Mèdia19/10/2014

30 anys de reportatges a TV3

El ‘30 minuts’ celebra l’aniversari amb una mirada als refugiats sirians d’avui i als bosnians dels 90

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaFeia només nou mesos que havia començat les emissions regulars quan TV3 va decidir reservar un espai de la seva graella per dedicar-se a analitzar el món en profunditat a través d’un programa de reportatges. Amb aquest objectiu va néixer, el 19 d’octubre del 1984, el 30 minuts, un format que aviat es va consolidar i que encara avui gaudeix del prestigi i el reconeixement de molts espectadors catalans, que el consideren un referent en l’àmbit informatiu i una peça clau de la programació de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’espai, que després d’una primera etapa en divendres i d’un breu pas pels dissabtes va establir-se definitivament en el prime time dels diumenges l’abril del 1986, celebra avui (22.00) el trentè aniversari amb l’emissió d’un reportatge especial, com a mínim per dos motius. El primer és que no dura 30 minuts, sinó 60, i el segon és que recupera imatges i protagonistes d’emissions antigues i els retroba per descobrir com ha canviat la seva vida des que van parlar per a les càmeres de TV3.

Cargando
No hay anuncios

Aquest reportatge, el número 1575 de la història del 30 minuts, gira a l’entorn d’un tema recurrent al llarg d’aquests 30 anys però que avui està més d’actualitat que mai: els refugiats. Segons l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), actualment hi ha més de 51 milions de persones al món que han hagut de marxar de casa, una xifra que supera fins i tot la de la Segona Guerra Mundial. I, d’aquests, uns 6 milions són sirians. Per això, la primera part del reportatge, titulat Èxodes, mostrarà com és la vida de les persones que han hagut de marxar de Síria arran de la guerra que assola el país des de fa més de 3 anys.

Els autors del reportatge, Jordi Regàs i Mireia Pigrau, han visitat camps de refugiats sirians a Jordània per saber en quines condicions s’hi viu, quines dificultats es troben els seus responsables per atendre l’allau de persones que hi arriben i conèixer de primera mà els periples que han hagut de seguir alguns dels seus habitants per arribar-hi. I també han estat a Melilla, on han recollit testimonis colpidors de famílies sirianes que, fent-se passar per marroquins, han fet realitat el somni de creuar la tanca i entrar a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Per completar aquest relat, la segona part del reportatge fa un “joc de miralls” amb la situació que es vivia a Bòsnia ara fa 20 anys, segons explica el director del programa, Eduard Sanjuán. La Guerra dels Balcans va centrar l’atenció del 3 0 minuts en nombroses ocasions entre el 1992 i el 1995, i ara Regàs i Pigrau hi han tornat per intentar respondre a preguntes com ara si és possible la reconciliació després d’una guerra i si dues dècades són suficients per tancar les ferides del passat. Les mateixes persones que llavors van explicar al 30 minuts per què fugien de casa o per què, malgrat tot, havien decidit quedar-s’hi, reflexionen ara, a Èxodes, sobre aquestes qüestions.

Coincidint amb els seus 30 anys en antena, a més, el 30 minuts estrenarà aquesta nit una nova careta i un nou logotip.

Cargando
No hay anuncios

Aniversari amb una dura competència

“En un moment en què l’entreteniment s’apodera de les graelles de televisió, diu molt de TV3 i de la societat catalana que un programa com el 30 minuts es mantingui en prime time ”, destaca el director del programa, Eduard Sanjuán. L’espai continua obtenint bons resultats cada diumenge, tot i que la competència de Salvados -i en menor mesura d’altres formats- s’ha notat en els seus registres. I avui no ho tindrà fàcil: el programa de La Sexta estrena temporada portant Oriol Junqueras a casa d’una família de Sevilla i, mentrestant, a Cuatro, Risto Mejide asseurà Jorge Javier Vázquez al seu Chester.