Mèdia18/04/2019

RSF registra 40 atacs a periodistes a Catalunya en els últims 18 mesos

Alerta que l'extrema polarització afecta directament els treballadors dels mitjans

Ara
i Ara

BarcelonaL’organització Reporters Sense Fronteres (RSF) assegura que en els últims 18 mesos ha registrat 40 atacs a periodistes a Catalunya i que aquests inclouen des d'insults fins a agressions físiques. RSF va donar aquesta dada en el marc de la presentació de la classificació mundial de la llibertat de premsa, que cada any analitza la situació a 180 països.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

No és la primera vegada que RSF centra la seva atenció en Catalunya: l’any passat ja va alertar que l’1-O havia generat un ambient “asfixiant” per als periodistes i María Dolores Masana, expresidenta de l’entitat, va denunciar en un article publicat a l’'ABC' que diversos corresponsals estrangers havien patit ciberassetjament per part del moviment independentista. Posteriorment, però, alguns dels periodistes citats van desmentir Masana assegurant que havia tergiversat els seus comentaris.

Cargando
No hay anuncios

Enguany l’organització torna a insistir a dir que “l’extrema polarització” de la política catalana ha contagiat els mitjans de comunicació i que “els periodistes s’han convertit en una de les principals víctimes de les hostilitats”. Tot i així, assegura que hi hagut una “clara millora de la situació”, que en la seva opinió era “molt tensa”. Amb tot, l'organització situa Espanya en la posició 29 de la classificació mundial de la llibertat de premsa, una lleugera millora respecte al 2018, quan va quedar en el lloc 31. Tanmateix, RSF assegura que aquest ascens "no representa una millora absoluta, sinó un deteriorament" relativament inferior respecte als seus veïns de classificació.

Cargando
No hay anuncios

L'informe de RSF també fa menció a la reforma de RTVE aprovada el 2017, que, segons indiquen, tenia com a objectiu acabar amb la manipulació de Mariano Rajoy. L'organització assegura que la reforma era "una bona noticia" per a la llibertat de premsa a Espanya, però lamenta que encara no s'hagi posat en marxa degut a la falta d'entesa entre els diferents partits polítics.

Finalment, l'organització recorda que el 2018 es van dictar condemnes per delictes com apologia del terrorisme, insults a la Corona i ofensa "als sentiments dels membres d'una confessió religiosa", fet que ha creat un "clima perjudicial" per a la llibertat de premsa.

Cargando
No hay anuncios

La llibertat de premsa empitjora a l'Amèrica Llatina

Pel que fa al panorama internacional, RSF assenyala que Veneçuela, el Brasil i Nicaragua són els països que han registrat una degradació més important de la llibertat de premsa durant el 2018. L'organització també inclou entre els països en situació perillosa Mèxic i Cuba.

Cargando
No hay anuncios

Per a l'organització, la "deriva autoritària" del govern de Nicolás Maduro acosta Veneçuela a l'anomenada "zona negra", que agrupa els països amb una classificació més baixa. Pel que fa al Brasil, que se situa en la posició 105, RSF assenyala que ha viscut un any "especialment mogut" a causa de l'assassinat de quatre periodistes i la fragilitat dels independents que cobreixen temes lligats a la corrupció o el crim organitzat.