Crítica de sèrie

'The crowded room': la sèrie que va esgotar l'energia de Tom Holland

El protagonista de 'Spider-Man' es regala un paper per lluir el seu registre més dúctil i dramàtic

L'actor Tom Holland a la sèrie 'The crowded room'.
3 min
1
Regala aquest article

'The crowded room'

  • Akiva Goldsman per a Apple TV+
  • En emissió a Apple TV+

De què va The crowded room, la sèrie amb Tom Holland que s'acaba d'estrenar? Doncs no podem acabar d'explicar-ho. El protagonista de Spider-Man encarna aquí el Danny, un jove que als anys setanta es veu implicat en un tiroteig als voltants del Rockefeller Center, a Nova York. Després que l'arresti la policia, el Danny comença un seguit de converses amb una psiquiatra, la Rya (Amanda Seyfried), que intenta descobrir per què el noi va acabar en aquesta situació, unes xerrades que estructuren la trama entre el present i el passat del protagonista. Els tres primers episodis, ja disponibles a Apple TV+, juguen a alimentar el misteri al voltant del problema que afecta el noi, un enigma que es va intuint però que no queda clar fins al quart episodi, que s'estrena aquest divendres.

Escriure sobre sèries suposa assumir aquest funambulisme literari a l'hora de parlar de propostes audiovisuals sense desvelar aquells girs que han de sorprendre l'audiència. Però amb The crowded room ens trobem davant d'una situació contradictòria, perquè el perfil del protagonista es va desvelar en les primeres notícies sobre el projecte i es pot descobrir només llegint sobre la figura real que l'inspira. D'altra banda, el secretisme sobre el tema ha jugat en contra de la promoció: els titulars sobre The crowded room s'han decantat per destacar les males crítiques amb què s'ha acollit la sèrie i fer-se ressò de l'any sabàtic que s'hauria concedit Holland per recuperar-se d'una feina esgotadora. L'actor, de 27 anys, que va debutar al cinema a les ordres de J.A. Bayona a Lo imposible (2012), exerceix també de productor en una obra en bona part dissenyada perquè llueixi una varietat de registres dramàtics que no pot mostrar en una franquícia de Marvel.

The crowded room respon, ja des dels esplèndids crèdits animats, a les coordenades de sèrie de qualitat que caracteritza la producció original d'Apple TV+. Acompanyen Holland actrius de la talla de Seyfried, Emmy Rossum com la mare del Danny i Sasha Lane com la seva obscura amiga Ariana. La direcció dels episodis se la reparteixen cineastes de prestigi com Kornél Mundruczó, un favorit de Canes que va firmar per a Netflix Fragments d'una dona (2020), i Brady Corbet (Simon Killer). El primer episodi recrea a la perfecció l'ambient juvenil en una població qualsevol dels Estats Units als anys setanta, una atmosfera que es va enrarint a mesura que el Danny pateix abusos i discriminacions. El drama sobre un jove marcat pel trauma no tarda a barrejar-se amb el thriller psicològic sobre la salut mental del protagonista.

La importància d'un diagnòstic

Perquè, sense entrar en detalls, The crowded room és també una sèrie al voltant de les lluites des de l'àmbit psiquiàtric per diferenciar les persones afectades d'un trastorn d'aquelles que cometen un delicte en ple ús de les seves facultats. Per distingir el malalt del criminal, i pensar en ajudar-lo més que en castigar-lo. A partir de cert moment, la sèrie es desplega com un thriller judicial amb aquest debat al centre. D'aquí la importància dels diagnòstics categoritzats en l'àmbit de la salut mental. En paral·lel, es visualitza cada cop més, i amb certa insistència cançonera, com funciona el cervell del Danny, en una proposta que no es diferencia tant d'altres sèries i pel·lícules prou conegudes sobre aquest mateix assumpte que no es pot desvelar. The crowded room acaba sent una proposta destinada sobretot als fans de Holland que vulguin gaudir de l'actor en una faceta molt diferent de la de Spider-Man.

stats