Ficció
Sèries18/11/2024

'Dune: La profecía', el repte majúscul de convertir en sèrie un món inabastable

Max estrena la preqüela de les pel·lícules de ciència-ficció basades en l'univers creat per Frank Herbert

Noel Murray / The New York Times
i Noel Murray / The New York Times

Durant més de 50 anys, la novel·la de ciència-ficció més venuda de Frank Herbert, Dune, va ser un trencaclosques que ningú del món de l'audiovisual semblava capaç de resoldre. Publicat el 1965, el llibre havia inspirat un prestatge ple de seqüeles i preqüeles, juntament amb desenes d'imitadors, però va desafiar tots els intents de convertir-la en una pel·lícula o sèrie de televisió de gran èxit.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A la dècada de 1970, el reconegut cineasta d'avantguarda Alejandro Jodorowsky va invertir dos anys i milions de dòlars desenvolupant una pel·lícula i mai no va rodar ni un fotograma. David Lynch ho va intentar després, però la pel·lícula resultant, estrenada el 1984, va ser una catàstrofe personal i de taquilla. La immensitat i l'exotisme de la història van resultar tan perillosos per als narradors com el planeta fictici Arrakis, els deserts hostils del qual van inspirar el nom de la franquícia.

Cargando
No hay anuncios

Quan es va anunciar la sèrie de HBO Dune: La profecía, el 2019, les seves perspectives semblaven igual de tèrboles. De fet, la producció va lluitar per trobar el seu punt de partida. Quan s’estreni aquest dilluns, haurà vist quatre showrunners, tres directors principals i canvis de repartiment d'alt nivell, per no parlar d'una pandèmia i dues vagues que han aturat la indústria.

Denis Villeneuve, el salvador

Però el 2021, el cineasta francocanadenc Denis Villeneuve, que havia de dirigir el pilot de la sèrie, va llançar la primera de les dues parts de la seva adaptació cinematogràfica de Dune. Els crítics estaven entusiasmats i la pel·lícula va recaptar més de 400 milions de dòlars a tot el món. De sobte, una franquícia de Dune semblava viable. L'equip de Villeneuve oferia una base perquè altres creadors treballessin a partir del to, l'estètica i la narrativa. (Els estudis darrere de la pel·lícula, Legendary i Warner, propietari d'HBO, també estan darrere de la sèrie.)

Cargando
No hay anuncios

Potser el més important és que ara hi havia un públic enorme que mai no havia llegit les famoses novel·les denses de Herbert, però que estaven emocionats amb la història i els personatges. El rotund èxit crític i financer de Dune: Part 2, llançada al febrer, indica que els espectadors encara estan entregats a la franquícia.

"Crec que el Denis realment va desbloquejar aquest univers d'una manera que la gent s’hi sent vinculada", diu Alison Schapker, una veterana de Westworld que el 2022 va assumir en solitari el paper de showrunner de Dune: La profecía. "Ell ho va baixar a terra, ho va fer accessible. Volíem explicar una història que passés en aquest univers".

Cargando
No hay anuncios

Protagonitzada per Emily Watson, Olivia Williams i Travis Fimmel, la sèrie d'HBO és una preqüela, ambientada 10.000 anys abans de les pel·lícules de Villeneuve i inspirada en Sisterhood of Dune, escrita pel fill de Herbert, Brian i Kevin J. Anderson. La sèrie explica la història de l’origen de l'orde religiós femení anomenat Bene Gesserit, que ja apareix a les pel·lícules i que utilitza poders sobrenaturals per exercir influència en un imperi intergalàctic.

L'aspecte de la sèrie s'assembla al de les pel·lícules, amb la seva arquitectura imponent i el vestuari elaborat. Els fans de les cintes també reconeixeran alguns dels noms, com ara la família Harkonnen, els dolents principals de Dune, i la família Atreides, els protagonistes de Dune, la rivalitat dels quals es remunta a mil·lennis.

Cargando
No hay anuncios

Una història que connecta amb el moment actual

La sèrie té els ingredients adequats. Hi ha una excepció important, però: Villeneuve va acabar allunyant-se completament de la producció. Per tant, una pregunta que es podria fer a HBO és si l'equip que finalment han triat ha pogut trobar la mateixa alquímia esquiva que el director francocanadenc. ¿La sèrie podrà evitar els errors d'altres grans franquícies de fantasia recents i no quedar-se empantanada en els seus propis misteris?

Cargando
No hay anuncios

Watson, que interpreta Valya Harkonnen, la líder de la germandat mística, s’ho rumia. Dune: La profecía tracta, en última instància, d'una cosa bastant senzilla, diu: "d'una noia molt agressiva, gran i atrevida que és una adulta complexa". Amb un gir, evidentment: "Vol dominar el destí de la humanitat".

Malgrat tots els seus adorns bizantins, Dune ha estat durant molt de temps una de les novel·les de ciència-ficció més populars del món, amb uns 20 milions de còpies venudes fins ara. El seu atractiu sempre ha estat, en part, les moltes maneres en què el seu món fantàstic de viatges interplanetaris i cucs de sorra gegants, ple de referències religioses, polítiques i ecològiques, ha ressonat amb el món real.

Cargando
No hay anuncios

La novel·la original –i l'adaptació en dues parts de Villeneuve– es refereix a una societat futurista governada rígidament per diverses famílies aristocràtiques que controlen una droga, coneguda com a melange, que només es troba a Arrakis i que perllonga la vida i millora les capacitats de qui la consumeix. La preqüela de HBO se situa en un moment poc després de la conclusió d'una guerra entre la humanitat i les "màquines pensants", que va acabar amb una prohibició gairebé universal dels ordinadors avançats, els robots i la intel·ligència artificial.

Williams, que interpreta la germana de Valya, Tula, assegura que se sent identificada amb la història. Té dues filles. "Cada dia, tinc una batalla cara a cara amb la IA a casa nostra, intentant treure alguna de les nenes d'una màquina", diu, rient, en una videotrucada conjunta amb Watson.

Cargando
No hay anuncios

Però la història es relaciona amb més coses que els telèfons intel·ligents. Cap de les dues actrius havia llegit els llibres abans d'acceptar la feina, però la seva commoció ha estat evident. "Tota la idea d'obrir un camí i conquerir l'univers és una cosa antiga", explica Watson. "Per a melange, llegiu petroli, llegiu energia. I hi ha religió, i hi ha conflictes per la terra".

Durant tot el procés, els creadors (incloent-hi l'escriptor i productor Jordan Goldberg, a qui Schapker descriu com el seu "soci") tenien dues prioritats principals. El primer va ser recuperar el que el públic estimava de les pel·lícules de Villeneuve tot explicant la seva pròpia història. El segon objectiu era assegurar-se que encara que la història travessés mons allunyats del centre de poder de Bene Gesserit, les dones romanguessin al centre de l'acció. Tot i que també hi ha papers masculins centrals, com el personatge de Fimmel, Desmond Hart, un soldat de cabells blancs amb ulls inquietants i un passat misteriós que implica un cuc de sorra, Schapker volia seguir l'exemple de Herbert en l'elaboració de personatges i històries que "estan basades en dones donant forma a l’univers al costat dels homes". Aquesta idea també s’ha reflectit en l’equip darrere de la producció.

Cargando
No hay anuncios

Copyright The New York Times