Els cinc capítols censurats de ‘Star Trek’
Entre 1968 i 1994, cinc episodis de la mítica sèrie de ciència-ficció no van ser emesos per televisió –quatre a la BBC i un a Alemanya– i altres van ser molt editats perquè el contingut es considerava inadequat
BarcelonaStar Trek no és una sèrie que normalment s'associï amb la controvèrsia. No obstant això, entre el 1968 i el 1994, cinc episodis de la sèrie original no van ser emesos per televisió i altres van ser molt editats. Els repassem.
Miri (episodi 1.8)
El capità Kirk es troba amb una societat de nens similar a la de la novel·la El senyor de les mosques, de William Golding, on tots els adults han mort per una malaltia desconeguda. Tot i que l'episodi està a punt de ser una battle royale en tota regla amb alguns fragments de violència, és més desagradable pel vessant emocional: mostra nens orfes solitaris que s'enfronten a malalties i a la fam. Aquest episodi va ser prohibit per la BBC perquè "tractava de manera més macabra els temes ja desagradables de la bogeria, la tortura, el sadisme i la malaltia". Probablement, el seu contingut va ser vist com a més ofensiu que el d'altres episodis de Star Trek perquè hi apareixien principalment nens, i al Regne Unit, Star Trek es considerava una sèrie adequada per a infantils.
Plato’s Stepchildren (episodi 3.10)
Com també va passar amb Miri, aquest capítol va ser prohibit per la BBC. No obstant això, l'episodi va sorprendre més tard els executius de la NBC als Estats Units perquè mostrava el primer petó interracial a la cadena de televisió, entre Nichelle Nichols i William Shatner. Els executius tenien por que l'escena provoqués una reacció dels espectadors conservadors. Tot i que l'episodi té molta acció, el seu contingut no difereix del de la majoria de Star Trek.
The Empath (episodi 3.12)
El problema d'aquest capítol no va ser la violència gràfica, sinó l’efecte psicològic d'algunes escenes. El capità Kirk, l'Spock i el tinent McCoy són torturats i encadenats per uns extraterrestres anomenats Vians com a part d'un experiment. Els protagonistes de la sèrie estan tancats en una cambra amb una dona misteriosa i els Vians els torturen per comprovar si són prou compassius per salvar la seva espècie. El tinent McCoy gairebé mor, però als últims minuts la Gem el salva. Malgrat el final feliç, la BBC no va voler emetre el capítol.
Whom Gods Destroy (episodi 3.14)
La violència no és l'única raó per la qual aquest episodi no va ser emès originalment al Regne Unit. El principal motiu pel qual els responsables de la cadena britànica van rebutjar-lo va ser en realitat una de les escenes més famoses de la història del programa: l'actuació eròtica de la Marta, l'esclava d'Orió. Tot i que l'Spock diu que el ball li recorda les danses fetes pels nens a l'escola bressol de Vulcan, aquesta escena de la sèrie no va ser considerada adequada per als infants.
Patterns of force (episodi 2.21)
Aquesta vegada, resulta fàcil entendre per què Alemanya no va emetre aquest capítol de la sèrie. L'episodi se centra en la recerca del capità Kirk i els seus companys per trobar un historiador desaparegut que ha manipulat una cultura alienígena amb l'objectiu de reproduir el Tercer Reich. Al llarg de tot l'episodi apareixen moltes esvàstiques i soldats amb uniformes que s'assemblen una mica massa als que portava l'exèrcit nazi durant la Segona Guerra Mundial. Al contrari que la resta d'episodis d'aquest recull, aquest no va ser censurat per la BBC, sinó per una cadena alemanya, on no va agradar gens que s'exhibís d'aquesta manera la simbologia nazi, ni tampoc que el tirà de torn es presentés molt afavorit i el sistema nazi es vengués com a molt eficient. L'episodi es va censurar el 1968 i va trigar més de 28 anys a ser vist a Alemanya.
"El patiment és part de la vida"
En resposta a la censura d'aquests episodis de Star Trek, el creador del programa, Gene Roddenberry, va explicar: "Estic molt en desacord amb la prohibició. El patiment i el dolor formen part de la vida i per això s'han de manejar i tractar bé". Finalment, la BBC va mostrar els episodis prohibits el 1994, més de vint anys després de la seva emissió original als Estats Units.