RAC1 considera que l'obligació de les ràdios de pagar per narrar futbol "vulnera els drets dels oients"
L'emissora ha emès un comunicat després que avui el Girona els impedís l'entrada al camp en el primer partit de la lliga de Segona A
BarcelonaRAC1 ha emès aquest divendres a la tarda un comunicat en què expressa el seu descontentament amb la decisió de la Lliga de Futbol Professional (LFP) de fer pagar les emissores de ràdio per entrar als camps a fer les narracions dels partits, i que avui s'ha concretat quan el Girona, que acollia el primer partit de la temporada de Segona Divisió A, ha impedit l'entrada de totes les emissores que no havien fet efectiu el pagament del cànon corresponent.
"La voluntat de la lliga de futbol professional de fer-nos pagar per retransmetre (per fer) els partits de futbol de la temporada que ara comença ens sorprèn", assegura el comunicat de RAC1, que lamenta que la decisió s'hagi pres "en ple mes d'agost" i "per la via de la imposició". Segons l'emissora, "és una decisió que vulnera el dret a la informació dels milions d'oients que a Catalunya, i també al conjunt de l'Estat, segueixen les retransmissions esportives". A més, asseguren, "posa en risc la llarga tradició de futbol a la ràdio".
L'emissora considera que "una cosa és la tele i una altra, de ben diferent, la ràdio", que ofereix una visió "més personal" del partit, més propera a la de la premsa escrita que a la de la televisió. Per això, diuen, la Llei General de la Comunicació Audiovisual "és d'aplicació exclusiva a la televisió", i opinen que és "erroni" posar ara els dos mitjans "al mateix sac".
RAC1 apel·la a "l'article 20 de la Constitució Espanyola, sobre el dret a la informació dels ciutadans", i recorda també que "la narració d'un partit per ràdio no treu públic dels camps". És més, segons el comunicat, "durant dècades la col·laboració entre futbol i ràdio ha estat bona per a les dues parts, un equilibri que cal preservar. "Ells hi guanyen, nosaltres hi guanyem", afegeix.
D'altra banda, RAC1 assegura que en temps de crisi, la quantitat que les emissores es veuen obligades a pagar "pot acabar generant situacions injustes, afavorint una situació de monopoli, que pot deixar sense veu moltes ràdios, algunes de les quals han ajudat els clubs en la seva pervivència, lluny de la primera divisió".