Una confessió incendiària

Un documental de la plataforma Prime Video ha trobat l’home que assegura ser l’autor de l’incendi de l’edifici Windsor de Madrid, el gratacel que va cremar l’any 2005 fins a quedar reduït a cendres. Dinou anys després, un mercenari del crim com Jon Imanol Sapieha, conegut com El Sapo, ha confessat que ell va provocar el foc després de rebre l’encàrrec de fer desaparèixer una carpeta d’una de les oficines. Ho ha fet a la segona temporada de El Sapo S.A.: memorias de un ladrón. En la primera temporada, l’home va explicar com havia robat les obres d’art d’Esther Koplowitz, s’havia emportat el botí de la caixa forta del banc de Yecla i el 2008 es va encarregar de l’operatiu per alliberar la tripulació del pesquer Alakrana segrestada per uns pirates de Somàlia. Ara s’ha atribuït l’incendi del qual la policia no va trobar mai el culpable. De fet, sempre ha existit el debat sobre les causes. Alguns dels implicats en la investigació consideraven que va ser fortuït, fruit d’una cigarreta mal apagada. Però, d’altra banda, la importància d’algunes de les empreses que tenien la seu en el Windsor i la rellevància política d’alguns documents van fer aparèixer la hipòtesi de la premeditació. El cas, a sobre, tenia misteri afegit perquè, amb l’edifici en flames, a les finestres s’hi van detectar les ombres d’algunes persones que encara eren dins les oficines. A El Sapo S.A., Jon Imanol Sapieha, té moltes de les respostes que mai es van aconseguir descobrir.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’espectador encuriosit pel cas pot passar directament a la segona temporada de la sèrie perquè són històries independents. Potser serà convenient, però, que miri els primers minuts del capítol inicial de la saga per entendre el currículum i el tarannà del Sapo. És possible que us calgui posar subtítols perquè el protagonista costa una mica d’entendre en alguns moments.

Cargando
No hay anuncios

La versió del Sapo sobre la seva autoria és el fil conductor del documental, però cadascuna de les seves explicacions es contrasta amb les intervencions de persones vinculades a la investigació: policies, bombers, vigilants de seguretat, arquitectes, responsables de les asseguradores... Per tant, l’espectador pot anar valorant la solidesa de les explicacions del mercenari. Fa gairebé un any, la plataforma HBO Max va estrenar la sèrie documental La maldición del Windsor, on s’intentava investigar el cas. En certa manera, l’estrena d’aquesta segona temporada d’El Sapo S.A. complementa la història. 

El delicte de l’incendi del Windsor ja hauria prescrit. Però, tot i això, costa una mica entendre la raó que porta El Sapo a fer ara aquesta revelació. Més enllà d’atribuir-se’n l’autoria, no explica ni qui li va fer l’encàrrec, ni de quins documents es tractava, ni de quin despatx els va sostreure. Per tant, la informació decisiva continua sent un misteri. Per tant, és inevitable pensar si El Sapo s’autoimputa un delicte per raons de notorietat i ego. La seva personalitat psicopàtica podria justificar-ho. I que la seva confessió incendiària no sigui altra cosa que una oportuna cortina de fum per vendre’ns una temporada més de la sèrie.