Cultura destina 7,5 milions d'euros a la producció de cinc sèries en català
La Generalitat ha seleccionat ficcions d'Isaki Lacuesta, Leticia Dolera i Aina Clotet, entre d'altres
BarcelonaEl departament de Cultura de Generalitat ha materialitzat l'anunci que va fer al juny en què es comprometia a promocionar la ficció televisiva en català. Per primera vegada, la Generalitat atorgarà 1,5 milions d'euros respectivament a cinc sèries de producció catalana i en català –en total, es destinaran 7,5 milions a la ficció televisiva–, segons ha detallat avui. La convocatòria de subvencions d'enguany establia com a requisit obligatori que les ficcions fossin en llengua catalana, un element que fins ara no era imprescindible per accedir al finançament de la Generalitat.
Amb l'auge de les plataformes, les sèries de televisió s'han convertit en motors de les indústries audiovisuals d'arreu del món, un moment que el sector català també vol aprofitar. De fet, un dels fets destacats de la convocatòria d'aquest any és que els projectes seleccionats tindran pressupostos globals que se situen per sobre dels 4 milions d'euros, una xifra que els ha de permetre competir en igualtat de condicions en el mercat europeu. Edgar Garcia, director de l'Institut Català de les Empreses Culturals(ICEC), destaca que el coixí econòmic de què disposaran aquestes produccions farà que tinguin més eines per negociar amb cadenes de televisió o plataformes que puguin tenir-hi interès.
Respecte al fet de convertir el català en un requisit imprescindible per accedir a les subvencions, Garcia detalla que es tracta d'una estratègia que va en línia amb l'objectiu prioritari del Govern de fomentar l'ús de la llengua. En aquest sentit, el director de l'ICEC recorda que la producció en castellà està plenament coberta, especialment des de Madrid, cosa que no passa amb la producció en català. "Amb aquest requisit fem que productores que no s'havien plantejat fer una sèrie en català, ara s'ho plantegin", explica. A banda de promocionar la producció en català, un altre dels aspectes en què ha estat treballant la Generalitat els últims mesos és la incentivació del doblatge en català de productes disponibles a les plataformes. El març d'aquest any, Cultura anunciava que Netflix incorporarà setanta sèries i pel·lícules en català durant aquest 2022, una tendència que han seguit altres serveis de streaming com ara Disney+ o Amazon.
Augment de dotació
A més d'establir la producció en català com a requisit, la Generalitat ha incrementat la dotació econòmica per sèrie respecte al 2021. L'any passat el departament de Cultura va destinar un màxim de 400.000 euros per producció, una xifra que el 2022 es multiplica gairebé per quatre. En total, el 2021 el departament de Cultura va invertir 2,8 milions d'euros a la producció de ficció televisiva, una xifra que es va repartir entre set sèries.
Garcia recorda que actualment bona part del consum audiovisual passa per les plataformes i que, per això, és imprescindible que les produccions en català s'hi puguin obrir forat. En aquest sentit, assenyala que les sèries que han rebut subvencions no han d'anar destinades necessàriament a ser emeses per TV3 i que l'ambició és que puguin ser distribuïdes també per plataformes d'àmbit global.
Les sèries triades
- 'El mal': La producció de Mediaproducción és un thriller ambientat en la Barcelona de la pandèmia. En ple confinament dos agents dels Mossos d'Esquadra s'enfronten a un assassí en sèrie. La ficció tindrà a Oriol Paulo com a director i compta amb Lluís Arcarazo, Guillermo Cisneros i Maria Jaén com a guionistes.
- 'Ravalejar': La sèrie explicarà la lluita dels propietaris d'un restaurant del Raval de tota la vida contra els compradors de l'edifici on es troba el local. Noms de luxe darrere de les càmeres: Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez dirigiran, mentre que Isa Campo, Justin Webster, Alfred Pérez-Fargas, Roger Danès i el mateix Pol Rodríguez en seran els guionistes.
- 'Pubertat': Després de Vida perfecta, Leticia Dolera farà el seu primer projecte en català, una sèrie que parlarà sobre tabús sexuals. L'actriu i directora va detallar en una entrevista recent al Zona Franca que el drama se centrarà en una colla castellera. Per la seva banda, la Generalitat ha afegit que serà una sèrie coral ambientada en un entorn rural a la província de Tarragona i que tractarà un cas d'abús sexual. Pubertattambé va ser una de les seleccionades de la tria de ficció de la CCMA.
- 'Això no és Suècia': També triada a la crida de la CCMA, la sèrie d'Aina Clotet i Sergi Cameron que explica la història d'una parella que marxen a Vallvidrera buscant el millor lloc per criar les seves filles i acaben creant una escola per a pares.
- 'El fill del xofer': A més de formar part de l'equip de Ravelajar, Isaki Lacuesta també dirigirà la sèrie sobre Alfons Quintà i el seu ascens com a director de TV3, adaptació del llibre homònim de Jordi Amat. Lacuesta també ha escrit els guions al costat d'Isa Campo i Cristóbal Garrido.