FORMAT FUTURISTA

Un 'reality' literalment marcià

Trepitjar Mart és un somni car i un equip holandès pensa finançar-lo convertint tota la missió en un gran reality. El reclutament dels candidats serà el 2013, amb l'objectiu d'arribar-hi el 2023.

àlex Gutiérrez M.
26/06/2012
2 min

BARCELONA.Ni cases a Guadalix ni expedicions a illes ignotes del Pacífic. La pròxima frontera per als realities se situa a més de 200 milions de quilòmetres de la Terra. El productor holandès Bas Lansdrop pretén filmar en temps real l'arribada d'un grup de concursants al planeta Mart. Serien els primers humans que trepitjarien el Planeta Vermell.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El projecte ha despertat un cert escepticisme, sobretot tenint en compte que la NASA no situava l'arribada de l'home a Mart fins al 2030. Però Lansdrop assegura que la tecnologia necessària ja està disponible i que l'únic problema és el finançament de l'expedició, que costaria uns 4.500 milions d'euros. De fet, la idea de convertir la missió en un reality neix justament de la necessitat de finançar el viatge espacial. De moment, ja han batejat el projecte amb el nom de Mars One i han posat en marxa una web en què expliquen amb quin equip compten i els detalls tècnics de l'expedició. "Una missió amb humans a Mart és cara, així que preveiem finançar-la convertint-la en l'espectacle mediàtic més gran de la història", expliquen els organitzadors, que volen vendre a les televisions les diferents parts del projecte.

Sense tiquet de tornada

La primera fase a emetre seria la selecció de la colònia d'astronautes que viatjarien a Mart -es triga set mesos a arribar-hi- i que fundarien la primera colònia humana al planeta. De moment no han obert el càsting, però la intenció del programa és seleccionar participants de qualsevol país i sexe, mentre siguin majors de 25 anys. Se'ls sotmetrà a un duríssim -i remunerat- entrenament, transmès a tot el món.

A partir de la tria del públic, d'entre els candidats haurà de sortir un grup de quatre persones disposades a viure (i treballar) al Planeta Vermell la resta de la seva vida, ja que -si més no a mitjà termini- no es disposarà de mitjans per tornar-ne.

Després, cada dos anys, un equip addicional de quatre astronautes més s'afegirà a la colònia existent, filmada a totes hores. Una de les missions a mitjà termini és fabricar allà la nau que permetria fer eventuals viatges de tornada a la Terra.

Per acabar de fer creïble el projecte, Lansdrop ha reclutat com a avalador científic Gerard't Hooft, premi Nobel de física l'any 1999 per les seves investigacions en el camp de la força electrofeble. "És un projecte fascinant i viable. Em sembla que és l'única manera de satisfer els somnis de la humanitat d'expandir-se a través de l'espai", explica el físic en un vídeo en el qual lloa el fet que la missió no depengui de pressupostos públics "ni de tripijocs polítics".

stats