Els actors de Hollywood van a la vaga i la indústria audiovisual s'enfronta al col·lapse
El Sindicat d'Actors ha decidit aturar la seva activitat després de no arribar a un acord amb els representants dels estudis
BarcelonaHollywood s'enfronta a una aturada general. Els actors dels Estats Units han decidit anar a la vaga després que dimecres fracassessin les negociacions amb els principals estudis i plataformes de la indústria per millorar les condicions salarials dels intèrprets. El Sindicat d'Actors, que representa 160.000 membres, ha assegurat que després de constatar la "cobdícia" dels estudis i les plataformes de streaming no els queda altra opció que paralitzar completament la seva activitat. "Els estudis estan al costat incorrecte de la història", ha assegurat la presidenta del sindicat, l'actriu Fran Drescher, coneguda per la sitcomLa Tata. "Arriba un moment que has de dir no, t'has de plantar", ha remarcat.
És la primera vegada en 63 anys que Hollywood viurà una vaga conjunta d'actors i guionistes, que al maig van aturar la seva activitat. "[Els estudis] Heu de compartir els beneficis que genera la indústria perquè vosaltres no existiu sense nosaltres", ha dit en un abrandat discurs Drescher en la roda de premsa en què s'ha anunciat la vaga. L'aturada començarà aquest dijous a mitjanit (hora de Los Angeles). Abans de fer-se oficial la vaga dels actors, Bob Iger, CEO de Disney, ha assegurat que ni els intèrprets ni els guionistes estan sent "realistes" amb les seves peticions i que la situació era "pertorbadora" per a ell.
Els representants dels actors demanen una millora dels salaris, un increment dels royalties que perceben pels projectes en què treballen i, sobretot, mesures per assegurar que la intel·ligència artificial no els acabarà substituint. En aquest sentit, demanen a les plataformes que no utilitzin les seves imatges en processos d'intel·ligència artificial. "Estem en perill de ser reemplaçats per màquines", ha remarcat la presidenta del sindicat. Les demandes dels actors són molt similars a les dels guionistes, que tampoc han aconseguit arribar a un acord amb els estudis i les plataformes.
Abans de donar llum verda a la vaga, la presidenta del sindicat va assegurar en un comunicat que la resposta dels estudis a les demandes dels actors ha sigut "insultant i poc respectuosa". "Les companyies s'han negat a implicar-se de manera significativa en el debat d'algunes de les nostres demandes. D'algunes ni tan sols n'han volgut parlar. Fins que no negociïn de bona fe, és impossible arribar a un acord", ha remarcat Drescher. Per la seva banda, l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió, que representen estudis i plataformes com Netflix, han assegurat sentir-se extremadament decebuts pel fet que el Sindicat d'Actors hagi abandonat la taula de negociació.
Les negociacions, ara trencades, entre els actors i els estudis per millorar el conveni del sector van començar al juny. El 5 de juny els membres del sindicat van aprovar per un 97,91% dels vots anar a la vaga si no s'arribava a un acord satisfactori amb els estudis pel que fa a les condicions de treball tant en produccions televisives com cinematogràfiques. Després de la votació a favor, més de 300 actors membres del sindicat –entre els quals, noms tan destacats com Meryl Streep, Jennifer Lawrence i Ben Stiller– van signar una carta pública en què demanaven a la presidència del sindicat que no s'accepti un acord que no complexi totes les seves demandes. "Esperem que el nostre missatge sigui escoltat: aquest és un punt d'inflexió sense precedents en la nostra indústria. El que fa anys podria ser considerat un bon acord ara no és suficient. Sentim que els nostres salaris, el nostre ofici, la nostra llibertat creativa i el poder del nostre sindicat s'han vist soscavats en els darrers anys. Necessitem canviar aquesta trajectòria", deia el comunicat.
Quin impacte pot tenir la vaga?
Amb la suma de la vaga d'actors i la de guionistes la indústria audiovisual de Hollywood es pot veure abocada al col·lapse. Actualment el 80% del sector ja està aturat a causa de la vaga indefinida de guionistes, que va començar el 2 de maig. L'aturada no només ha afectat els processos d'escriptura de sèries i pel·lícules, també els rodatges. Mentre duri la vaga, cap guionista pot ser al plató per fer retocs d'última hora a les escenes i, per tant, en molts casos no es poden rodar. Sèries com Stranger things i Hacks han hagut d'endarrerir els rodatges. A causa de la vaga de guionistes s'han deixat d'emetre tots els late shows, que compten amb equips d'escriptors força grans. Després d'aquests espais, els següents productes afectats són les sèries de televisió en obert, que en alguns casos comencen la producció a la tardor.
Amb la vaga dels actors, el sector s'haurà d'aturar completament i de manera molt més immediata. Això tindrà efectes econòmics negatius per a Hollywood i Califòrnia, però també per a altres zones dels Estats Units, com ara els estats de Geòrgia i Nova York, on es roden moltes produccions televisives. Amb la darrera vaga de guionistes, que va tenir lloc fa 15 anys, l'economia de Los Angeles va perdre aproximadament 2.000 milions de dòlars. Que els actors facin vaga no només implica que deixen d'actuar, sinó que tampoc faran promoció dels projectes en què han participat. La possible vaga també afectarà cerimònies de premis, com ara els Emmy, dels quals ahir es van anunciar les nominacions.
L'última vegada que va coincidir una vaga de guionistes i una d'actors va ser el 1960. Llavors el president del Sindicat d'Actors era Ronald Reagan, que el 1981 es va convertir en president dels Estats Units. El març del 1960 els actors es van unir als guionistes, que estaven aturats des del gener. La protesta dels escriptors va durar 148 dies i la dels intèrprets va acabar a l'abril.