Com podem enganyar l'algoritme de Netflix per no veure sempre el mateix tipus de sèries?
Us proposem set trucs per esquivar les recomanacions fallides de la plataforma
BarcelonaQualsevol usuari de Netflix s'ha trobat amb aquesta situació: un dia mira una sèrie que un bon amic li ha dit que és imprescindible –imaginem que es tracta d'El juego del calamar– i a partir de llavors la plataforma no deixa de recomanar-li el mateix tipus de ficcions. Per obra i gràcia de l'algoritme, Netflix ha decidit que aquest usuari segurament necessita veure més sèries sud-coreanes o distopies esfereïdores. I aquesta situació es repetirà amb altres ficcions. ¿Hi ha alguna manera d'escapar del poder recomanador de l'algoritme de Netflix? Sí, però cal fer una mica de feina, o, si més no, seguir alguns trucs.
Totes les plataformes –i xarxes socials– utilitzen algoritmes, però el de Netflix és un dels més refinats, segons explica Elena Neira, professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC i experta en plataformes de streaming. "El nivell de desenvolupament dels factors de recomanació de Netflix són la NASA i els de la resta de plataformes són com un aeroport de tercera. El de Netflix és comparable al de Spotify", remarca Neira, que assegura que l'algoritme de la plataforma encerta força els gustos dels usuaris. L'experta diu, però, que hi ha maneres d'esquivar o enganyar l'algoritme si estem cansats de rebre les seves recomanacions.
És una funció de Netflix que poca gent utilitza però que Neira assegura que és efectiva per millorar les recomanacions de la plataforma. Cada cop que mirem un contingut, el servei ens ofereix valorar-lo clicant el dibuixet del polze cap amunt, si ens ha agradat, o el polze cap avall, si no ens ha agradat. "Això li permet a l'algoritme filtrar, per exemple, si has fet un consum molt intensiu d'una sèrie però potser no t'ha interessat. És a dir, potser t'has empassat Emily in Paris però no t'ha agradat gens. Si tu ho marques, és una primera manera de no quedar exposat al mateix tipus de continguts", diu.
Neira també recomana utilitzar l'opció de fer-nos la nostra pròpia llista de continguts, no tant per esquivar l'algoritme com per fer que afini més. Tan important és afegir títols com esborrar aquells que ja hem vist o que ja no ens interessen.
"És l'opció que m'agrada més. Tenir un usuari diferent per a cada tipus de continguts que veus. Per exemple, tenir-ne un on veus documentals i un altre on veus sèries", diu Neira, que assegura que d'aquesta manera aconseguim que emergeixi un munt de contingut que en altres perfils està amagat. Un compte de Netflix té un límit màxim de cinc perfils, sigui quina sigui la tarifa que es pagui (bàsica, estàndard o premium). Això sí, cal recordar que depenent del pla que triem tindrem un nombre diferent de visionats simultanis (amb la tarifa màxima podem arribar a tenir quatre pantalles funcionant alhora).
Una manera de reiniciar el sistema de recomanacions de Netflix és esborrar qualsevol pista sobre els continguts que hem estat veient. Això s'aconsegueix esborrant l'historial d'activitat de visionat, una opció a la qual només podreu accedir si entreu a Netflix via web a través d'un ordinador. Un cop sigueu dins del vostre compte, heu de clicar damunt del vostre perfil i obrir el desplegable que sortirà sota el vostre nom. Allà us apareixerà l'opció Activitat de visionat, cliqueu-hi i us apareixerà tot el que heu estat mirant. Ho podreu esborrar tot amb l'opció Ocultar tot.
Neira recomana diversificar els suports des dels quals utilitzem Netflix: mirar sèries des de la tauleta, el mòbil, l'ordinador i la televisió. L'experta assegura que d'aquesta manera també es diversifica el tipus de continguts que et recomana la plataforma. "El servei entén que el teu contingut és diferent quan el mires des d'un mòbil o des de la televisió, perquè la teva actitud també és diferent", explica.
Si utilitzeu Google Chrome per accedir a Netflix, podeu instal·lar-vos en el navegador l'extensió Netflix hidden categories. Quan entreu a Netflix.com automàticament us desplegarà totes les categories ocultes que hi ha dins de la plataforma i us mostrarà totes les referències que hi ha dins de cada una d'elles. "És una manera de descobrir catàleg ocult en funció de les categories que utilitza per fer les recomanacions", explica Neira. Aquesta opció és només apta per a usuaris que estiguin disposats a dedicar temps i feina a descobrir les sèries i pel·lícules que queden enterrades entre la gran oferta de la plataforma.
Contractar una VPN
Una opció que les plataformes no veuen amb bons ulls és contractar una VPN que emmascari la nostra IP –el número que identifica i localitza la nostra connexió– i ens permeti accedir al catàleg que Netflix té en altres països, que no té per què coincidir amb el que està disponible a l'Estat. Aquesta opció té riscos, ja que ens pot fer vulnerables a virus i altres atacs i és recomanable només per a usuaris que tenen cert coneixement del món informàtic.