“La ficció pot trencar totalment el tabú d’anar al psicòleg”, assegura la terapeuta Laura Esquinas, responsable, juntament amb la periodista Alicia Álvarez, del programa de salut mental Issues, de Radio Primavera Sound. Per a la psicòloga, les sèries, i altres expressions artístiques, tenen un paper fonamental a l'hora de donar veu al patiment, les pors o els sentiments que se solen ocultar, com la ràbia o l'enveja. “Mostrar tot això i adonar-nos que ens podem cuidar i responsabilitzar-nos d’aquests sentiments també pot conduir a fer que considerem la possibilitat d’anar al psicòleg”, explica.
Tant Esquinas com Jaume Descarrega, psicòleg i membre de la comissió de cultura del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, coincideixen que en els últims anys hi ha hagut un gir en la representació del psicòleg en la ficció. “La visió que es dona ha evolucionat però encara som a les beceroles”, explica Descarrega. El psicòleg destaca que una de les ficcions més ajustades a la realitat és En terapia, una sèrie “que mostra que hem de ser capaços de posar paraules a les coses i ser capaços d’escoltar” i que també posa damunt la taula la necessitat que els mateixos terapeutes tinguin molta cura de la seva pròpia salut mental. Per a Esquinas, és important que la ficció televisiva “mostri la figura del psicòleg com una persona pròxima i comprensiva, amb empatia però sense ser el protagonista de la vida dels seus pacients”.
Tots dos professionals assenyalen Los Soprano com una sèrie trencadora a l'hora d’explicar com funciona una teràpia. “Los Soprano és un exemple clar de com la psicòloga acompanya el protagonista a entendre com els seus atacs d’ansietat són fruit d’un conflicte intern entre la seva vida personal i la seva vida laboral”, recorda Esquinas. El retrat cada cop més realista de la salut mental també passa per trencar els estereotips sobre les persones que acudeixen a teràpia. “Els perfils que es mostren a les sèries són cada cop més afins al que realment ens trobem a les sessions”, diu Esquinas. Descarrega s’expressa en la mateixa línia i considera que és important que les sèries mostrin la diversitat de persones que fan teràpia per tal de normalitzar-ho. “La gent que arriba a les nostres consultes a vegades tenen un trastorn, però moltes altres no”, remarca el psicòleg.
Per a Descarrega, l’única manera que les sèries reflecteixen bé qüestions de salut mental és que la societat hi doni la importància que té, un aspecte que creu que es pot fer realitat arran de la pandèmia.