Roger Coma reparteix herències inesperades a 'Caigut del cel'

El nou programa de TV3 busca els hereus legítims de llegats oblidats

Roger Coma busca els hereus de llegats no reclamats
3 min

BarcelonaQuan una persona mor sense fer testament, la seva herència, per petita o gran que sigui, acaba sent intestada si ningú la reclama: la llei decideix a quins parents va a parar. Les herències sense atorgar són el cor de Caigut del cel, el nou emotainment –format d'entreteniment amb un alt component emocional– en què Roger Coma es converteix en una mena d'investigador a la recerca dels hereus legítims d'uns llegats sense adjudicar. El programa, que s'estrena aquest dijous després del Polònia i que tindrà sis episodis, és una adaptació d'un format internacional nascut a Holanda.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Hi ha un tòpic que diu que als catalans no els agrada parlar de diners. Aquest pudor ha sigut un dels principals obstacles als quals s'ha hagut d'enfrontar Coma en el seu periple per trobar hereus. Però "si poses l'esquer just, tothom acaba volent parlar", explica l'actor, que assegura que en la seva faceta de presentador ha hagut de trobar un equilibri que li permetés ser amè sense passar-se de frenada. "Més enllà del valor monetari, el programa té un valor humà, de parlar amb la gent, de recórrer el territori. És un procés en què s’acaben generant més interrogants que respostes", detalla.

Històries humanes

El programa arrencarà amb un primer episodi que reconstruirà la història de Cristina Azcona, una dona nascuda l'any 1944 a Barcelona i que va ser una de les primeres arquitectes del país. Al llarg de la seva vida va acumular un gran patrimoni que després de la seva mort, l'any 2013, ningú va reclamar. Tot i que Caigut del cel es presenta com un programa que fa un regal inesperat a algú en forma d'herència, un dels fils conductors de l'espai és descobrir històries humanes que, com en el cas d'Azcona, poden arribar a ser sorprenents o apassionants. "El regal que fem a la gent que hem trobat, a part del tema econòmic, és explicar la història de la seva família, amb la reconstrucció del seu arbre genealògic, que ens porta molt enrere. Hi ha històries interessants, de vides molt discretes i anònimes, i d’altres amb una projecció pública important”, reflexiona Tinet Rubira, productor executiu de Gestmusic, responsable del format. Rubira insisteix que la gran troballa del programa és la faceta com a presentador de Coma, de qui destaca la seva transparència i amabilitat amb els possibles hereus.

Caigut del cel no és un programa senzill de fer, segons confessa la directora, Núria Fonollà. Un dels principals motius és la llei de protecció de dades. "A Espanya és molt més restrictiva que en altres països, i això dificulta el procés d'investigació i la manera com pots mostrar documents oficials", explica la directora. El segon element de dificultat és trobar les herències sense hereus. "No tothom té accés a herències intestades, la font oficial és el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, però quan hi apareixen ja has fet tard. Necessites altres fonts, i nosaltres hem comptat amb la col·laboració d’una empresa de genealogia per accedir a aquests casos i trobar el protagonista del programa, que és la persona que s’ha mort i no tant els hereus”, diu.

El nou programa és una de les propostes que es van presentar a la crida de nous formats de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb la participació del departament de Cultura de la Generalitat. Rubira assegura que malgrat que Gestmusic se sol associar amb grans programes d'entreteniment de plató com Operación triunfo o Tu cara me suena, el format holandès de seguida els va cridar l'atenció i per això es van decidir a fer-ne una versió catalana i presentar-la a TV3.

stats