Com que les comèdies romàntiques no són el gènere preferit del cinema comercial, moltes vegades els fans només troben consol en cintes independents, projectes de baix pressupost que sovint no passen per les sales de l'estat espanyol i només es poden recuperar en plataformes. Dos exemples recents, i destacats, són Rye Lane (Disney+), nominada a 16 premis British Independent Film, i Plus one (Amazon), presentada al Festival de Tribeca. La primera explica com dos desconeguts que encara paeixen ruptures recents passen tot un dia plegats pels carrers del sud de Londres. La segona, protagonitzada per Jack Quaid (The boys) i Maya Erskine (Mr. and Mrs. Smith), segueix dos millors amics que decideixen acompanyar-se l'un a l'altra en la llarga llista de casaments als quals han estat convidats. Dues opcions poc conegudes però que compleixen les expectatives.
10 propostes per enamorar-se: les millors comèdies romàntiques de les plataformes
Netflix acaba d'estrenar 'Siempre el mismo día', que ja és una de les ficcions més vistes del servei de 'streaming'
BarcelonaQuan es fa un repàs a la cartellera cinematogràfica dels darrers mesos, la comèdia romàntica no hi destaca. L’única excepció seria segurament Cualquiera menos tú, retorn a l’estil de cintes que es van fer populars als anys 90 i que ha sigut tot un èxit de recaptació. Protagonitzada per Sydney Sweeney (Euphoria) i Glen Powell, la pel·lícula es va fer amb un pressupost de 25 milions de dòlars i ha recaptat més de 170 milions de dòlars arreu del món, la qual cosa l'ha convertit en una de les rom-coms més taquilleres dels darrers temps. Més enllà d’aquesta cinta, però, hi ha poques opcions més de comèdia romàntica si la volem gaudir en pantalla gran. La realitat és que aquest gènere s'ha fet fort a les plataformes, on cada cop és més freqüent trobar sèries i pel·lícules fetes directament per a l’streaming de caràcter romàntic. Corea és un dels mercats audiovisuals més avesats a aquest gènere, però a les plataformes també trobem opcions arribades del Regne Unit, França, Austràlia o Itàlia.
Netflix
En aquest cas més que de comèdia romàntica hauríem de parlar de melodrama romàntic, una definició que no sorprendrà els espectadors que hagin llegit el llibre de David Nicholls. Si aquest no és el cas, és probable que hagin vist l’adaptació cinematogràfica que se'n va fer amb Anne Hathaway i Jim Sturgess de protagonistes i que, per tant, sàpiguen que no tot són flors i violes en aquesta història d’amor que s’allarga quasi dues dècades. Un amor de cocció lenta –un slow burn en l'argot romàntic– de manual.
Siempre el mismo día es va estrenar la setmana passada i ràpidament s’ha situat com una de les sèries més vistes de Netflix –en una setmana, ja se situa en tercer lloc del rànquing global–. Ambika Mod i Leo Woodall (The White Lotus) són l’Emma i el Dexter, que es coneixen durant la nit de la seva graduació universitària a Edimburg. A partir d’aquell encontre, entre tots dos es teixirà una relació romàntica més platònica que terrenal que la sèrie repassarà amb un capítol per cada any de coneixença. Una història d’anades i vingudes extremadament romàntica d’una parella que semblen pols oposats. Avís per a navegants, agafeu uns quants mocadors per al tram final de la sèrie.
En la mateixa línia, Channel 4, al Regne Unit, ha estrenat Alice & Jack, la història d'amor d'una dècada i mitja entre una dona solitària que treballa en finances i un científic. Protagonitzada per la nominada a l'Oscar Andrea Riseborough i Domhnall Gleeson, encara no té data d'estrena aquí.
SkyShowtime
Una altra proposta britànica i amb una parella formada per un home i una dona que, en principi, no tenen res a veure l’un amb l’altra. El Seamus (Johnny Flynn, vist a Lovesick) és un periodista anglès una mica fatxenda que viatja fins a Belfast per fer un programa de televisió. Allà coneix per casualitat la Janet (Roisin Gallagher), una treballadora d’un supermercat que sembla no tenir ganes de viure, una dona sense pèls a la llengua que ràpidament li abaixa els fums al presentador. La connexió entre tots dos és tan forta que es plantegen tenir un afer, malgrat que saben que no tenen res en comú i que ell té parella, una actriu molt coneguda i força encantadora. The lovers és una sèrie ideal per a qui troba a faltar Derry girls, ja que tenen un sentit de l'humor força similar, amb constant contraposició entre anglesos i irlandesos (el seu creador, David Ireland, va escriure alguns dels episodis de la comèdia).
Netflix
Si parlem de romanticisme i produccions espanyoles, hi ha un nom que sobresurt: Elisabet Benavent, l'autora valenciana de novel·la rosa que ho està petant. Arran d'un acord amb Netflix, les seves històries estan saltant a la pantalla petita. De les adaptacions que s'han fet fins ara la més reeixida és Un cuento perfecto, protagonitzada per Anna Castillo i Álvaro Mel. Aquí qui té pocs mitjans econòmics és ell, el David, mentre que ella, la Margot, neda en l'abundància. Com és norma en tota bona història romàntica, es coneixen de manera inesperada: ella acaba de fugir del seu casament i es replanteja la seva vida. La minisèrie té xafarderia incorporada: arran del rodatge, Castillo i Mel van començar una relació que encara dura.
