Filmin redobla l'aposta per la producció pròpia i anuncia quatre noves sèries
La plataforma s'ha aliat amb creadors joves de la indústria audiovisual catalana
BarcelonaEn l'any de celebració del seu quinzè aniversari, Filmin ha anunciat un salt important pel que fa a producció pròpia. Després que l'any passat estrenés el segell Filmin Originals amb Doctor Portuondo, de Carlo Padial, la plataforma catalana acabarà el 2022 amb una nova sèrie que s'estrenarà la setmana entrant i tres més que arribaran l'any que ve. Tots aquests projectes tindran dos trets comuns: ser impulsats per Filmin i estar rodats a Barcelona o el seu entorn: "Som una companyia d'aquí i ens sentim part del teixit audiovisual català", ha remarcat avui Jaume Ripoll, fundador de la plataforma, durant la presentació a Barcelona d'aquests projectes.
Els títols anunciats aquests dilluns són Autodefensa, de Belén Barenys, Berta Prieto i Miguel Ángel Blanca; Oswald, el falsificador, de Kike Maillo, Terenci, la fábula infinita, de Marta Lallana i Álvaro Augusto; i Selftape, de les germanes Joana i Mireia Vilapuig. "L'aposta és clara: talent emergent i de la casa", ha explicat Ripoll, que creu que aquests títols no podrien estar a cap altre lloc que a la plataforma catalana. El motiu? La llibertat absoluta, un tret que han reconegut els creadors d'aquests nous títols. "Els projectes no tenen res a veure entre ells, més enllà que Filmin sigui casa seva. Però aquí és on els autors gaudeixen de total autonomia, confiem 100% en els seus equips. Tots aquests projectes comparteixen aquesta marca", ha remarcat Ripoll.
Joventut i risc
El primer projecte que podran veure els subscriptors serà Autodefensa, una sèrie que protagonitzen dues noies centennials de Barcelona, atrapades en una barreja de nihilisme, hedonisme descarat i conflictes propis de la seva generació. Aquesta autoficció, que alterna català i castellà, s'estrenarà dimarts 29 de novembre i tindrà deu episodis adaptats a "una estètica i minutatge que varia i que és el que necessitàvem pel que volíem explicar en cada moment", ha dit Barenys. D'aquí que vagin navegant des dels 2 minuts als 5. "Tots els conflictes dels centennials són aquí, sense línies vermelles", ha assegurat Miguel Ángel Blanca, que signa els guions amb les dues protagonistes, implicades en tot el contingut de la sèrie: "Semblava una broma que no ens diguessin res amb tot el que els anàvem enviant", ha afirmat Berta Prieto. I què anaven enviant? Escenes plenes de droga, sexe, sàtira i reflexions tant lúcides com provocadores. Ni són el Cardo de Barcelona, ni el Kids del segle XXI, però hi ha alguna cosa que fa pensar en aquests títols.
La següent producció de Filmin Originals en estrenar-se serà Oswald, obra del realitzador barceloní Kike Maillo, que arribarà al gener de l'any que ve. Conta la història d'Oswald Aulestia Bach, un dels pintors falsificadors més remarcables del país, si fem cas dels arxius de la policia espanyola i nord-americana, que l'han perseguit durant anys. La sèrie, que consta de tres episodis, ha permès a Maillo obrir els matisos i ventalls de la pel·lícula sobre l'artista, estrenada aquest setembre i que ha esdevingut "el documental més vist de la història de Filmin", segons el fundador de la plataforma.
"El concepte de sèrie comença quan ens adonem que hi ha moltes portes que estem obrint i que no sabem on ens portaran. Un llargmetratge té una estructura molt sòlida, mentre que una sèrie possibilita explicar moltes més coses i obrir-se a altres personatges", ha explicat Maillo, que promet una producció que va de "picaresca" i que mescla thriller i comèdia: "El personatge cau bé perquè no utilitza la violència, sinó el truc i la intel·ligència".
Les altres dues sèries que engreixaran al catàleg de Filmin Originals són Terenci, la fábula infinita i Selftape, i totes dues comparteixen l'aposta pel talent jove que promet la plataforma i es podran veure durant el primer semestre del 2023. Pel que fa al primer títol, serà una aproximació completa a la figura de l'escriptor Terenci Moix i compta amb la direcció de Marta Lallana, nominada als Premis Gaudí per Ojos negros. Serà una sèrie documental de tres episodis, i estarà integrada per material d'arxiu i entrevistes a gent del seu entorn. Segons han explicat els implicats, no tindrà una narrativa cronològica, sinó que s'explica a través de les obsessions de l'escriptor: l'amor, la sexualitat, la fama, el fet de cridar l'atenció... "És un personatge que no s'està reivindicant prou. Quan va morir Terenci Moix, va morir el seu millor venedor", assegura Lallana. Ajudaran a explicar-lo testimonis com Núria Espert, Enric Majó, que per primera vegada parla públicament de la seva història d'amor amb Moix, Boris Izaguirre, Luis Antonio de Villena o Colita.
Pel que fa a Selftape, serà una sèrie que recuperarà dues de les intèrprets de Polseres vermelles, Joana i Mireia Vilapuig. Aquí repassen l'ascens i caiguda de la seva fama i de com compartir professió i preocupacions va anar fent bola entre les germanes. Acompanya en el camí Bàrbara Farré, un dels nous grans talents joves de l'audiovisual del país, que s'encarrega de la direcció. "Mai vaig saber què era real i què no d'aquesta sèrie", explica. Una producció majoritàriament en català que mesclarà imatges d'arxiu familiars amb escenes d'absoluta ficció.
Presentades totes aquestes sèries, el camí continua marcat: Ripoll ha assegurat que la intenció de Filmin no és aturar-se, tot el contrari. "Al començar 2023 hi haurà un cinquè projecte nou", ha avançat.