Festival

35 sèries, Teresines i Ghibli: el còctel del Serielizados Fest 2022

La novena edició del festival de ficció televisiva arrenca el 18 d'octubre amb l'estrena de 'Smiley'

Les Teresines fan 25 anys  amb una ‘Teresinada popular’
3 min

BarcelonaDes del 2014 els fanàtics de les sèries tenen una cita anual a Barcelona, el Serielizados Fest, que enguany arriba a la seva novena edició. Impulsat per la revista digital Serielizados, s'ha convertit en un esdeveniment de referència no només per descobrir ficcions que encara no han arribat aquí sinó també per endinsar-se en tots els elements que fan possible que una sèrie es faci realitat. El festival d'aquest any, que arrenca a Barcelona el dimarts 18 d'octubre i acaba el dissabte 22 d'octubre, arriba carregat de sessions i xerrades per als seriòfils més recalcitrants. Us seleccionem cinc de les activitats més destacades i apuntem les sèries de la secció oficial més interessants.

'Smiley'

Inauguració del festival amb l’adaptació de l’obra de Guillem Clua

Carlos Cuevas i Miki Esparbé

El tret de sortida del festival el donarà la sèrie de Netflix que porta a la pantalla petita Smiley, l'obra de Guillem Clua que en la seva versió televisiva protagonitzen Carlos Cuevas i Miki Esparbé. Comèdia romàntica en què la història d'amor comença amb un equívoc: l'Àlex deixa un missatge de veu al telèfon del noi que li agrada i li fa ghosting. El problema és que el missatge arribarà a un destinatari incorrecte, el Bruno, un arquitecte que no coneix de res l'Àlex.

Quan i on? 18 d'octubre a les 20.30 h a la Sala Phenomena.

Les Teresines

Homenatge als 30 anys d'història de la comèdia

Una imatge de les Teresines

Poques sèries més estimades a Catalunya que Teresina S.A., un referent que encara ara serveix per comentar l'actualitat del país. El festival homenatja la comèdia de TV3 projectant el capítol Sant Jordi i, posteriorment, fent un col·loqui amb part de l'equip artístic que va impulsar la sèrie: Jordi Millán, director i guionista; Mercè Comes, que interpretava la Teresina; Mont Plans, que feia de Maria Teresa, i Xavi Tena, que era el Rafa.

Quan i on? 19 d'octubre a les 19.30 h al Teatre del CCCB.

«'¿Por qué no te callas?'»: la sèrie sobre el rei emèrit

¿Es pot fer un The Crown a l'espanyola?

Ei rei emèrit es queda a galícia

La ficció televisiva espanyola té una relació complicada amb la figura de Joan Carles I: les poques vegades que ha parlat de la vida del rei emèrit ha sigut des de la lloança i la complaença. Al Serielizados Fest la periodista Pilar Eyre i el guionista Javier Olivares, creador d'El Ministerio del Tiempo, debatran sobre les dificultats de fer una sèrie sobre el rei emèrit i l'existència o no d'una censura que protegeix els Borbons. Olivares està treballant en l'adaptació del llibre d'Eyre Yo, el Rey, una sèrie que compta amb el suport de Mediapro i que vol ser la The Crown espanyola.

Quan i on? 20 d'octubre a les 19.00 h al Teatre del CCCB.

Univers Ghibli

Projecció del documental El reino de los sueños y la locura

Hayao Miyazaki durant la roda de premsa de comiat, a Tòquio / REUTERS

El món de Hayao Miyazaki és únic i sempre fascinant. El festival dedica una sessió especial a endinsar-se en el procés de creació del dibuixant japonès: primer es farà una edició en directe del podcast d'anime en català Sopa de miso, de Mariona Borrull i Adriana Díaz, i després es projectarà el documental El reino de los sueños y la locura, una oportunitat única per veure un treball que no té distribució a l'estat espanyol.

Quan i on? 21 d'octubre a les 17.30 h a la Sala Phenomena.

'Teleshakespeare'

¿S'ha acabat l'edat d'or de la televisió?

Kit Harington a 'Joc de trons'

Fa més de deu anys l'escriptor i crític cultural Jorge Carrión publicava Teleshakespeare, un assaig en què, a més de fer una guia d'algunes de les sèries més importants de la història de la televisió, es reflexionava sobre l'impacte de la ficció seriada i les noves formes de consum audiovisual. Passada una dècada de la primera edició, Carrión ha ampliat el seu assaig amb referències a la influència de sèries més recents com Joc de trons, Euphoria o Stranger things. En la xerrada, estarà acompanyat pel divulgador televisiu Lorenzo Mejino, especialitzat en sèries de parla no anglesa.

Quan i on? 21 d'octubre a les 19.30 h al Teatre del CCCB.

Tres sèries destacades de la secció oficial
  • 'Esterno notte' El festival estrena el 'biopic' sobre el polític italià Aldo Moro, líder dels demòcrates cristians i partidari de pactar una aliança històrica amb el Partit Comunista l'any 1978. Moro va ser segrestat el dia de la cerimònia d'investidura de la nova formació i trobat mort 55 dies després. A diferència de la resta de sèries de la secció oficial, que es podran veure també a través de Filmin, l'estrena d''Esterno notte' serà en exclusiva a la Sala Phenomena el 22 d'octubre.
  • 'Big boys' ¿Pot la televisió mostrar masculinitats diverses? La comèdia britànica 'Big boys' ha demostrat que sí que és possible. Protagonitzada per Dylan Llewellyn, el James de 'Derry girls', la sèrie explica la història del Jack, que arriba a la universitat després d'un any tancat a casa arran de la mort del seu pare. En aquesta nova fase de la seva vida coneixerà el Danny, el seu company d'habitació i amb qui desenvoluparà una tendra amistat.
  • 'Ida takes charge' Aquesta sèrie adapta el debut literari de la jove Kersti Halvorsen, una novel·la sobre l'Ida, una noia que es trasllada a Oslo per estudiar psicologia i que viu atemorida davant la possibilitat de patir un atemptat. Les seves pors s'aguditzen quan en una festa universitària coneix l'Aksel, un noi que compleix els patrons dels 'incels': freqüenta els fòrums de Reddit i odia les dones. L'Ida es marcarà com a objectiu canviar les idees violentes de l'Aksel.
stats