A diferència dels últims anys, 'El suplement' no formarà part de la graella d'estiu que Catalunya Ràdio posarà en marxa a finals d'aquest mes. El director de l'emissora, Saül Gordillo, ho va anunciar fa unes setmanes al Parlament i va atribuir la decisió a la situació econòmica de la Corporació, que ha obligat a confeccionar la graella d'estiu de Catalunya Ràdio amb un terç dels pressupost que s'hi havia destinat l'any passat. 'El suplement', produït externament per la productora de Ricard Ustrell, La Mancheter Radiofònica, serà substituït durant el període estiuenc per 'Interferències', un espai de producció pròpia conduït per Montse Virgili.
Ricard Ustrell deixa Catalunya Ràdio
El periodista té intenció d'iniciar un nou projecte al setembre, però apartat dels micròfons
BarcelonaRicard Ustrell no tornarà a presentar 'El suplement' la temporada que ve. El periodista, que negociava aquests dies amb la direcció de l'emissora la seva continuïtat, ha decidit abandonar el programa que ha conduït durant les tres últimes temporades i, de fet, tampoc no seguirà a Catalunya Ràdio, on treballa des del 2009. La seva intenció és iniciar un nou projecte de cara a la temporada vinent, tot i que no estaria vinculat a la ràdio. Ustrell, de 27 anys, es va posar per primer cop davant dels micròfons quan en tenia 13, i des de llavors no els havia abandonat.
En un missatge que ha fet arribar als col·laboradors del programa aquest dijous, Ustrell explica que necessita "un any de calma" per "agafar aire". La decisió d'abandonar la ràdio arriba en un moment de crisi personal que l'ha portat fins i tot a agafar la baixa, fet que li ha impedit presentar 'El suplement' durant les últimes setmanes. La seva voluntat, però, és tornar a posar-se al capdavant del programa abans que s'acabi la temporada, el 22 de juliol.
"Tota la meva vida, que és curta, m'he dedicat a la ràdio. I ara sento que l'haig de deixar per poder seguir endavant", diu Ustrell en el missatge, i assenyala que "la situació d'aquests últims anys amb l'empresa no ha ajudat", tot i que assegura que no ha sigut "l'únic condicionant" a l'hora de decidir plegar. El periodista també afirma que "deixant «El suplement»" se sent "una mica més lliure". "La llibertat ens fa ser feliços, continuar sent nens. I aquesta decisió passa per això, per comprometre's amb la vida", conclou.
De fet, Ustrell ja fa temps que havia posat sobre la taula la possibilitat de deixar de presentar 'El suplement' a finals d'aquesta temporada. "Crec que s'acabarà", havia dit a l'ARA al desembre, coincidint amb el seu comiat del 'Preguntes freqüents' de TV3. En aquell moment, però, afirmava que volia continuar treballant a Catalunya Ràdio i que estava convençut que trobaria "un nou projecte" a l'emissora pública. Precisament, la tardor de l'any passat va publicar la seva primera novel·la, 'Sense tu', protagonitzada per un jove periodista que decidia, per sorpresa, abandonar la ràdio després d'haver-hi treballat tota la vida.
Ustrell tanca aquesta etapa amb tres èxits indiscutibles. Al capdavant d''El Suplement' –el programa de cap de setmana de Catalunya Ràdio– va arribar a aconseguir 638.000 oients el novembre passat i es va convertir en el programa més escoltat de tota la història de l'emissora pública. També va triomfar amb el programa de debat polític de TV3 'FAQs: Preguntes freqüents', que es va situar com a líder dels dissabtes a la nit totes i cadascuna de les seves emissions. I ho fa fet de nou, recentment, amb les entrevistes televisives de 'Quatre gats', on va conversar amb Manuel Valls, Alex Salmond i Pepe Mujica.
L'arrencada d'any, però, va resultar complicada per al radiofonista. Al gener manté una reunió amb el president de la CCMA, Brauli Duart, que el periodista interpreta com a sondeig per dirigir i presentar 'El matí de Catalunya Ràdio'. Els ecos d'aquella reunió causen malestar tant a l'equip actual del magazín matinal com en la direcció de l'emissora. Aquella via, però, no va prosperar i es va tancar definitivament quan Duart va deixar les funcions de president del consell de govern per assumir la responsabilitat de secretari general al departament d'Interior. La resta de membres, posteriorment, van traslladar a Mònica Terribas que no hi havia cap oposició en el consell perquè ella seguís al capdavant del magazín matinal.
