Les ràdios catalanes recullen el premi Ondas a Sevilla
Han assistit a l'entrega els representants de totes les emissores menys de Catalunya Ràdio
BarcelonaLes emissores catalanes que van cobrir els atemptats de l’agost a Catalunya -RAC1, Catalunya Ràdio, Ser Catalunya, RNE, Cope i Onda Cero- han rebut avui el premi Ondas, que per primera vegada en els seus 64 anys d’història no s'ha lliurat a Barcelona. La cerimònia, presentada per Toni Garrido i Cristina Boscá, ha tingut lloc a Sevilla ja que el grup Prisa va decidir canviar la ubicació de la gala, que en un principi s’havia de celebrar al Gran Teatre del Liceu.
A l’escenari del Palau de Congressos i Exposicions de Sevilla hi han pujat els representants de totes les emissores menys de Catalunya Ràdio, ja que cap professional de la cadena ha assistit a la gala. Josep Puig, d’Onda Cero, ha agraït el guardó assegurant que té un “gust especialment amarg". "L’hauria de recollir molta gent i reflecteix una notícia que no volíem donar”, ha afegit.
Tot i que el premi era compartit entre sis emissores, el discurs d'agraïment el va llegir únicament el representant d'Onda Cero. Aquesta havia estat la decisió inicial dels organitzadors dels premis, en una deferència a la primera emissora que va informar dels atemptats. Durant els dies previs a la gala, però, els representants de les ràdios premiades van arribar a un acord per repartir-se el temps i que cadascú pogués llegir una part del discurs, una solució que, en un primer moment, l'organització va acceptar. A última hora, però, els responsables de la gala van descartar aquesta opció, segons van al·legar, per motius tècnics i per evitar que els discursos s'allarguessin massa, i van tornar a la proposta inicial. Aquesta decisió es va comunicar als representants de les emissores al migdia.
Aquest dimecres, RAC1 ha fet públic a través de la seva web el discurs que havia preparat -i que no va poder llegir- el seu representant a la cerimònia, Benet Iñigo, cap de Societat de l'emissora. Entre altres coses, el text assegurava que li hauria agradat recollir el premi "a l'escenari habitual, el Gran Teatre del Liceu, tan a prop d'on va acabar aquell recorregut macabre" [del 17 d'agost], i dedicava el premi a "les víctimes i els serveis públics com els Mossos d'Esquadra, llavors dirigits per Josep Lluís Trapera, que van estar en primera línia i van reaccionar també de primera".
Més enllà d'aquest guardó conjunt per a les emissores de ràdio catalanes, van ser premiats altres professionals, com Àngels Barceló, distingida com a millor professional de ràdio, que va iniciar el seu parlament en català, o Isabel Gemio, que va recollir el premi a la trajectòria radiofònica. Gemio, que després de 14 anys a Onda Cero abandona l'emissora, ha assegurat que està disponible per seguir treballant a la ràdio.
Susanna Griso ha rebut el guardó com a millor presentadora de televisió i ha fet una crida a fer un periodisme responsable. Josep Cuní, que ha sigut guardonat junt a Xabier Fortes, de la delegació gallega de TVE, com a millor presentador, ha fet un discurs en què ha recordat que la seva carrera ha sigut majoritàriament en català. "La llengua, l'idioma, no és un problema si el volem utilitzar com a estímul".
Juan y Medio, encarregat d'entregar un dels premis, ha celebrat la idea del grup Prisa de traslladar els premis a Sevilla perquè ha assegurat que és una ciutat que li agrada "bastant més que Brussel·les".