BarcelonaJoc de trons va ser l'última gran sèrie global, aquella que pràcticament tothom veia i monopolitzava les converses amb els companys de feina o amics. Des que es va acabar, fa gairebé quatre anys, cap altra ficció ha aconseguit assolir el títol de gran fenomen de masses. Per això, l'estrena aquest dilluns de La casa del dragón, preqüela d'aquella sèrie i continuació de l'univers creat per George R.R. Martin, genera grans expectatives i l'eterna pregunta de si aconseguirà igualar o superar l'èxit de la seva predecessora. Per rebre La casa del dragón com cal, fem un repàs dels punts bàsics que cal tenir en compte per seguir la ficció:
Temporalment, La casa del dragón s'ambienta gairebé 200 anys abans dels fets que s'explicaven a Joc de trons. Ara la trama se centra en la família Targaryen i els seus problemes de successió per continuar ocupant el Tron de Ferro. La turbulenta història dels rossos Targaryen es basa en el primer volum de Foc i sang, que George R.R. Martin va publicar el 2018, i la sèrie arrenca amb el nomenament de l'hereu del rei Jaehaerys.
Com passava a Joc de trons, La casa del dragón promet anar creixent en nombre de personatges a mesura que vagi avançant la trama. Tot i això, hi ha alguns noms imprescindibles i amb els quals l'espectador ha de començar a familiaritzar-se. Bona part de l'acció pivota entre el rei Viserys Targaryen, interpretat per Paddy Considine, i el seu germà, el príncep Daemon Targaryen, a qui dona vida Matt Smith, ja bregat en dinasties monàrquiques amb dificultats després d'haver sigut el príncep d'Edimburg a The Crown. "Els Targaryen són una família en guerra. Aquesta és una situació que ha passat diverses vegades al llarg de la història. En algunes coses són una família normal i en d'altres són una família molt estranya... que té dracs", explica Smith.
Amb tot, el moll de l'os de la sèrie són els personatges femenins, i en especial la princesa Rhaenyra Targaryen, filla de Viserys i aspirant al Tron de Ferro, que serveix per mostrar què significa ser una dona a Ponent i a quina quota de poder tenen dret a aspirar, i la seva millor amiga a la cort, Alicent Hightower, filla de la Mà del Rei, sir Otto Hightower. L'acció de la sèrie s'allarga diverses dècades, així que Rhaenyra i Alicent tindran versió adolescent i adulta. L'hereva Targaryen és interpretada per Milly Alcock en la seva etapa adolescent i per Emma D'Arcy d'adulta, mentre que el paper de la filla Hightower ha recaigut en Emily Carey (versió adolescent) i Olivia Cooke (versió adulta).
Un dels aspectes més comentats de Joc de trons eren les seves nombroses escenes de sexe, sovint amb grans dosis de violència cap a les dones. Els responsables de la nova sèrie no acaben de deixar clar si hi haurà tant sexe com en la ficció original, però sí que asseguren que rebaixaran les dosis de violència sexual. Fa unes setmanes Miguel Sapochnik, coshowrunner de La casa del dragón, va deixar entreveure en una entrevista amb el Hollywood Reporter que se seguirien mostrant aquest tipus d'escenes, però va ser ràpidament contradit per una de les guionistes principals de la sèrie, Sara Hess. "M'agradaria aclarir que no mostrarem violència sexual a la sèrie. En un cas es farà fora de càmera i ens centrarem en les conseqüències i l'impacte que té per a la víctima i per a la mare de l'agressor", explicava Hess, que assegura sentir-se orgullosa que la sèrie parli de la violència contra les dones que és inherent al sistema patriarcal.
Joc de trons era una de les sèries més cares de la història de la televisió, i la seva successora seguirà el mateix camí. Si en la primera temporada de Joc de trons cada episodi costava 6 milions de dòlars, en el cas de La casa del dragón HBO Max ha invertit 20 milions de dòlars per capítol (en l'última entrega de la sèrie original cada episodi tenia un cost de 15 milions de dòlars). Tot i que es tracta d'un pressupost elevat, el cost de la nova aventura d'HBO Max és inferior al de l'altra gran producció d'aquest any: la primera temporada de vuit episodis d'El señor de los anillos: los anillos de poder li ha costat a Amazon 465 milions de dòlars, més de 58 milions per episodi.
Una de les conseqüències de l'enorme èxit de Joc de trons va ser l'auge del turisme en moltes de les zones i ciutats on es va rodar la sèrie, entre les quals destacava Girona. Si Joc de trons va ser un revulsiu per al turisme a Irlanda del Nord o a Croàcia, La casa del dragón ho pot ser per a zones angleses com Cornualla, Peak District o Surrey. La sèrie també ha viatjat més enllà de les fronteres angleses: ha rodat a les localitats extremenyes de Càceres i Trujillo i a les portugueses Monsanto i Penha Garcia.
Pel que es pot veure als episodis que HBO Max ha facilitat a la premsa abans de l'estrena, no sembla que La casa del dragón hagi de separar-se gaire de l'estil i l'atmosfera de Joc de trons (en alguns moments es pot sentir el mític tema inicial de la sèrie original). Tot i això, el pare de les criatures, George R.R. Martin, assegura que hi ha diferències essencials. "A La casa del dragón el factor humà està molt més present, són persones que en el passat havien sigut amigues i ara ja no ho són. És luxúria i amor, poder i ambició. I ja se sap, menysprees algú i et fas un enemic, i aquest algú s'hi torna. La mena de coses que fem al món real", explicava l'escriptor en una entrevista al pòdcast oficial de Joc de trons.