HBO Max
La joia de la corona de les comèdies romàntiques a les plataformes. Rose Matafeo, cocreadora i protagonista de la sèrie, es va revelar com a salvadora del gènere amb la primera temporada, un títol que va revalidar amb la tercera i última temporada, que intenta sortir de les cotilles de la comèdia romàntica. A Starstruck tenim dues històries d'amor pel preu d'una: la primera té tota la irrealitat de Notting Hill, mentre que la segona està ancorada totalment en el realisme sense deixar de ser encantadora. Si només voleu triar una sèrie de la llista, trieu aquesta: és comèdia romàntica britànica en tota la seva esplendor.
Netflix
Les pel·lícules romàntiques made in Netflix no sempre van associades a la paraula qualitat. De tant en tant, però, la fàbrica de xurros dona una alegria i estrena una proposta que aconsegueix satisfer les necessitats dels fans del gènere sense donar-los gat per llebre. És el cas d'aquesta pel·lícula, que, tot i el seu terrible títol en castellà (l'original és Set it up), és una de les preferides dels últims anys dels seguidors de les comèdies romàntiques. Zoey Deutch i Glen Powell són dos assistents de dos grans directius que, cansats de no tenir vida pròpia, decideixen unir esforços: faran que els seus caps s'enamorin i així, potser, els deixaran respirar de tant en tant. Cal que diguem què passarà mentre ordeixen el seu pla? Powell es va confirmar com a galant i Sydney Sweeney ho va aprofitar fitxant-lo per Cualquiera menos tú.
Movistar+
Irreverent, una mica escatològica, però també molt tendra. Colin de cuentas, junt amb The newsreader, és un dels màxims exponents de la televisió australiana actual. Història d'amor aparentment improbable entre una estudiant d'últim curs de medicina i el propietari d'una cerveseria que es coneixen després de ser part implicada en un accident de cotxe que acaba amb un gos malferit. Harriet Dyer i Patrick Brammall, matrimoni a la vida real, han creat i protagonitzat aquesta sèrie que, entre altres coses, parla de com la diferència d'edat pot afectar o no una relació. La sèrie, que ja està rodant la segona temporada, acaba de guanyar el premi a la millor comèdia en els guardons de l'Acadèmia del Cinema i la Televisió Australiana.
SkyShowtime
La Sammy és una noia una mica bocamolla i esbojarrada que se sent atreta pel Will, un noi molt més calmat i formal. Com que no té les coses clares, decideix que prefereix tenir una relació de compromís limitat: tres setmanes sense lligams i després "passi-ho bé". No tot és senzill com ella es pensa perquè aviat començarà a desenvolupar sentiments cap al Will més profunds del que ella esperava. ¿Seran capaços de salvar la seva relació quan tots dos tenen estils de vida tan diferents? El primer escull apareix en forma de nena de sis anys: la filla del Will.
Disney+
L'enamorament desboca les emocions i a l'Adèle sembla que això no li prova gaire: cada cop que és a prop de l'Arthur li costa respirar o directament es desmaia. Ella és una escriptora i locutora que ha fet fortuna gràcies a un pòdcast en el qual detallava la crisi existencial que va patir després de trencar amb la seva parella; ell és un matemàtic que estudia la relació dels números amb l'enamorament. Després de passar una primera nit junts, l'Adèle comença a patir desmais quan és a prop de l'Arthur i el diagnòstic sembla clar: pateix una síndrome d'estrès posttraumàtic provocada pel final de la seva anterior relació. Un dels pocs exemples de comèdia romàntica francesa en format sèrie que tenim a les plataformes (l'altre seria Amor ocasional, a Netflix).
Netflix
Netflix no perd mai de vista les festes comercials a l'hora de programar les seves estrenes, i per això aquesta setmana, coincidint amb Sant Valentí, ha llançat Los juegos del amor, una pel·lícula que no salvarà el gènere però que és prou decent per passar una tarda entretinguda. Gina Rodríguez (Jane the virgin) és la Mack, una periodista d’esports d’un diari local de Nova York que fa anys que salta de relació esporàdica en relació esporàdica. Aquest estil de vida el comparteix amb tres amics, entre ells l’Adam, amb qui té una relació més estreta i íntima. Al llarg dels anys, tots quatre han elaborat una autèntica guia d’estratègies per lligar que posen en pràctica gairebé cada nit. Quan la Mack coneix un corresponsal de guerra i escriptor famós, confia en els seus clàssics estratagemes perquè ell s’interessi per ella i, de pas, tenir per fi una relació seriosa. (Avís: si no enteneu de beisbol és molt probable que us perdeu el 90% de les referències esportives que la Mack llança contínuament.)
Netflix
Pensada per al públic més jove, però no només, Heartstopper és una rom-com que és un cant a abraçar la diversitat. Amb dues temporades ja estrenades, i una de tercera en preparació, la producció adapta les novel·les gràfiques d'Alice Oseman, que tenen com a fil conductor la història d'amor entre el Nick (Kit Connor) i el Charlie (Joe Locke), dos adolescents en plena descoberta de la seva identitat. En paral·lel, els espectadors també assisteixen als enamoraments dels diferents amics de la colla de tots dos. Més enllà del romanticisme, hi trobareu salut mental, conscienciació contra l'assetjament i moltes altres qüestions socials.