TV3
Mèdia29/07/2022

Romà: "Estem per la refundació de la Corporació, no per l'eliminació de llocs de treball"

Primera comissió de control després del nomenament dels nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio

Barcelona¿Hi pot haver refundació des de la continuïtat? Aquesta pregunta ha estat a l'aire al llarg de la setmana des que dilluns es va notificar que els guanyadors del concurs públic per dirigir TV3 i Catalunya Ràdio eren justament Sigfrid Gras i Jordi Borda, les persones que ja ocupaven interinament el càrrec des de l’abril, que han estat els números 2 dels anteriors directors i que s’han acabat imposant a les altres disset candidatures presentades. Rosa Romà, la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ha dit que sí que és possible durant la sessió de control parlamentari celebrada aquest divendres. Els grups que es van quedar sense nomenar consellers a l’ens públic, en canvi, no ho tenen tan clar.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

És el cas de Susana Segovia, d’En Comú Podem. “Volem felicitar els directors escollits”, va dir la diputada, “però expressem sorpresa per la línia continuista, ja que són, casualitats de la vida, els que ja ocupaven el càrrec interinament. ¿Ha tingut algun pes el fet que portin tant de temps a la casa? Ja van ser nomenats a partir d’interessos i equilibris polítics que potser han seguit sobre la taula”. Romà ha assegurat que no hi havia voluntat expressa de fer aquesta selecció: "No hem nomenat per comoditat els que fins ara feien d'adjunts. S'ha donat la casualitat, o l'encert, que els projectes presentats són els millors”, ha declarat.

Cargando
No hay anuncios

Romà també ha defensat el fet que siguin els qui dirigien els mitjans interinament els qui ara comandin la renovació: "No podem transformar l’organització sense comptar amb els professionals que en formen part". I ha recordat que, tot i la consolidació dels dos noms interins, l'encàrrec és acompanyar la Corporació en el procés de repensar-ne els fonaments que ha posat en marxa l'empresa pública. En aquest sentit, la presidenta de l'ens ha estat més explícita que mai sobre la reducció dràstica de la plantilla, un afer que plana sobre la Corporació com a mínim des de fa una dècada. "Estem per la refundació de la Corporació, no per l'eliminació de llocs de treball. No és aquest, l’objectiu", ha sentenciat.

El cupaire Xavier Pellicer, per part seva, ha objectat a la idea que circula sobre el fet que en el futur la Corporació podria nomenar un sol director de continguts per a tots els mitjans i finestres. "Ens preocupa que això porti a la verticalitat, a la discrecionalitat o al control extrem dels continguts". El diputat també ha criticat la inconcreció en la confluència de les redaccions de TV3 i Catalunya Ràdio. I s'ha mostrat suspicaç sobre la concentració de la informació política en els espais estrictament informatius. "Quan es parla de neutralitat política no s’està sent neutre, perquè acabes seguint els interessos dels més poderosos o de qui té la paella pel mànec", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, fins i tot entre les files dels diputats més crítics s'ha tendit a felicitar els directors. Per exemple, des de Ciutadans, habitualment a la contra en tot el que fa referència a TV3, el diputat Ignacio Martín Blanco els ha concedit "el benefici del dubte". Això sí, el taronja ha criticat el procés i ha afirmat que "ha deixat moltes llacunes en termes de transparència". Al seu parer, "s'han de donar moltes més explicacions sobre els criteris" i ha criticat que les entrevistes als finalistes no fossin públiques. Blanco recomanava per a la pròxima ocasió "un procediment molt més basat en criteris de mèrits, que no sembli que les decisions es prenen de forma opaca i des de l’omertà".

El to més agre l'ha utilitzat Alberto Terradas, de Vox. "Ningú pot creure's res. Ni transparència, ni renovació, ni res. S'ha fet com es fa sempre, repartint-ho entre separatistes i socialistes. No importen en absolut les necessitats de Catalunya. Al·lucino amb el que passa en aquesta casa".

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les qüestions formals sobre el concurs, un altre dels problemes que han emergit –i sobre el qual hi havia ampli consens– és el de la manca de paritat. Romà ha revelat que, entre les 10 candidatures a dirigir Catalunya Ràdio, només hi havia dues dones. I, d’entre les 9 que optaven a TV3, també hi havia només dues dones. La directiva ha recordat, però, que diverses direccions corporatives, com ara la d’innovació i la de negoci, que tenen el mateix nivell a l’organigrama que les direccions de mitjans, estan encapçalades per dones. I que les dones són majoria al consell de govern de l’ens. Amb tot, Romà ha revelat que ha demanat a Gras i Borda que tinguin en compte aquest tema a l'hora de fer els nomenaments que queden pendents i depenen d'ells, com ara els de cap d'Informatius.