REGULACIÓ AUDIOVISUAL
Mèdia31/01/2013

Sacsejada a la FM

El dial de la FM catalana començarà a canviar al febrer. Els operadors privats lluitaran en concurs per aconseguir 22 freqüències que pertanyien a la COM. Les d'iCat continuen a l'espera del seu destí.

A. Castellví / à. Gutiérrez
i A. Castellví / à. Gutiérrez

BARCELONA.El president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, va exposar ahir durant una conferència al Fòrum Europa les línies mestres de l'actuació que preveu desenvolupar l'organisme durant els pròxims mesos, que pot tenir una important afectació en el panorama radiofònic català. L'obertura del concurs per adjudicar 22 freqüències a operadors privats i un augment del control de les emissores pirates són alguns dels aspectes que Loppacher té sobre la taula ara mateix.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

22 llicències de la COM passaran als privats

Cargando
No hay anuncios

Segons va anunciar ahir Loppacher, el CAC té previst convocar al llarg de les pròximes setmanes el concurs per adjudicar 22 freqüències que fins al setembre operava COMRàdio i que han d'anar a mans d'emissores privades. Es tracta d'un paquet de freqüències repartides per tot el territori català que el 2006 el Govern va atorgar a l'emissora municipalista. L'Associació Catalana de Ràdio (ACR), que agrupa els operadors privats, va recórrer la decisió perquè va considerar que, per llei, aquella part de l'espectre havia de quedar en mans privades. La justícia va donar la raó a l'ACR l'abril del 2011, i tot i que inicialment la COM va recórrer la sentència, finalment va decidir acatar la decisió, i des del setembre -coincidint amb la seva conversió en La Xarxa- ha deixat lliures les freqüències en qüestió. El CAC anunciarà aviat les condicions que hauran de complir les emissores que hi vulguin optar, tot i que fonts de l'organisme han indicat a l'ARA que el calendari encara no està fixat.

iCat renuncia a la FM però manté les freqüències

Cargando
No hay anuncios

L'1 d'octubre iCat fm va passar a emetre només per internet. Les 59 freqüències que tenia assignades han quedat a l'espera del seu destí. La pilota és a la teulada del Govern, que haurà de decidir si les treu també a concurs, perquè els privats puguin optar-hi, o bé si les reté la CCMA, sigui per fer tornar iCat a les ones si el pressupost ho permet -un escenari improbable, a banda del fet que la ràdio està accentuant el seu perfil digital-, sigui per reforçar la cobertura de les ràdios ja existents. De moment, a Barcelona a la freqüència d'iCat s'emet un xiulet per impedir que hi emetin emissores sense llicència.

El CAC objecta a la fusió entre la Cope i Vocento

Cargando
No hay anuncios

Vocento ha venut les freqüències d'ABC Punto Radio a la Cope i renuncia a tenir marca pròpia al dial. A Catalunya, però, algunes de les llicències són les que tenia originalment Onda Rambla, absorbida per ABC Punto Radio, i atorgades a canvi de determinats compromisos, com ara l'emissió de part de la programació en català. El CAC ha demanat una còpia de l'acord subscrit i recorda que té potestat per bloquejar el trasllat de freqüències si no es respecten aquests compromisos.

La lluita contra els pirates, prioritària

Cargando
No hay anuncios

Una de les prioritats del CAC durant els pròxims mesos serà la lluita contra les emissores de ràdio i televisió que operen sense llicència, per fer-les desaparèixer. En aquest camp el Consell actuarà de bracet amb el Govern, que és qui té competències per clausurar els operadors il·legals. De moment s'han fet 78 inspeccions a ràdios i televisions, amb un resultat de 16 expedients sancionadors incoats. Amb tot, el CAC preveu destinar més esforços a controlar els continguts d'aquestes emissores per garantir que, mentre no tanquin, compleixin la normativa sobre continguts que han de seguir els operadors que sí que tenen llicència.