El govern espanyol sentencia el segon múltiplex de TV3

L’executiu aprova el nou pla de la TDT i preveu treure nous canals a concurs en els pròxims sis mesos

Albert Castellví Roca
20/09/2014
4 min

BarcelonaEl segon múltiplex de TV3 té els dies comptats. El consell de ministres va aprovar ahir, mitjançant un reial decret, el nou Pla Tècnic Nacional de la Televisió Digital Terrestre (TDT), que defineix com serà l’oferta de TDT a Espanya a partir de l’1 de gener, un cop entri en vigor la normativa europea que obliga a reservar per a la telefonia mòbil de quarta generació (4G) una part de l’espectre radioelèctric, coneguda com a dividend digital, que actualment utilitzen els operadors de televisió. Tal com es preveia, aprofitant els canvis de freqüències necessaris per alliberar el dividend digital, el govern espanyol reduirà de dos a un el nombre de múltiplexs disponibles per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Com ja havia avançat al juliol el ministeri d’Indústria, el pla aprovat ahir preveu l’existència de vuit múltiplexs en comptes dels deu actuals -sense tenir en compte l’oferta de canals locals, que no s’alterarà. Així, els operadors privats estatals, que ara es distribueixen en sis múltiplexs, passaran a ocupar-ne cinc i mig, Televisió Espanyola passarà de dos a un mig i les comunitats autònomes, que ara gestionen dos múltiplexs, en tindran només un cadascuna. L’única excepció serà Catalunya, que ara disposa de tres múltiplexs -dos dels quals els gestiona Televisió de Catalunya i l’altre el Grupo Godó- i llavors se’n quedarà dos.

Indústria insistia ahir en un comunicat que el pla “dóna un nou impuls al foment de l’alta definició alhora que garanteix la continuïtat de la difusió de l’oferta actual de canals de televisió”, emparant-se en el fet que la tecnologia permet incloure sis canals a cada múltiplex, en lloc dels quatre actuals, per bé que això obliga a comprimir-los més i, per tant, comporta una pèrdua de la qualitat d’imatge. Tant el Govern com la CCMA, però, han reiterat des del maig, quan van tenir constància de la intenció de l’executiu espanyol, la seva oposició frontal a la pèrdua del segon múltiplex, que consideren “imprescindible per al ple desenvolupament del servei públic de comunicació audiovisual”. Des de Catalunya se subratlla, a més, que la desaparició del múltiplex és una decisió de caràcter polític: a la part de l’espectre que queda fora del dividend digital encara hi ha molt espai buit, per la qual cosa tècnicament no hi hauria problema per traslladar-lo a una altra freqüència.

Actualment, TVC només utilitza el seu segon múltiplex per al canal d’alta definició, però hi reserva espai per a IB3, un hipotètic canal autonòmic del País Valencià -amb l’esperança que la reivindicada reciprocitat es faci realitat- i per a un eventual desdoblament de l’actual Super3/33 en dos canals diferenciats, tal com passava abans del setembre del 2012, quan la delicada situació financera de la CCMA va portar els responsables de la televisió pública a fusionar-los.

Un cop aprovat el decret, tots aquests projectes quedaran definitivament enterrats, i l’alta definició, clarament amenaçada. Fonts de la CCMA van explicar ahir a aquest diari que ara caldrà estudiar de quina manera es concreta l’aplicació de la nova normativa. Una opció -no verbalitzada per les parts implicades- podria ser que TV3 ocupés part del múltiplex de Godó, pel qual actualment emeten Barça TV, RAC105 TV i Estil 9, a més de 8TV. En qualsevol cas, la solució s’haurà d’aplicar abans que s’acabi aquest any, ja que la data límit per aplicar el pla tècnic és el 31 de desembre.

Noves adjudicacions

Pel que fa als canals d’abast estatal, tot i la pèrdua d’un múltiplex, encara serà possible incrementar l’oferta actual, ja que la desaparició de nou canals al maig com a conseqüència d’una sentència del Tribunal Suprem ha fet que ara mateix hi hagi molt d’espai lliure. Per aquest motiu, el pla del govern espanyol preveu treure a concurs “un 30% de les freqüències disponibles per a la televisió privada” estatal. De moment, no s’ha precisat exactament quants canals representa aquest percentatge, però es calcula que seran entre quatre i cinc, en funció de si es prioritza l’alta definició o no.

S’espera que els detalls d’aquest concurs i altres aspectes del pla s’aclareixin dimecres, quan el secretari d’Estat de Telecomunicacions, Víctor Calvo-Sotelo, compareixerà al Congrés. Fonts del ministeri, però, ja han avançat que el concurs es convocarà, com a màxim, d’aquí sis mesos.

L’Estat assumirà el cost de l’antenització

El ministeri d’Indústria havia deixat clar que el cost de la reantenització, imprescindible per poder seguir veient tots els canals a partir de l’1 de gener, aniria a càrrec de les comunitats de veïns, però ahir el govern espanyol es va comprometre a aprovar un pla d’ajudes per valor de 290 milions d’euros que li ha de permetre assumir totes les despeses derivades d’aquest procés. Segons va precisar el ministre Soria, l’antenització afectarà 998.000 edificis i un 55% de la població espanyola.

Mentre duri el procés, els canals que han de canviar de freqüència emetran simultàniament per l’antiga i per la nova, amb l’objectiu de garantir que tothom pugui veure tots els canals en tot moment. De fet, segons el ministeri, aquestes emissions simultànies ja han començat per a un 40% de la població.

stats