Sèries ‘dreamers’ contra Trump
Les polítiques migratòries del president esperonen projectes firmats per fills de sensepapers
BarcelonaNou front de resistència contra el tracte que l’administració Trump dona als nouvinguts: les sèries de televisió. La recent decisió de suspendre el DACA, el programa iniciat el 2012 per Barack Obama per evitar la deportació dels fills d’immigrants arribats als Estats Units quan eren petits -els coneguts com a dreamers-, ha fet aflorar projectes de ficció que posen en primer pla la realitat dels sensepapers. La fi del DACA desprotegeix 800.000 joves sense papers, la majoria d’origen llatinoamericà.
Estrelles contra Trump
“Tot el que creia que els Estats Units defensaven està sent destruït per aquesta administració una vegada i una altra. Estic realment espantada per tots aquests joves, que poden no tenir cap lloc on anar”, assegurava l’actriu Gina Rodriguez, protagonista de Jane the virgin, en conèixer la intenció del president Trump. La intèrpret, filla d’immigrants porto-riquenys, és una de les activistes més conegudes de la comunitat llatina dels Estats Units i una defensora dels drets dels immigrants, un tema al qual no és aliè Jane the virgin, on l’àvia veneçolana de la protagonista viu il·legalment al país.
El compromís polític de l’actriu -que va fer campanya per Hillary Clinton- l’ha empès a produir dues sèries que giren al voltant de la immigració. La primera serà Illegal, basada en l’experiència real del seu guionista, Rafael Agustin, que el 1998, quan va sol·licitar una plaça en una universitat nord-americana, va descobrir que era al país de manera il·legal. En una entrevista amb LA Times, el guionista, nascut a l’Equador, explica la seva sorpresa: “Sabia que era immigrant, i recordo que va haver-hi un temps en què no parlava anglès. Però no sabia que no teníem papers”. En el seu segon projecte, Rodriguez ha optat per adaptar la sèrie alemanya Dr. Illegal, que en la seva versió nord-americana es titularà Have mercy. Mentre a l’original el protagonista és un metge iranià, l’adaptació seguirà la història d’una doctora llatina que no pot exercir la seva professió quan arriba a Miami.
Rodriguez no és l’única actriu televisiva que s’ha manifestat en contra de la decisió de Trump. Per a Diane Guerrero, que també apareix a Jane the virgin i que a Orange is the new black interpreta la presa Maritza Ramos, la mesura “destruirà la vida de milers d’americans”. Guerrero va publicar un llibre el 2016 en el qual narra com els seus pares i el seu germà, nascuts a Colòmbia, van ser deportats quan ella tenia catorze anys i com, a partir de llavors, va haver de sobreviure als Estats Units sense ells. Els seus records tindran una versió televisiva que durà per títol In the country we love, que ella mateixa protagonitzarà a la CBS. El mateix grup de comunicació també prepara Casa, sobre sis germans d’una família llatina que s’uniran després de la deportació dels pares.
Els ‘dreamers’ en primera persona
Tant Rodriguez com Guerrero busquen amb els seus projectes donar veu a històries silenciades, una missió que comparteixen amb el cineasta Jonás Cuarón. El mexicà, autor del guió de Gravity, adaptarà per a la petita pantalla Undocumented America, basada en la història de la periodista Karla Cornejo Villavicencio, una dreamer d’origen equatorià que té l’honor d’haver sigut una de les primeres estudiants sense papers admesa a Harvard i Yale. La seva situació futura és incerta, especialment quan entri en vigor la suspensió del DACA, el 5 de març del 2018. “Aquesta és una història important que demana ser explicada amb urgència”, ha assegurat Cuarón. “Trump no escriu el nostre funeral -diu Cornejo-. Seguim estant molt vius i aquí és on comença la nostra història”.