Samsung presenta una nova generació de mòbils desplegables

Els nous telèfons emblemàtics de la marca coreana són de pantalla desplegable, en dos formats complementaris i menys cars que els seus predecessors

El Z Fold3 i el Z Flip3 són els nous telèfons de Samsung
11/08/2021
5 min

BarcelonaEl rumor que portava mesos circulant s’ha confirmat: Samsung renuncia aquest any al seu tradicional llançament en ple mes d’agost d’un nou model de smartphone Galaxy Note. Un dels motius que s’havien apuntat era conjuntural: l’escassetat de xips que afecta molts sectors industrials. Però l’autèntica raó és més estratègica: en un mercat dominat pels telèfons amb pantalla grossa, els Note ja no aporten cap diferència i, d'altra banda, la marca coreana ja ha incorporat el seu altre atribut distintiu, el llapis tàctil S-Pen, al model Ultra de la gamma Galaxy S21.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el lloc dels Note, Samsung ha decidit apostar a fons pels smartphones desplegables, l’únic format de dispositiu que ara com ara es desmarca del rectangle estàndard de vidre tàctil que porta gairebé 15 anys marcant la pauta del mercatm, i, per tant, justifica que valgui més. Es tracta d’un segment encara testimonial: la consultora Counterpoint pronostica que aquest 2021 es vendran només nou milions de mòbils desplegables, una ínfima part dels 1.300 milions de telèfons previstos en total. Ara bé, la xifra triplica els que es van despatxar durant l’any passat, i es preveu que d’aquí al 2023 es multipliqui per 10. És per això que, amb intenció de dominar des del principi aquest mercat encara incipient però molt lucratiu, Samsung ha renovat aquest dimecres la seva gamma Galaxy Z de smartphones desplegables amb les terceres versions dels dos models que ja tenia: el Fold, amb pantalla exterior de 6,2 polzades, que s’obre horitzontalment per transformar-se en una tauleta de 7,6 polzades; i el Flip, que ho fa verticalment i deixa a la vista una pantalla de 6,7 polzades. Tots dos es poden obrir del tot o bé es pot mantenir les dues meitats de la pantalla en un angle fix que permet, per exemple, tenir a la part superior el reproductor de vídeos o la imatge de les videotrucades i a la inferior els controls de l’aplicació.

El Z Flip 3 de Samsung

El Z Fold 3 i el Z Flip 3 conserven dels seus predecessors immediats la compatibilitat amb les xarxes mòbils de cinquena generació o 5G, i hi afegeixen una característica inèdita entre els pocs smartphones desplegables que s’han vist fins ara: la resistència IPX8 a l’aigua, que permet submergir-los fins a un metre i mig de profunditat durant un màxim de mitja hora. Aquest nou atribut d’estanquitat ha obligat els dissenyadors de Samsung a redissenyar les carcasses dels aparells, i pel camí els han fet una mica més compactes: el Z Fold 3 és un 7% més petit, un 5% menys gruixut i un 4% més lleuger que el Z Fold 2, mentre que el Z Flip 3 ha perdut un 5% de volum respecte al Z Flip 2. Internament es mantenen les dotacions de memòria RAM (12 GB en el Fold i 8 GB en el Flip) i d’emmagatzematge (128 o 256 GB i 128 GB, respectivament) però s’adopten sengles processadors amb tecnologia de cinc nanòmetres (abans eren de set), que haurien de repercutir positivament en la durada de la bateria. Les pantalles amoled –Samsung assegura que la del Fold 3 és un 29% més brillant que la del Fold 2– es poden actualitzar ara a 120 Hz per guanyar en fluïdesa, si bé a costa de l’autonomia.

En el cas del Z Fold 3 hi ha una altra novetat, que fa de fil conductor amb els Galaxy Note: l’opció d’afegir-hi un llapis tàctil S Pen per escriure i dibuixar directament sobre la pantalla interior. Samsung ofereix dues variants del llapis, totes dues amb la tecnologia de la firma japonesa Wacom: l'S Pen Pro es pot connectar per Bluetooth LE tant al Z Fold 3 com als models més recents de Galaxy Note, de les tauletes Galaxy Tab i dels portàtils Galaxy Book. En canvi, l'S Pen Fold, més prim i curt, només és compatible amb el Z Fold 3. Tots dos serveixen també com a comandament a distància de la càmera i del reproductor de vídeos, i en cas de pèrdua es poden buscar amb l’aplicació de localització Smart Things Find.

El Z Fold 3 disposa de cinc càmeres: tres de 12 megapíxels (mpx) amb diferents òptiques a la part del darrere, una de 10 mpx a la pantalla exterior i una de 4 mpx a la interior, situada per primera vegada a sota dels píxels de visualització, sense que cap pestanya o forat destorbi les imatges a pantalla completa. El Z Flip 3 és més convencional: a dins hi porta una càmera de 10 mpx i a fora dues de 12 mpx. Paradoxalment, aquesta configuració fa que les millors selfies s’aconsegueixin amb el telèfon plegat, cosa possible gràcies a la principal millora del Z Flip 3 respecte al model precedent: la pantalla exterior, que abans era d'1,1 polzades i servia per mirar l’hora i poca cosa més, és quatre vegades més gran i ara és d'1,9 polzades i tàctil, de manera que moltes operacions –consultar les notificacions, interactuar-hi o veure la imatge de la càmera quan disparem una autofoto– ara es poden fer sense haver d’obrir l’aparell.

La confirmació definitiva de l’aposta de Samsung pels desplegables són els preus dels dos nous models: el Z Fold 3 costa un 10% menys que el seu predecessor, però, amb 1.799 euros, no es pot dir que sigui precisament assequible. En canvi, els 1.049 euros del Z Flip 3 representen una rebaixa del 32% respecte als 1.550 euros de l’anterior Z Flip 5G, i el fan molt atractiu per als usuaris amb cert poder adquisitiu que vulguin desmarcar-se dels smartphones genèrics.

Rellotges i auriculars

A més dels dos smartphones desplegables –que arriben acompanyats d’una gran varietat de fundes opcionals de protecció–, Samsung ha presentat nous models dels seus dispositius electrònics per portar posats (wearables) més populars. El rellotge intel·ligent Galaxy Watch4 surt amb dues mides de pantalla, 1,19 o 1,36 polzades, disponibles amb carcassa d’alumini (40 o 44 mil·límetres) o d’acer inoxidable (42 o 46 mm). Són els primers del mercat que fan servir un processador de 5 nanòmetres, que hauria d’aportar menys consum d’energia i més espai per a la bateria, i també són el primer fruit de l’anunciada aliança amb Google per adoptar la variant WearOS del sistema Android –amb el seu catàleg d’aplicacions de tercers– i abandonar el sistema propi Tizen dels rellotges anteriors. Entre les novetats destaca la possibilitat de controlar algunes funcions del telèfon mitjançant gestos amb la mà o el canell. Els Watch4 presumeixen d’un sensor BioActive que combina un captador cardíac òptic, un d’elèctric i un d’impedància bioelèctrica per proporcionar tota mena d’informacions sobre les constants vitals de l’usuari.

El Z Flip 3 amb el rellotge i els auriculars.

Finalment, els nous auriculars de botó Galaxy Buds 2, amb tres micròfons, transductors de dues vies i un preu per sota dels 150 €, aspiren a competir en el concorregut mercat dels models amb cancel·lació del soroll ambiental.  

stats