La Federació Espanyola confirma que la final de Copa s'emetrà per TVE
Mediapro no accepta la decisió i emprendrà accions legals contra la RFEF aquest dilluns
BarcelonaLa final de la Copa del Rei es veurà finalment a Televisió Espanyola, tal com estava previst des del començament. La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha anunciat aquest divendres a la tarda, en un comunicat, que, després d'haver obert el sobre amb l'oferta econòmica de Mediapro, tal com li exigia la justícia, la proposta de la cadena pública era més elevada i ha mantingut la seva decisió inicial. L'anunci s'ha fet cap a les 19.30 h, poc més d'un dia abans de l'inici del partit, que començarà demà a les 21 h.
Fonts de Mediapro han explicat a l'ARA que ja no recorreran la decisió, però avancen que dilluns mateix posaran en marxa un procés legal contra la Federació per la mala gestió del conflicte. "Primer, perquè quan pensem que tenim raó anem fins al final, i segon perquè l'actuació de la Federació ens ha causat perjudicis", afirmen des de la productora, que creu que la RFEF "s'ha enrigut de la justícia".
Aquest divendres al migdia, després d'una vista en què han participat representants de les dues parts, el jutjat mercantil número 12 de Madrid s'ha ratificat en el seu posicionament de dilluns, que obligava la Federació a anul·lar l'adjudicació dels drets audiovisuals de la final a Televisió Espanyola i tornar a incloure en el concurs Mediapro, que n'havia quedat exclosa per una clàusula que, al seu parer, era abusiva.
Arran d'aquesta decisió, la RFEF ha anunciat que a les 17 h d'aquest divendres obriria el sobre amb l'oferta econòmica que havia presentat Mediapro. Això, però, generava un nou conflicte. Quan la Federació va convocar el concurs per adjudicar els drets audiovisuals de la final de Copa va fixar un preu mínim, que va mantenir en secret. Després de descartar Mediapro per l'incompliment d'una de les clàusules de les bases, la RFEF va comprovar que cap de les altres tres ofertes presentades (les de TVE, Mediaset i Atresmedia) arribaven a aquest preu mínim, i va demanar als tres operadors que apugessin l'oferta. Atresmedia hi va renunciar, i entre les noves ofertes de Mediaset i TVE es va decantar per la de la televisió pública, que era més elevada. Per això, des de Mediapro consideren que la Federació els hauria hagut de donar també l'opció d'apujar l'oferta, per competir en igualtat de condicions amb Mediaset i TVE. La Federació, però, argumenta que en el seu comunicat que "és impossible, per falta de temps, convocar els quatre operadors per procedir a una nova ronda d'ofertes". Mediapro no tenia constància aquest divendres al vespre de quina de les ofertes de TVE (la primera o la segona) havia avaluat finalment la RFEF a l'hora de prendre la seva decisió definitiva.
En tot cas, la productora es queixa que aquesta falta de temps ha estat provocada per la mateixa Federació: el jutge ha confirmat la seva resolució al migdia, però la RFEF ha esperat fins a les 17 h per obrir el sobre de Mediapro i ha trigat dues hores més a anunciar la seva decisió. A més, tal com remarcava el jutge en la seva resolució d'aquest divendres, l'organisme futbolístic ha mantingut una "actitud dilatòria" des del primer moment: va rebre la notificació de la primera resolució dilluns (cosa que, en aquell moment, fonts de la Federació van negar), però no va presentar el seu escrit d'al·legació fins "dimecres a la tarda", de manera que el jutjat no el va rebre fins dijous i ha haver de convocar per a divendres la vista sol·licitada. Tot plegat ha acabat fent inviable que els quatre operadors interessats en el concurs tinguessin temps de presentar una nova oferta econòmica.
Conflicte judicial
El 10 de maig la Federació va adjudicar la transmissió del partit a Televisió Espanyola, però Mediapro va recórrer la decisió al considerar que havia quedat exclosa del procediment de manera injusta, i aquest dilluns el jutge li va donar la raó i va obligar la RFEF a tornar a admetre la productora de Jaume Roures, a retrocedir en les actuacions fins "al moment immediatament anterior" a la seva exclusió i a resoldre novament el concurs segons les condicions previstes però tenint en compte també aquesta oferta inicialment rebutjada.
La clàusula que va comportar l'exclusió de Mediapro determinava que no podrien ser adjudicatàries dels drets empreses o grups empresarials que haguessin estat "sancionats penalment" o haguessin "reconegut les seves responsabilitats" en delictes com ara el suborn. Aquesta limitació afectava tant l'empresa matriu com qualsevol de les seves filials, en qualsevol lloc del món. US Imagina, filial de Mediapro, va admetre l'any passat que dos exdirectius (ja acomiadats) havien participat en un cas de suborns als Estats Units l'any 2015, tot i que l'empresa nega que en tingués constància. Aquest fet, però, va invalidar la candidatura de la productora catalana per emetre la final de Copa.
Segons el jutge, aquesta clàusula és "desproporcionada" i "produeix una exclusió i inclusió 'dirigida', perquè els postors solen ser sempre els mateixos, i en nombre reduït, de manera que es produeix un abús flagrant de la posició de domini" de la RFEF.
En opinió de la Federació, la resolució judicial era "greument atemptatòria" contra els seus drets i interessos, a més d'"errònia i no ajustada a dret", per la qual cosa en demanava l'anul·lació. A més, considera que Mediapro ha actuat amb una "mala fe paradigmàtica i substantiva", perquè havia acceptat "tàcitament" la clàusula que després va impugnar.
En la resolució d'aquest divendres, que es pot apel·lar, el titular del jutjat mercantil número 12 de Madrid, Moisés Guillamón, torna a ser molt crític amb l'actitud de la RFEF. A banda 'acusar-la d'haver endarrerit voluntàriament la resolució del conflicte, insisteix que "ha actuat amb abús de posició de domini" i que les clàusules del concurs estaven "dirigides a l'exclusió de Mediapro". Així mateix, el jutge imposa les costes del procediment a la Federació.