Ràdio

Ricard Ustrell presentarà ‘El matí de Catalunya Ràdio’ a partir del setembre

El presentador substituïrà Laura Rosel al capdavant del matinal de l'emissora pública

BarcelonaNou canvi de veus a Catalunya Ràdio, que se suma a les novetats de cara a la nova temporada que ha anat anunciant l'emissora pública. Segons ha pogut confirmar l'ARA, Ricard Ustrell substituirà Laura Rosel al capdavant d'El matí de Catalunya Ràdio a partir del setembre. El periodista de Sabadell combinarà el matinal radiofònic amb Col·lapse, el programa dels dissabtes al vespre a TV3. D'aquesta manera, Ustrell, de 32 anys, torna a una emissora on va començar a treballar el 2009.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat Catalunya Ràdio, la tria d'Ustrell respon a la voluntat de "renovar la graella i donar un nou impuls a l’oferta de continguts de l’emissora pública per fer-la més competitiva". Un dels objectius de la direcció de l'emissora és rejovenir tant la seva oferta com l'audiència a la qual arriben i, en aquest sentit, destaquen que el de Sabadell és el periodista més jove a assumir el vaixell insígnia de la ràdio. Per la seva banda, Ustrell ha assegurat que en aquesta nova etapa ell i el seu equip faran "ràdio en moviment, sortint de l’estudi per ser allà on calgui ser, sent flexibles, seguint l’actualitat i els interessos de cada territori".

Cargando
No hay anuncios
Evolució de les audiències dels matinals a Catalunya Ràdio i RAC1
Audiència en milers d'oients per onada de l'EGM

Aquest dilluns ha estat un dia intens a l'emissora. A primera hora s'ha celebrat una reunió en què s'ha pres la decisió final. Acompanyaven Ustrell com a finalistes Roger Escapa, presentador d'El Suplement els caps de setmana, i també Laura Rosel, a qui se li va demanar un projecte de reimpuls del programa que va lliurar i va ser avaluat per la direcció. La direcció de la ràdio havia parlat també amb Albert Om, però no amb vista a fer el matinal, sinó per a un futurible espai de temàtica més social, encara per negociar. Tot seguit, s'ha comunicat el veredicte al Consell de Govern de la Corporació. Malgrat que no era un tema sotmès a votació, els set membres han beneït la tria verbalment. Posteriorment, s'ha parlat amb Rosel i Escapa i s'ha celebrat una assemblea amb els treballadors, a la qual ha assistit Ustrell, per presentar el canvi. Es tracta de la primera graella que signa l'actual director de la pública, Jordi Borda. Pel que fa a Rosel, no s'ha parlat de la seva continuïtat a l'emissora, però sí que s'estudiarà que assumeixi un projecte nou, sigui a la televisió, sigui a la plataforma que la CCMA vol estrenar al setembre.

Cargando
No hay anuncios

La missió d'Ustrell al capdavant d'El matí de Catalunya Ràdio serà intentar reduir la bretxa del matinal de la pública amb El món a RAC1, líder de la franja. En l'última EGM, feta pública a l'abril, els dos matinals havien perdut oients, però el de Jordi Basté continuava superant el de Laura Rosel: El món a RAC1 va registrar 647.000 oients (l'abril del 2022 eren 756.000 oients), mentre que El matí de Catalunya Ràdio marcava 394.000 oients (466.000 l'abril del 2022). L'anunci del fitxatge d'Ustrell es fa la mateixa setmana que se sabran els resultats de la segona onada de l'EGM del 2023. Una de les decisions que caldrà prendre és si L'última hora, que va just després del programa, de 12 a 1 del migdia, segueix integrat al magazín matinal com fins ara (per sumar-ne l'audiència) o s'empaqueta com a espai independent.

Al llarg de les seves tres temporades (i a l'espera de computar l'onada de l'EGM que es publicarà dimecres), Rosel ha obtingut una mitjana de 408.000 oients, que són només 4.000 menys dels que va aconseguir Manel Fuentes durant els quatre anys en què va liderar el magazín. Ara bé, mentre l'actual presentador de Tu cara me suena i Atrapa un millón va ser líder amb aquestes xifres la primera meitat del seu periple –en una època en què Basté anava guanyant encara embranzida–, Rosel s'ha trobat la competència ja a prou distància. A partir d'aquí, va aconseguir aproximar-se a 179.000 oients a finals del 2020, va cedir terreny fins als 415.000 de diferència a finals de temporada del 2021 i, des d'aleshores, havia reduït de nou l'escletxa cap als 253.000 de l'última onada.

