Russell Crowe es transmuta en Roger Ailes, el gran impulsor de Trump
El fundador de Fox News, acusat d’assetjament sexual, protagonitza ‘La voz más alta’ a Movistar+
Barcelona“De dretes, paranoic i gras”. Amb aquests tres conceptes s’autodefineix Roger Ailes, el fundador de Fox News, en el primer minut de metratge de La voz más alta, la minisèrie que estrena avui Movistar+ sobre una de les personalitats més complexes i polèmiques de la història dels mitjans nord-americans. La voz más alta, basada en el bestseller de Gabriel Sherman The loudest voice in the room, deixa clar ja en el primer capítol que la figura d’Ailes, que va morir el maig del 2017, excedeix qualsevol imatge prefixada que es tingui sobre l’home que va jugar un paper fonamental en la construcció de l’actual clima polític i mediàtic als Estats Units. Des de l’inici de la minisèrie, els espectadors són testimonis de les maneres despòtiques i manipuladores del magnat.
Un personatge tan extrem com Ailes necessitava un actor capaç de pràcticament mimetitzar-se amb ell. Russell Crowe, que ja ha donat fe altres vegades de la seva capacitat de transformació, es converteix aquí, gràcies a tones de maquillatge i pròtesis, en gairebé una fotocòpia del fundador del braç mediàtic del conservadorisme més recalcitrant. Convertir-se en Ailes li costava entre tres i sis hores al dia, però ell no és l’únic actor que s’ha hagut de sotmetre a llargues sessions de preparació: Sienna Miller passava quatre hores al dia a maquillatge per assemblar-se a Beth Tilson, la dona del directiu.
Cada un dels set capítols que formen la minisèrie se centra en un any cabdal de la vida d’Ailes, començant pel 1996, quan va haver d’abandonar la CNBC forçat per una investigació interna que demostrava que havia insultat un dels directius de la cadena. Va ser llavors quan Rupert Murdoch, el totpoderós propietari de News Corporation, li va fer una oferta que no podia rebutjar: crear Fox News, un canal per cable d’informació que ha acabat sent el principal suport mediàtic de la dreta nord-americana.
L’escàndol dels assetjaments
Ailes va ser un home amb grans vinculacions amb el partit republicà: assessor de Richard Nixon, Ronald Reagan i George W. Bush, va participar en la primera campanya per l’alcaldia de Nova York de Rudy Giuliani. Les associacions polítiques, però, no van ser el que va propiciar la seva baixada als inferns. L’any 2016 Ailes va haver de presentar la seva dimissió com a màxim responsable de la divisió de notícies de News Corporation després d’haver estat denunciat per una reportera de Fox 5, Gretchen Carlson. La periodista va acusar Ailes d’haver pres represàlies en contra seva, com ara una reducció de sou, quan ella es va negar a mantenir-hi relacions sexuals. Posteriorment, Megyn Kelly, presentadora estrella de Fox News, es va sumar a les acusacions de Carlson assegurant que havia estat víctima d’“insinuacions sexuals no desitjades” per part del director.
Aquest fragment de la biografia d’Ailes és un dels fils conductors de La voz más alta, que des del primer episodi va mostrant actituds que ja donen pistes del caràcter depredador del directiu. Naomi Watts es posa en la pell de Carlson, la primera dona que es va atrevir a alçar la veu contra Ailes i una de les precursores del moviment #MeToo. “Era bo sacsejant les audiències i creant por”, assegura la intèrpret. De fet, Ailes va ser un personatge clau en la construcció del discurs polític de Donald Trump, ja que després de la seva sortida de Fox va fitxar com a assessor de campanya del llavors candidat republicà a la presidència dels Estats Units.
Tot i que és pràcticament impossible veure la sèrie sense estar contaminat per la informació coneguda sobre la figura d’Ailes, Crowe assegura que es tracta d’un personatge que sobrepassa l’etiqueta de “monstre”. “Crec que és fàcil fer assumpcions sobre algú sense entendre els fets, i hi ha un cert tipus de periodisme cínic que permet que fiquem les persones en caixes basant-nos en la manera com les percebem. I això es podria dir de Roger Ailes. La gent no coneix l’home. La seva vida era molt més complexa”, diu l’australià, que subratlla, però, que no vol excusar el comportament d’Ailes. “Si hem d’aprendre alguna cosa és que hauríem d’examinar com una persona com Roger Ailes va aconseguir el seu poder i com podem evitar que això torni a passar. Aquesta és una de les coses que fa la minisèrie”, diu.