Cal sumar-hi, a més, un parell d'onades de l'Estudi General de Mitjans (EGM) en les quals 'El suplement' quedava per darrere del 'Via lliure' de RAC1. Tot i així, les últimes dades, publicades la setmana passada, indicaven que el programa pujava respecte al juliol de l'any anterior fins a situar-se en 380.000 oients cada dissabte i 308.000 els diumenges.
Aquests factors van enrarir la relació d'Ustrell amb la direcció de Catalunya Ràdio. Les distàncies amb Saül Gordillo arrenquen d'abans i van arribar a ser públiques. En una tertúlia en antena amb el col·laborador Sergi Pàmies, fa prop de dos anys, va deixar anar un missatge prou eloqüent: "Pot passar que el director no et saludi en dos mesos i mig". Recentment, el periodista es queixava que s'hagués deixat fora el seu equip en un tuit enviat per la CCMA per commemorar els 35 anys de Catalunya Ràdio que incloïa una fotografia de diversos presentadors dins de l'estudi (una imatge que s'havia fet l'estiu passat, durant la presentació de la temporada): "El dia de la foto devíem tenir la grip, però ens en sentim part", ironitzava.
La tibantor amb Gordillo –que és un dels noms que sona amb més força per ser el nou president de la CCMA– es va poder intuir també en una entrevista del directiu amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Allà, el periodista expressava la seva voluntat perquè continuessin determinats programes, entre els quals va esmentar 'El matí de Catalunya Ràdio' amb Mònica Terribas, 'Popap', 'Estat de Gràcia', 'Tot costa', el 'Catalunya migdia' amb Òscar Fernández i Empar Moliner o l''Alguna pregunta més?'. No citava, en canvi, 'El suplement', la qual cosa va fer pensar a Ustrell que ni tan sols tenia garantida la continuïtat en el magazín.
Per entendre tot el context, cal tenir present també que les relacions entre la direcció de Catalunya Ràdio i la presidència de la Corporació, els últims dos anys, han sigut més que tenses. En dues ocasions, apostes de Gordillo per a la graella –Albert Om i Cristina Puig– van topar amb el consell presidit per Duart, que va tombar les propostes argüint motius econòmics o administratius. El fet que Ustrell negociés part del seu contracte directament amb el consell de govern –quan va millorar de 400.000 a 600.000 euros el que rebia la seva productora– va escalfar més la relació amb la direcció de la ràdio, pel que entenia que era una desautorització. A més, Ustrell va entendre que Duart donava llum verda perquè elaborés una proposta de graella sencera per a l'emissora, la qual cosa es va viure com a un nou desafiament a l'actual direcció, en tant que des de la presidència de l'ens no es va tallar d'arrel l'enrariment del clima que suposava tenir un locutor de la casa elaborant aquella graella alternativa. El periodista va arribar a reunir-se amb diverses estrelles de la competència, per sondejar la seva incorporació a la ràdio pública. En aquesta guerra soterrada entre un càrrec proposat per Convergència (Duart) i un altre a instàncies d'Esquerra (Gordillo), Ustrell es va situar en un foc creuat del qual no n'ha sortit indemne, sobretot quan la correlació de forces ha canviat dràsticament aquesta primavera.
Una negociació complicada
Al clima enrarit se li va afegir una negociació per la renovació també atípica. Des de la direcció de Catalunya Ràdio es va traslladar a Ustrell la voluntat de mantenir el programa, amb les mateixes condicions i per a una temporada més, seguint el criteri aplicat a la resta de la graella. Però la proposta que va arribar a la Corporació comportava un increment de cost dels 600.000 als 800.000 euros anuals (750.000 més una prima de 50.000) i era per tres anys de durada. L'augment es justificava perquè volia allargar el programa una hora fins a les 2 del migdia, on actualment hi ha els programes 'El divan' (dissabte) i 'Mans' (diumenge). Aquesta hora extra hauria servir, presumiblement, per millorar les dades de l'EGM (que és acumulatiu) amb vistes a recuperar el lideratge.
A la comissió de valoració de projectes, celebrada divendres passat, es va refusar aquesta proposta i es va acordar traslladar que es volia renovar el programa, amb el mateix pressupost i per a un any mes. Aquest dimarts va arribar una nova proposta, en aquest cas de 660.000 euros i sense hora addicional. La vicepresidenta Núria Llorach –que exerceix funcions de presidenta– va refermar, davant de diversos membres del consell de direcció de la Corporació, que només aprovaria l'expedient amb el pressupost original. Ahir dimecres, a la nit, Ustrell comunicava al cap de programes de l'emissora, Santi Faro, que havia decidit abandonar el programa.