06/06/2023

Un 'reality' pels sis debats electorals

Dilluns, a les onze del matí, es feia pública la proposta de Pedro Sánchez de dur a terme sis debats per enfrontar-se al seu principal rival del PP, Alberto Núñez Feijóo. L’anunci agafava per sorpresa les presentadores dels magazins matinals espanyols. A Espejo público, després d’explicar que havien violat quinze gallines a Jaén i de presentar-nos la joveníssima parella de l’alcalde de Madrid, Susanna Griso comunicava la notícia. Davant l’astorament dels seus tertulians, la presentadora va entendre que la seva cadena podia sortir-ne beneficiada:Los debates siempre son bienvenidos”, anunciava. I aclaria que Atresmedia ja s’havia ofert per acollir un debat. Dimarts, en la mateixa línia, Antonio García Ferreras considerava a Al rojo vivo que els debats haurien de ser obligatoris i que tots els candidats haurien de presentar-se voluntaris a fer-los. En aquest sentit, els dos presentadors del grup de comunicació tenien assumit que ells mateixos formen part de l’espectacle de la política i que si es fan els sis debats participaran de la festa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Ana Rosa Quintana, en canvi, no dona l’abast amb tants ensurts electorals. Després d’haver d’endarrerir les seves vacances per continuar treballant durant la campanya, Sánchez li tornava a modificar els plans:Seis es un poquito mucho”, lamentava. Com és habitual, la presentadora de Telecinco no va saber reaccionar a la novetat. Abans de mostrar-se abrandada davant de qualsevol informació política, espera a l’endemà a manifestar-se, com si consultés abans el posicionament adequat que satisfà la cadena per no trepitjar ulls de poll. En canvi, dimarts al matí, amb les consignes clares, exhibia una rauxa irada en l’obertura del programa. És obvi que el guió no l’escriu ella per les serioses dificultats que té per llegir-lo del prompter. Canvia paraules, ensopega amb els finals de frase i no respecta la puntuació, fent tota mena de giragonses en l’entonació per dissimular-ho. Un dia més tard de l’anunci, una Ana Rosa sarcàstica oferia noves alternatives a Pedro Sánchez:Puestos a saturar, le proponemos que se haga un debate de veinticuatro horas hasta que uno de los dos abandone por extenuación. O encerrarlos en una casa para que la audiencia elija ganador”. Unes idees molt en la línia dels realities de Telecinco. I, aleshores, anunciava que proposava una nova alternativa més seriosament:Que conceda, en seis días, seis entrevistas en los medios que dice que no le dan réplica”.

Cargando
No hay anuncios

La proposta dels sis debats podria ser un recurs magnífic per comprovar si, per excés, el format evoluciona cap a un exercici dialèctic més lliure, incisiu i interessant. És simptomàtic que la cadena que la nit electoral del 28 de maig va limitar-se a emetre Supervivientes renegui ara dels debats i dels continguts polítics. Deu formar part de l’estratègia d’imbecilització de l’audiència. La prefereixen desinformada i sense criteri perquè així votin el que digui Ana Rosa Quintana, que ja ha quedat clar de quin peu calça.