27/10/2015

El ‘Sense ficció’ reivindica avui la figura de l’alertador de corrupció

BarcelonaTot i que han provocat terrabastalls en estructures corruptes, acostumen a defugir les lloances i s’escuden en un prosaic “Jo només he fet la meva feina”. Són els alertadors: aquesta és la paraula que proposa el Sense ficció d’avui (21.55 h) per anomenar -i reivindicar, reconeixent-les com a grup- les persones que denuncien una pràctica fraudulenta de la institució o l’empresa on treballen. Rares vegades això es tradueix en reconeixement social. I en canvi són sovint víctimes d’una persecució legal que frega l’assetjament, i fins i tot el supera amb amenaces de mort i altres pressions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Montserrat Besses ha codirigit amb Pere López aquest documental, que s’ha estat rodant des de l’abril amb el títol Alertadors contra la corrupció, i en què es combinen casos catalans amb d’altres de ressò internacional. Així, el fil conductor és la denúncia que va fer Stéphanie Gibaud -cap de màrqueting i relacions públiques a la Unió de Bancs Suïssos (UBS)- i que va posar al descobert els mecanismes que el banc oferia a les grans fortunes franceses per facilitar l’evasió fiscal. Un segon alertador, Nicolas Forissier, va aportar un testimoni definitiu per desemmascarar la doble comptabilitat que mantenia l’entitat.

Cargando
No hay anuncios

Però a banda de parlar amb aquests referents internacionals, el Sense ficció també recorda dos casos catalans, vinculats als casos del Palau i de l’hotel del Palau. Es tracta d’Itziar González, exregidora de Ciutat Vella, i Joan Llinares, exdirector del Palau de la Música. Els seus dos testimonis serveixen per constatar la situació de desemparament en què viu algú que decideix fer el pas de denunciar un cas de corrupció del lloc on treballa.

“Tothom diu en públic que sí, que s’hauria de reconèixer la figura de l’alertador -explica a l’ARA Montserrat Besses-. Però a l’hora de la veritat no hi ha passos rellevants en aquest sentit. Al contrari, la Comissió Europea prepara una directiva sobre secrets de negocis que dóna prioritat als interessos empresarials. Si aquesta directiva, impulsada des dels lobis, ja hagués estat en funcionament, no hauríem conegut els correus de Blesa o l’escàndol de les targetes black ”.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la coincidència de l’estrena amb les investigacions a CDC, Besses assegura que és pura coincidència, ja que la data estava decidida de molt abans, condicionada pel calendari de la Champions.

Després d’ Alertadors contra la corrupció el programa emet, en la seva sessió doble, El visionari, en què s’aborda la figura de Martin Armstrong, l’home que va predir amb els seus càlculs algunes de les dates claus de gir en l’economia mundial.

Cargando
No hay anuncios

Filosofia a les presons, el dia 10 de novembre

Cada divendres, durant onze setmanes, set interns d’un centre penitenciari català i set estudiants de dret d’Esade participen en una sessió de diàleg socràtic de dues hores. El Sense ficció del 10 de novembre explicarà aquesta experiència, que narra una aproximació poc coneguda a la reinserció dels presos.

Cargando
No hay anuncios

El documental està dirigit per Gilbert Arroyo i Marc Parramon, i és una producció de TV3 amb col·laboració de Mèdia 3.14.