Mèdia16/05/2018

La repressió també sotraga el .cat

Baixa per primer cop, lleugerament, el nombre de webs que estan adscrites al domini català

àlex Gutiérrez
i àlex Gutiérrez

BarcelonaEl domini .cat ha acusat aquest any els sotracs polítics. La detenció d’un dels membres de l’equip que el gestiona o els escorcolls a la seva seu en el marc de la repressió de l’1-O són alguns dels factors que expliquen que, per primer cop des que es va posar en marxa l’any 2005, la contractació d’aquest sufix que indica catalanitat s’hagi alentit. Així, si al desembre del 2017 hi havia 110.129 dominis contractats, a l’abril la xifra acusava un lleu descens fins als 107.652. La Fundació PuntCAT presentava aquest dimecres la seva memòria anual, coincidint amb el Dia Mundial d’Internet.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“L’últim any hem viscut una etapa de canvis i esdeveniments que no han permès gaudir d’estabilitat a la Fundació”, admetia Saül Gordillo, patró de PuntCAT en nom de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). “Els successius manaments judicials per part de l’Estat Espanyol, escorcolls policials, entre d’altres, han dificultat el dia a dia al PuntCAT”. Manel Sanromà, director de la fundació, considera que és un “fet inèdit en la història del .cat i en la història de la internet lliure” que la Guàrdia Civil demanés el tancament d’un llistat de webs relatives a l’1-O i que es detingués un membre de l’equip. La fundació té encara el procediment obert.

Cargando
No hay anuncios

“No hem pogut fer activitat comercial normal -explica Sanromà a l’ARA-, ja que ens hem passat mig any defensant-nos. Però sabem que podem créixer i observem ja una repuntada, un rebot. Hi ha un milió de webs a Catalunya, així que aspirem a créixer molt més que les 100.000 i escaig d’ara. Perquè aquest no és un domini polític, sinó de país. Un dels problemes és que no som encara prou coneguts. Un altre és que hi ha gent que considera que els dominis són excloents”.

Tot i el sotrac evident, els responsables de l’entitat que gestiona el domini es mostren optimistes pel que fa a les perspectives de futur. I assenyalen una dada en concret: la taxa de renovació dels .cat va augmentar el 2017 i se situa ja en el 78,8%. Això suposa quatre dècimes més que l’any anterior i la perspectiva d’assolir de nou el 81,5% que tenia el 2010. Amb tot, la ràtio actual ja supera la del 73,6% que es dona al Regne Unit.

Cargando
No hay anuncios

A banda d’analitzar l’evolució dels dominis .cat, la Fundació manté també un observatori on -a partir d’una selecció pròpia de 3.500 webs representatives- elabora un baròmetre de la presència del català a les webs catalanes. Si l’alegria sol anar per barris, aquí es distribueix per sectors. I, així, hi ha alguns sectors on totes les webs són en català (universitats, teatre i dansa) o bé que les webs en català superen el 80% (vins i caves, fires i salons, ONG o l’església). La galleda d’aigua freda la donen els sectors que encara no arriben al 50%, com missatgeria i transport, moda i perruqueria, tecnologia, les grans empreses o l’Estat i la Unió Europea. I encara hi ha lloc per als glaçons on el català no arriba ni al 20%, com ara les webs de perfumeries, electrodomèstics o automoció.

Els responsables de la Fundació PuntCAT han aprofitat l’acte per presentar un escurçador d’adreces d’internet personalitzat per a Catalunya. Es tracta de ja.cat. Els usuaris poden accedir a aquesta adreça, enganxar-hi un enllaç que sigui massa llarg per fer-lo córrer i obtenir gratuïtament una cadena significativament més curta. La iniciativa s’emmiralla en els escurçadors labur-eus del País Basc o i.gal de Galícia. També han presentat Va.cat, que és un si0 stema gratuït d’intercanvi d’arxius, similar a WeTransfer, que entrarà en funcionament els pròxims dies.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, durant l’acte també es va recordar que PuntCAT ofereix una promoció especial per a aquells que vulguin tenir una adreça de correu electrònic acabada en .cat.