'Andor', la sèrie de 'Star Wars' que sí que enamora els crítics
Disney+ estrena la nova aventura galàctica, una preqüela de la popular 'Rogue One'
BarcelonaLes plataformes viuen un moment de sobreproducció, una situació de la qual no s'escapa Disney+. El servei de streaming de la companyia del ratolí Mickey és un pou de sèries que només tenen com a objectiu treure rendiment de dues de les marques més conegudes de l'empresa, Marvel i Star Wars. Amb aquests dos segells és difícil destriar el gra de la palla i, sovint, les grans campanyes de màrqueting amaguen sèries que es desinflen ràpidament. A vegades, però, les que arriben sense tanta fanfàrria són les que endevinen la tecla. Andor, la nova sèrie de Star Wars que s'estrena aquest dimecres, forma part d'aquest últim grup, segons els mitjans nord-americans.
Diego Luna reprèn el personatge de Cassian Andor, l'espia que a Rogue One, que ja era una preqüela de Star Wars, aconseguia els plans de l'Estrella de la Mort. Quan l'actor mexicà es va sumar a l'univers creat per George Lucas va assumir un risc que va tenir recompensa: Rogue One va ser un èxit que poca gent esperava i va assolir una recaptació global de 1.000 milions de dòlars. El director de la pel·lícula, Toni Gilroy, no tenia gens d'interès a expandir l'univers de Rogue One fins que Lucasfilm –la companyia de George Lucas, que forma part de Disney– va començar a desenvolupar una sèrie que havia de funcionar com una preqüela de la cinta i s'havia de centrar en les aventures d'Andor i el seu droide, K-2SO. L'estudi va fer arribar una còpia del guió a Gilroy, que hi va respondre assenyalant totes aquelles coses que creia que no funcionaven i va proposar una nova aproximació al personatge. La llum verda de Lucasfilm va comportar que Gilroy canviés d'idea i decidís sumar-se al projecte, un element imprescindible perquè Diego Luna volgués repetir personatge.
Més enllà dels jedis
Què diferencia Andor d'altres aventures televisives de Star Wars com ara Obi-Wan Kenobi, The mandalorian o El libro de Boba Fett? Aquí no hi ha ni jedis ni siths. La nova sèrie de Disney+ obre la porta a descobrir tot un nou grup de personatges que no són grans herois sinó el que podríem dir persones normals dins d'un univers fantàstic: tots aquells que fins ara havien quedat relegats a un segon lloc mentre els jedis lluitaven contra el costat fosc de la Força.
"Volia fer una sèrie sobre la gent real. Han fet sèries sobre tots aquests personatges que, en essència, són com una família reial. Però hi ha milions i milions d'éssers a la galàxia. Hi ha lampistes i esteticistes. Hi ha periodistes! Com són les seves vides? La revolució els està afectant tant com a qualsevol altre. Per què no utilitzar el cànon de Star Wars per construir una història absolutament realista, apassionada i dramàtica?", deia Gilroy en una entrevista recent a Variety.
El showrunner explica que la seva sèrie és una reflexió sobre com la revolució només és possible amb la participació de la gent del carrer. Andor tindrà dues temporades de 12 capítols i cobrirà cinc anys de la vida del protagonista, un temps en què el Cassian acabarà formant part de la rebel·lió contra l'Imperi. Mentre que la primera temporada de la sèrie se centrarà en un únic any, la segona farà avançar la trama amb blocs de tres episodis per a cada any.
Inicialment, la nova sèrie de Star Wars s'havia d'estrenar el 31 d'agost, una data que hauria provocat que la ficció quedés escanyada entre La casa del dragón, que va començar el 21 d'agost, i Els anells de poder, que ho va fer el 2 de setembre.
El canvi de rumb que proposa el showrunner està entusiasmant els crítics nord-americans, cosa gens fàcil si es té en compte la fredor amb la qual van rebre l'anterior incursió televisiva de la marca, Obi-Wan Kenobi. Maggie Lovitt, crítica del digital Collider, escrivia aquesta setmana que Andor no s'assembla gens a les altres sèries galàctiques. "És una història crua i madura, i la més intel·ligent i ben feta que hem tingut fins ara. Tony Gilroy és un geni", deia a Twitter. Per la seva banda, Meghan O'Keefe, crítica de Decider, assenyalava que tot i que se centra en un petit grup de personatges, Andor aconsegueix que l'univers de Star Wars sembli més gran i ampli que mai. "Només he vist els quatre primers episodis, però Andor és com una versió adulta de Star Wars, i jo ho celebro (en relació amb això: no és per a nens, és massa densa, complexa, política i cruel)", deia O'Keefe a través de les xarxes socials.
Després de rebre el beneplàcit de la crítica, falta per veure si els fans de Star Wars volen girar full de jedis i espases làser i tenen ganes de conèixer una galàxia molt més àmplia del que fins ara semblava.