La plataforma Max ha estrenat Surveilled: bajo escucha. És un documental de seixanta minuts que ressegueix els passos de la investigació que fa el periodista Ronan Farrow sobre el sistema d’espionatge del programa Pegasus. El seu reportatge per a la revista New Yorker va fer la volta al món després de demostrar la compra per part dels governs i l’ús fraudulent d’aquesta tecnologia. La seva denúncia fins i tot va provocar una reacció de l’administració de Biden, tot i que en el mateix reportatge es posa en evidència la hipocresia dels governs al voltant de la utilització d’aquests programes d’espionatge.
Ronan Farrow és conegut per haver donat solidesa a les acusacions d’abús sexual contra el seu pare, Woody Allen, i haver denunciat les violacions de Harvey Weinstein que van portar el productor a la presó. Precisament durant la investigació del cas Weinstein ell va ser víctima de la implantació d’aquest sistema d’espionatge al seu mòbil i en va estimular l'interès. Amb Surveilled mostra els detalls de la investigació sobre Pegasus que el porten fins a Catalunya. Després d’entrevistar-se a Tel-Aviv amb la companyia proveïdora d’aquesta tecnologia i de parlar amb extreballadors que en confirmen la comercialització a països com Espanya, França i Itàlia, aprofundeix en la detecció de la implantació del Pegasus en els polítics independentistes per demostrar-ne l'ús fraudulent. El seu interlocutor és Elies Campo, investigador del Citizen Lab a Catalunya. Campo demostra, davant de Farrow, l’existència de les restes del malware en dispositius telefònics d’eurodiputats i activistes, però també de la seva pròpia família. Els seus pares, investigadors científics, i la seva germana també van patir l’atac del Pegasus. Surveilled no ens explica res que no sabéssim abans sobre l’espionatge a través d’aquest software per combatre l’independentisme. Però a Farrow li convé visualitzar-ho per les característiques a nivell formal: des del punt de vista dels espectadors nord-americans, els membres de la família Campo són com ells. Famílies treballadores que viuen en una cultura occidental, en règim democràtic, de classe mitjana i que mostren una quotidianitat en la qual qualsevol altra família dels Estats Units es pot emmirallar. La vulneració dels seus drets no permet cap dubte. Farrow ho utilitza per remoure consciències i demostrar de quina manera la democràcia i els drets humans estan en perill.
Aquesta mirada d’un periodista de prestigi que ha remogut consciències amb altres investigacions aporta una perspectiva internacional sòlida al #CatalanGate. A Catalunya servirà per activar una altra vegada la indignació d’un cas que ja fa anys que arrosseguem. Però tot i les greus acusacions d’espionatge il·legal amb Pegasus que es fan sobre el govern espanyol, serà difícil que els mitjans estatals se’n facin ressò. Perquè, igual que ja va passar amb les esquerdes del poder judicial espanyol, si el periodisme demostra el joc brut contra Catalunya, aleshores miren cap a una altra banda.