L'ARA Balears celebra el segon aniversari
El diari celebra dos anys a les Illes premiant iniciatives que han millorat l'educació, l'acció social, la cultura i l'economia
PalmaEl moviment per un pacte educatiu a les Illes, MenorcaEdu21, l'institut contra l'exclusió social, Can Gazà, la iniciativa de les empreses agroalimentàries Produïm aquí, que demana un compromís amb els productes locals, i el Teatre del Mar són els guanyadors dels premis ARA Balears, que la periodista Mercè Pinya va presentar ahir al vespre, durant l'acte de celebració dels dos anys del diari a les Illes, a Es Baluard, en què van intervenir la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, la directora del diari, Cristina Ros; Antoni Bassas, periodista i membre de l'equip directiu de l'ARA, i Joan Serra, President del Consell d'administració del diari.
1. La Fundació Teatre del Mar ha rebut el Premi Toni Catany a la cultura que fa país, que duu el nom del fotògraf llucmajorer, en reconeixement a la difusió que, a través de la seva obra, va fer dels valors, els costums i els elements que identifiquen la nostra cultura. Després de 25 anys d'existència, el Teatre del Mar s'ha consolidat com una sala de teatre estable que ha actualitzat el panorama teatral i cultural de Palma. El president de la Fundació Toni Catany ha dit unes paraules de presentació del premiat reiterant el vincle entre Catany i la cultura que fa país.
2. En nom de MenorcaEdu21, un alumne de 10 anys, Jordi Conti, i una àvia de 83, Catalina Lladó, van recollir el Premi Bartomeu Picornell a la millora de la qualitat educativa, pel qual el diari reconeix l'esforç de la plataforma per treballar per una educació en uns moments tan convulsos al sector, i per la seva contribució a l'elaboració del document Pacte per l'Educació. Jordi Conti, en rebre el premi, el va dedicar "als nens i joves que abandonen perquè creuen que aprendre no va amb ells".
El premi du el nom del nostre company Bartomeu Picornell, que va morir el 6 d’abril passat i que sempre va tenir un compromís ferm amb el món de l’educació a les Illes, i el va presentar la seva vídua, Catalina Sbert, recordant el periodista: "Tots sabeu que va ser una ploma crítica, punyent i lúcida", va rememorar, "i això no sempre agradava". "La intel·ligència, guiada amb l'emoció, ens proporciona la millor poesia", va escriure ell en un article, i Sbert va emprar la cita per recordar que Tomeu mai no va renunciar a la passió en la professió periodística.
3. Can Gazà, guanyador del Premi a l'Acció Social, pel seu compromís amb les persones que són víctimes de l'exclusió social extrema. Aquesta entitat atén tant persones amb malalties associades a la drogodependència o l'alcoholisme (que sovint es troben en procés de recuperació, però sense suports econòmics), com famílies i altres persones que tenen necessitats puntuals (higièniques, alimentàries o econòmiques). El col·lectiu es defineix com una família molt nombrosa i l'ARA Balears creu que el seu model afavoreix que els seus residents recuperin la seva autoestima i dignitat.
Jaume Santandreu va recollir el premi: "El necessitàvem", va dir. "El nostre lema diu que la dignitat d'un marginat requereix que quan s'assegui a taula pugui dir que aquest plat calent no li han regalat", va explicar. Contra el concepte de "caritat", Santandreu ha assegurat que la solidaritat amb els marginats és un "requeriment", i ha fet una crida a "descobrir els nous marginats". "Donar sense exigir és malcriar", ha insistit. Obra Social la Caixa va presentar aquest reconeixement, de la mà d'Hilari Llabrés.
4. El Premi a la Iniciativa Econòmica se'l va endur Produïm aquí, una campanya de Pimem que ha lluitat per exigir als partits polítics un compromís clar i concret de potenciació dels productes locals. El vicepresident fundador de l'ARA Balears, Biel Huguet, va presentar la iniciativa, i Antoni Mas va recollir el premi, assenyalant que Ciutadans és l'únic partit polític que no els ha donat suport: "Si enlloc de fer Produïm aquí, haguéssim fet Alimentos de España, ens haurien donat suport", ha insistit, reivindicant un mercat local entorn a 40 empreses que són del sector agroalimentari, que s'ampliaria a qualsevol activitat productiva: "És una iniciativa de caire col·lectiu que pretén sumar inèrcies per representar les nostres empreses, però si no tenim un finançament just, les coses seguiran igual de malament que fins ara".
Dos anys del projecte ARA BalearsBiel Huguet
va recordar la il·lusió del moment de fundació de l'ARA Balears: "Som en el camí de consolidar aquest diari, que ha estat possible gràcies als periodistes, que han fet possible que fos real un periodisme independent". A més, va recordar que "és difícil que aquests projectes vagin endavant sense el suport de la gent". "Voldria que us prenguéssiu aquest diari com si fos vostre i "que ens exigíssiu", insistint en la necessitat d'un "projecte de país".
A continuació Joan Serra, va assegurar: "No sé quin futur tenim, però sé que tenim futur, perquè som flexibles, i ens hem adaptat als canvis". "L'equip del consell d'administració prendrem decisions valentes quan sigui necessàries", va prometre, i va plantejar el paper del diari, que va néixer "en època de crisi, amb un entorn polític poc favorable, en català". "Si hem estat capaços de tirar endavant ha estat en gran part gràcies als petits accionistes i a tots els subscriptors i l'equip de redactors". "Serem allò que vulguem ser", va concloure, citant l'escriptor Joan Fuster.
Les paraules de la presidenta de les Illes
Concloent l'acte, la presidenta de les IllesBalears, Francina Armengol, va dedicar unes paraules a l'aniversari del diari: "Una iniciativa econòmica en temps de crisi és d'agrair, que sigui un mitjà de comunicació encara més, i que sigui en català, encara és més d'agrair, i per això crec que és de justícia donar suport com a presidenta a l'aniversari d'un diari com l'ARA Balears", va dir, recordant que els valors del diari són la independència i el compromís.
Respecte als guardonats, va assegurar que són un reflex dels "valors de l'ARA Balears, perquè s'està guardonant lluitadors i lluitadores que val la pena apostar per nous models de creixement econòmic" –en referència a Produïm aquí–, "gent que vol trencar amb les desigualtats socials" –Can Gazà–, "persones que han lluitat per la cultura, que també ha estat perseguida" –el Teatre del Mar–, i gent que lluita "per l'educació pública, de qualitat i educativa", MenorcaEdu21. També va tenir un recorda per a "Bartomeu Picornell, que avui és aquí entre nosaltres".
La festa es va acabar amb un concert de Donallop i Pau Debon, acompanyat d'un tast de productes de les Illes i un còctel.