Mediacat presenta la nova edició de l''Anuari de Silencis Mediàtics'
Finançat amb micromecenatge, repesca quinze temes que els seus impulsors consideren poc tractats pels mitjans tradicionals
BarcelonaMediacat ha presentat aquest dilluns la quarta edició de l'anuari que dedica als silencis mediàtics. El volum, impulsat pel grup de periodistes Ramon Barnils, dóna visibilitat a quinze històries que, a parer dels impulsors de la iniciativa, no han tingut gaire presència als mitjans tradicionals, amb els Països Catalans com a punt de referència. Roger Palà, coordinador de l'Anuari i un dels ponents de l'acte, celebrat al Col·legi de Periodisme, ha volgut destacar la "voluntat constructiva" del projecte, que "no és ni ha volgut atacar els mitjans tradicionals" i que serveix per demostrar que la demanda pel periodisme d'investigació existeix: "més d'un 80% del pressupost s'ha obtingut a través del micromecenatge". Palà també ha volgut emfatitzar la joventut dels redactors d'aquest any: dos terços dels escriptors van néixer després del 1980.
L'edició d'aquest any inclou temes com les donacions a les escoles de l'Opus Dei, la construcció del canal Segarra-Garrigues, les imputacions per corrupció dels consellers als Països Catalans o les retribucions que reben els alts càrrecs de les grans corporacions espanyoles. David Bassa, president del Grup Ramon Barnils, ha remarcat que no es tracta de temes necessàriament "ocults o silenciats" ja que hi ha casos de gran exposició mediàtica sense que s'hagi anat a l'arrel del cas. Com a exemple ha citat el cas Castor, present als mitjans a partir dels terratrèmols a les costes de Tarragona, però poc contextualitzat "després d'anys de concessions i regulacions favorables amb governs del PP i el PSOE".
Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodisme, ha recordat la importància del periodisme com a "contrapunt del poder". Sergi Picazo i Roger Palà, coordinadors de la publicació durant els últims quatre anys, han anunciat que cediran el seu lloc a altres membres del grup Barnils: "amb una legislatura n'hi ha prou". Bassa ha definit l'escenari de la professió com a apocalíptic, però les dades de l'Anuari –50.000 visites, 33.000 usuaris únics, 13.000 descàrregues i centenars de presentacions– representen, segons Palà, una demostració palpable de l'interès dels ciutadans pels reportatges més profunds.