'aplicació iMDB, una extensa base de dades de sèries i pel·lícules, la sèrie té una puntuació global de 9,1 sobre 10 per part dels espectadors. El penúltim episodi, que conté un dels grans clímaxs emocionals de la minisèrie, arriba a un 9,6.

Anna Sawai, actriu revelació

Shogun, creada pel matrimoni format per Justin Marks i Rachel Kondo, explica la història d'un navegant anglès, John Blackthorne (Cosmo Jarvis), que arriba al Japó del segle XVII i acaba immers en les batalles de poder entre els diferents senyors feudals. Perdut en una terra on no entén la llengua en què li parlen, el mariner és totalment dependent de Lady Mariko, la noble que li és assignada com a intèrpret per part del senyor feudal que el té captiu. L'actriu japonesa nascuda a Nova Zelanda Anna Sawai ha vist com la seva carrera s'ha disparat arran de la seva interpretació de Mariko. La seva nominació als Emmy com a millor intèrpret femenina de minisèrie es dona per feta.

Cargando
No hay anuncios

A diferència de la primera adaptació, que se centrava en el punt de vista del personatge occidental, la nova versió amplia el ventall de perspectives. Blackthorne no comprèn els valors japonesos, i als japonesos els passa el mateix amb els principis occidentals. Això és el que va fer que Sawai s'interessés pel remake. "Volia estar segura que no estaven intentant fer una altra història sobre un salvador blanc. Volia que aquesta vegada ho fessin bé", explica a Los Angeles Times. L'actriu remarca que una de les seves prioritats a l'hora d'acceptar projectes és acabar amb els tòpics sobre les dones japoneses que Hollywood ha estat construint durant dècades.

Cargando
No hay anuncios

Respectar la perspectiva japonesa era també una de les prioritats dels creadors, que han rodat pràcticament tota la sèrie en japonès, a excepció d'alguns diàlegs en anglès. Una de les persones que ha jugat un paper fonamental per conservar aquest esperit japonès ha estat l'actor Hiroyuki Sanada, que interpreta el personatge del resistent senyor Yoshii Toranaga i que també ha exercit de productor. "Va ser genial comptar amb ell, no només per ajudar-nos a identificar tots aquells possibles errors, sinó també per explicar-nos aquelles coses que no importen tant a la gent. Ens va dir que en realitat ens podíem prendre molta llibertat amb la història, però que era millor que ens asseguréssim que la indumentària de cada personatge estigués cordada correctament. I que ens asseguréssim que la solapa esquerra del quimono quedés per sobre la dreta", explicava al Hollywood Reporter Justin Marks.

Cargando
No hay anuncios

La cura pel detall de la qual parla Marks es nota no solament en el vestuari sinó en molts altres detalls, com ara la forma en què dos personatges comparteixen un te. D'aquesta manera, Shogun, que es basa lliurement en personatges reals, ofereix a l'espectador entreteniment a gran escala treballat al mil·límetre tant pel que fa a qüestions com el vestuari o batalles coreografiades fins a l'últim detall. Alguns seguidors de Joc de trons han criticat que es compari Shogun amb la sèrie de la HBO perquè consideren que és una forma de menystenir el fenomen cultural que va ser. Certament, la nova sèrie de Disney+ està molt lluny d'arribar a les quotes de fenomen global de Joc de trons, però ha demostrat que encara hi ha un públic àvid d'èpica que respon positivament a una bona proposta.