Ficció

'Cites Barcelona 2', a voltes amb l'amor, Barcelona... i la llengua

La comèdia romàntica estrena la nova temporada aquest dimecres a TV3

Ricardo Gómez i Anna Castillo, a 'Cites Barcelona'
4 min

BarcelonaCites Barcelona, la comèdia romàntica de TV3, pot tenir tantes vides com històries d'amor hi ha al món. La sèrie de Pau Freixas i Eric Navarro estrena aquest dimecres a la televisió pública catalana la seva nova temporada emetent els episodis de dos en dos (en total són sis i, per tant, seran tres dimecres dedicats a la sèrie). La història d'arrencada és una cita peculiar: Anna Castillo i Ricardo Gómez –un actor que es va donar a conèixer a Cuéntame i que ha rodat en un excel·lent català tot i ser de Madrid– són la Laia i el Bruno, un match de Tinder que acaba tenint la seva primera trobada física en un tanatori. La segona cita de l'episodi la protagonitzen Bruna Cusí i Joan Solé i és un encontre que ve amb sorpresa per als dos participants.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Com va passar en l'anterior entrega, Cites Barcelona és una producció compartida entre TV3 i Amazon, que incorporarà la temporada al seu catàleg el dilluns 21, cinc dies després de l'estrena a la televisió catalana. A la cadena, els episodis s'emetran doblats al català, tot i que l'espectador també tindrà l'opció de veure'ls en versió original. Si opten per aquesta opció han de saber que dels sis episodis, tres són íntegrament en català –un més que la temporada anterior– i tres en castellà.

Pau Freixas, cocreador de la sèrie, assegura que la polèmica per la llengua de l'any passat no el va fer patir en cap moment. "A mi no em va afectar perquè tinc bastant clar que el que estem fent és el que hem de fer. Es necessiten tres potes per finançar la sèrie. Podria ser èpic i dir: «No, si no la fem tota en català, no la fem». Però en el seu dia en vam fer dues temporades i no vam poder renovar per a una tercera perquè en aquell moment a TV3 no li convenia. No passa res. Set anys després, el projecte es torna a reactivar i la manera de fer-lo realitat és aquesta: fent-ne la meitat en català i la meitat en castellà. Per a mi no és un problema, no em genera una lluita moral", explica el creador. Freixas apunta, a més, que la sèrie s'ha rodat tota a Barcelona i que, per tant, s'ha impulsat el sector audiovisual català i els seus professionals. A diferència del que va passar en l'anterior temporada, els actors catalans que han filmat les seves històries en castellà també han doblat la versió catalana, evitant així que es donin moments estranys en què l'espectador veu un intèrpret que coneix parlant amb una veu que no és la seva.

Èxit d'audiència

Més enllà de la polèmica per la llengua, la primera temporada de Cites Barcelona va ser un èxit en termes d'audiència. Va tenir una quota mitjana de 15,5% i 295.000 espectadors. El millor episodi va ser el de l'estrena, protagonitzat per Carlos Cuevas i Clara Lago, que va anotar una quota del 21,4% i 444.000 espectadors.

Freixas explica que la clau perquè una comèdia romàntica funcioni són els guions i la química entre els actors, fet que queda demostrat, per exemple, amb la parella formada per Anna Castillo i Ricardo Gómez, que són amics més enllà de la pantalla. Gómez explica que feia temps que volia treballar en català, una llengua que ha après de forma autodidàctica gràcies a amics com el també actor Nao Albet. "Actuar en català és una mica més complicat per a mi. Tenia clar que no volia actuar pitjor pel fet de fer-ho en català, perquè el meu cap estigués pensant si estava dient bé les coses. Però em van donar molta llibertat i els vaig demanar que al capítol es digués que el meu personatge no era català però parlava català. Era important per a la meva seguretat com a actor", explica. Per la seva banda, Castillo assegura que la participació de Gómez era un al·licient per acceptar un paper a Cites, sèrie de la qual assegura que era fan des que es va estrenar. "És una sèrie molt icònica", explica l'actriu catalana, que s'identifica com una fan de la comèdia romàntica.

Aitor Luna i Aina Clotet.

Algunes històries de Cites Barcelona ja van ser escrites tenint clar qui les encarnaria, com per exemple la que protagonitzen Asier Etxeandia i Leonor Watling, que apareixen en un episodi amb una picada d'ullet als musicals que inclou com a segona cita Fran Perea i Verónica Echegui. Una altra parella definida des d'un inici era la de Yolanda Ramos i Betsy Túrnez. Aquesta última, fan confessa de la sèrie, ja apareixia a la primera temporada en un rol secundari que ara ha passat a protagonista. També retorna a Cites Barcelona Aina Clotet, que apareixia com a secundària a la primera entrega i ara explota una mica més el seu vessant còmic amb l'Astrid, una noia que busca la resposta als seus problemes amorosos en les cartes del tarot. "Ella té molt bones intencions però persegueix un príncep blau que és lluny, quan, en realitat, en té un al costat", resumeix l'actriu.

Freixas defensa la comèdia romàntica com un gènere per a tots els públics i ataca el prejudici que es tracta d'una ficció reservada per al públic femení. "Que no s'enamoren els homes? Els sentiments que hi ha al voltant de la comèdia romàntica són superuniversals. A més, és un gènere que té el factor de feel good, de benestar. És previsible? Home sí, al final vols que la parella acabi junta, però és bonic", argumenta el creador, que creu que amb els anys la masculinitat més bàsica i tòpica està evolucionant.

stats