Crítica de sèries

Una sèrie sobre la crisi econòmica més gran en la història recent dels països nòrdics

'Els invencibles' s'endinsa en l'escenari que va dur Finlàndia al caire de la fallida als anys noranta

Una imatge de la sèrie 'Els invencibles'.
3 min
  • Matti Kinnunen per a Elisa Viihde
  • En emissió en VOSC a Filmin

La pròspera Finlàndia va viure a principis dels anys noranta la pitjor crisi econòmica als països nòrdics en l'era contemporània. El país es va veure afectat per una liberalització de l'economia que va generar un increment del deute tant bancari com personal en un clima d'eufòria inversora i consumista propi de l'anomenada economia de casino. Una sèrie de circumstàncies internes i externes, de les males decisions polítiques al col·lapse de la Unió Soviètica, van provocar un efecte rebot brutal que va portar a la fallida moltíssimes empreses i va fer pujar l'índex d'atur fins a un 36,7%.

Els invencibles s'endinsa en aquest període en forma d'un thriller econòmic en què una jove inspectora del Banc Central finlandès, la Salla (Amanda Pilke), comença a estirar el fil dels negocis bruts d'alguns bancs del país per posar en evidència com s'està llaurant el terreny per a aquesta crisi. La sèrie ofereix un bon retrat d'aquesta etapa de finals del segle XX en què bona part de la societat s'encomana a la prèdica de "l'avarícia és bona" proclamada per Gordon Gekko (Michael Douglas) a la pel·lícula Wall Street (Oliver Stone, 1987). L'espectre afecta des dels alts financers fins a persones normals i corrents a qui s'incentiva a adquirir crèdits de consum i hipoteques en principi a baix interès. En el centre de la batalla fiscal finlandesa es troba SKOP, l'agrupació de les caixes d'estalvis del país, primer agent i finalment víctima d'una cadena de maquinacions, interessos especulatius i decisions polítiques.

La sèrie dirigida i coescrita per Matti Kinnunen combina algunes figures reals amb personatges de ficció com la protagonista, arquetip de jove idealista amb prou determinació per enfrontar-se a un sistema corrupte. La Salla forja el caràcter en una família pobra amb un pare alcohòlic, on no li va tocar altra cosa que espavilar-se. Aquesta experiència traumàtica la porta a tallar qualsevol llaç amb el passat, fins al punt d'ocultar l'existència de la seva família a la seva parella. Els invencibles dedica els primers episodis a explicar amb tot luxe de detalls les diferents circumstàncies que condueixen a la crisi. La sèrie s'anima quan la Salla entra en relació amb un personatge real, en Christopher Wegelius (Pekka Strang), responsable de SKOP, amb qui primer es confronta i després s'alia a fi de buscar una solució plegats que eviti la crisi nacional.

L'eufòria 'yuppie'

L'heroïna de la sèrie és una economista acabada de doctorar que s'enfronta a un món molt masculinitzat. Però la sèrie també mostra com la banca de l'època va voler feminitzar la seva aparença tot contractant un equip de dones joves que encarnaven els mateixos principis que els homes des d'una imatge diferent, la d'aquelles girlbosses tan típiques de l'eufòria yuppie de l'època.

Han hagut de passar trenta anys perquè Finlàndia es veiés amb cor d'enfrontar des de la ficció l'episodi més conflictiu del seu passat recent. A Els invencibles es fa un esforç per abastar i explicar tots els aspectes d'aquesta crisi fins al punt que de vegades s'atura massa en embolics financers que poden resultar en excés farragosos per a l'audiència no finlandesa. Per altra banda, en línies generals la majoria de factors que convergeixen en aquesta crisi són perfectament trasplantables a l'escenari del nostre país, des de la liquidació de les caixes d'estalvi fins a la pressió a gent de classe obrera perquè adquirís actius financers o hipoteques que no es podien permetre. Tant de bo una ficció pròpia que també ens oferís un retrat amb pèls i senyals d'aquest canvi brutal en l'ecosistema bancari a Catalunya.

stats