Cargando
No hay anuncios

Les dades, en tot cas, queden lluny dels 484.000 oients que va aconseguir de mitjana Mònica Terribas al llarg de les seves set temporades, en un moment de creixement per a la ràdio en català gràcies a la intensitat informativa derivada del Procés. La periodista va viure també l'inici del covid, un altre moment àlgid de consum radiofònic. L'abril del 2019, la distància entre tots dos programes va tocar el seu mínim en l'última dècada (87.000 persones), però el sorpasso no va ser possible: Catalunya Ràdio va baixar de la barrera psicològica del mig milió de seguidors l'abril de 2020, a les acaballes de l'era Terribas, i ja no l'ha pogut recuperar, mentre que Basté va seguir creixent i, al final de la temporada 2020/2021 picava el seu màxim històric: 761.000 oients.

Ustrell va entrar a Catalunya Ràdio com a part de l'equip del programa Tot és molt confús. Després de formar part de diversos espais, va assumir el magazín de cap de setmana El suplement, que va presentar durant tres temporades, des del 2015 fins al 2018. En aquell últim any –entre setembre de 2017 i gener de 2018– el periodista va simultaniejar la ràdio amb el Preguntes freqüents, que presentava a TV3. Després d'uns mesos al capdavant del programa de televisió, Ustrell va anunciar que plegava i el seu relleu va ser, precisament, la periodista que ara ell substituirà a la ràdio, Laura Rosel. Aquell mateix juliol, el periodista anunciava que deixava també la ràdio per tenir "un any de calma". Però en aquell adeu hi va pesar també una certa mala maror amb l'empresa. La renovació de l'última temporada ja havia estat polèmica perquè s'havia negociat directament amb la Corporació en comptes de fer-ho amb la direcció de la ràdio que encarnava Saül Gordillo. El periodista demanava aleshores augmentar el pressupost de 400.000 a 600.000 euros per a la seva productora, La Manchester.

Cargando
No hay anuncios

En aquell moment, Ustrell podia brandar una dada d'audiència: els 638.000 oients aconseguits el novembre de 2017, en ple zenit del Procés, que van suposar la xifra més alta aconseguida mai per un programa de l'emissora pública. Això va fer que el comunicador se situés en la pista d'enlairament per assumir la direcció i presentació d'El Matí de Catalunya Ràdio, que aleshores presentava Terribas, amb el beneplàcit polític de la part convergent present al Consell de Govern de la CCMA. El canvi de presidència –Brauli Duart va plegar per malaltia– va reordenar les forces internes al si de l'ens públic; els consellers van acabar fent pinya amb Terribas, Gordillo (proposat per Esquerra) va recuperar capacitat de maniobra i l'operació de relleu va encallar. Un parell d'onades on el programa d'Ustrell va ser superat pel Via Lliure de RAC1 van acabar de frustrar aquell primer assalt al programa més cobejat de Catalunya Ràdio.

Després d'allunyar-se de les ones radiofòniques, i com a premi de consolació gens menor, va encetar un programa d'entrevistes televisives, el Quatre gats, en el qual mantenia converses amb personatges internacionals. El gran projecte televisiu, però, va arribar el setembre del 2019, quan va arrencar el Planta baixa, un espai matinal dirigit i presentar per ell. Ustrell va abandonar també el programa el 2022, quan TV3 va decidir intercanviar les franges horàries del Planta baixa i el Tot es mou –actualment el primer s'emet a la tarda i el segon al matí–. El periodista estava treballant en un programa d'actualitat que va ser finalment Col·lapse i Agnès Marquès va assumir llavors el Planta baixa.

Cargando
No hay anuncios

El futur de Rosel

Queda encara per resoldre, doncs, què farà Laura Rosel un cop rellevada d'El matí de Catalunya Ràdio. La periodista, també de Sabadell, va arribar a l'emissora pública el 2019 per fer-se càrrec de la segona part de l'informatiu nocturn, dedicada a l'anàlisi de l'actualitat. Després d'una temporada en aquest projecte, la direcció de Catalunya Ràdio la va triar per substituir Mònica Terribas, que va abandonar el matinal de forma inesperada després de denunciar que a la ràdio hi havia "engranatges" que "grinyolaven".

Cargando
No hay anuncios

Però no és l'única peça pendent. Amb el nomenament d'Ustrell hi ha dos forats a la graella sense tancar. D'una banda, la franja d'una a dues, que ocupava fins ara el Popap de Mariola Dinarès. Una de les opcions és que l'ocupi Juliana Canet i l'equip de l'XL, però també s'està considerant una altra solució interna. Pel que fa al Catalunya Nit que deixa Kilian Sebrià, després de 21 anys, hi ha un concurs de promoció en marxa. Un dels candidats que aspira a ser-hi és Manel Alías.