Mèdia06/06/2014

Retirada i reedició d’‘El Jueves’ per una portada crítica amb el rei

Dibuixants històrics del setmanari pleguen en desacord amb la decisió

àlex Gutiérrez / Xavi Serra
i àlex Gutiérrez / Xavi Serra

BarcelonaEl rei amb una pinça al nas, col·locant una corona regalimosa d’excrements al seu fill Felip. Aquesta era la portada anunciada per a El Jueves de dimecres, que es podia veure, com és habitual, a la pàgina web de la revista un parell de dies abans. Només que, en aquesta ocasió, el grup editor RBA va fer-se enrere i va decidir retirar la publicació quan, segons fonts de la redacció, ja n’havia imprès 60.000 exemplars. La va tornar a enviar a rotatives, amb una portada diferent, dedicada a Pablo Iglesias, el líder de Podem. Això va motivar que el setmanari, que té com a lema “La revista que surt els dimecres”, no arribés als quioscos fins ahir dijous.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La versió oficial de la revista és que el retard ha estat causat per un problema de terminis, derivat d’haver de refer bona part dels continguts a causa de la notícia de l’abdicació del rei, feta pública dilluns. Però fonts dels treballadors confirmen a l’ARA que RBA, propietària del 60% de la revista des del desembre del 2006, va exigir que es tornessin els exemplars al magatzem i se’n fes una segona edició, amb la portada canviada. A més, ha fet saber a la redacció que, fins a nova ordre, queden prohibides les aparicions de la casa reial a la primera pàgina, tot i que sí que es permeten els acudits sobre la Corona a l’interior.

Cargando
No hay anuncios

El cas ha esclatat com una bomba a la redacció. El dibuixant Albert Monteys, que havia estat director entre el 2006 i el 2011, anunciava a mitja tarda d’ahir que deixava la revista. Diversos col·laboradors veterans, com Paco Alcázar i Bernardo Vergara, van trucar també al setmanari per comunicar la seva intenció d’abandonar la històrica capçalera i ho van anunciar després a Twitter. També Manel Fontdevila, un altre històric de la casa i autor del dibuix que ha generat l’afer, desvelava a l’ARA que s’acomiadava d’ El Jueves, on ha fet sèries populars com La parejita o Para ti, que eres joven. “No podem treballar així. No sabem si ha estat RBA qui ha fet les pressions o la mateixa casa reial. Però no pot ser que aquest país estigui al nivell del Marroc en aquestes coses i no es permeti el pensament dissident. Em sembla ridícul i fora de lloc”, explicava l’autor a l’ARA.

El número en qüestió havia d’aparèixer amb la portada dedicada a Iglesias. Però l’abdicació anunciada dilluns va motivar que, des de la revista, s’encarregués a Fontdevila un acudit d’urgència per a una nova primera pàgina. “Ni tan sols era la portada més forta que hem fet, ni res”, explicava el dibuixant des de Bilbao. Ahir a mitja tarda assegurava no haver rebut encara cap explicació del setmanari sobre la retirada de la primera pàgina.

Cargando
No hay anuncios

“Alguna vegada ens havien aconsellat, o ens havien demanat coses”, explica un dels històrics de la revista. “Però un dels pactes d’entrada, quan ens van comprar, era que podíem fer el que ens donava la gana. Les males vendes de la revista no ens donen més capacitat de pressió, suposem”.

‘Tocant els Borbons’

Cargando
No hay anuncios

No és el primer cop que una portada de temàtica reial causa un maldecap a El Jueves. La publicació va patir, el 18 de juliol del 2007, el segrest d’un número en el qual l’acudit de primera pàgina mostrava els prínceps Felip i Letícia mantenint relacions sexuals. El jutge va considerar que es tractava d’una portada “clarament denigrant i objectivament infamant”. La mesura, però, va generar l’anomenat efecte Streisand: va disparar l’atenció pel setmanari, que va augmentar temporalment les vendes, i la imatge de la portada va ser mostrada a la majoria de mitjans de comunicació. L’efecte que es volia evitar -la difusió de la imatge- va ser just el que es va acabar aconseguint. L’afer es va saldar amb una multa per als autors: Guillermo i, un altre cop, Manel Fontdevila (que en aquella ocasió exercia de guionista de l’acudit).

La publicació va respondre aleshores amb humor. Durant un temps va canviar el seu lema de “La revista que surt els dimecres” a “La revista que segresten els divendres”. El setmanari va editar també un llibre titulat Tocant els Borbons, en el qual, al llarg de 334 pàgines, recopilaven alguns dels acudits que han dedicat a la casa reial.